Steeds meer flexwerkers houden het niet bij één baan, maar combineren soms twee of zelfs drie banen. Deze trend, ook wel multi-jobbing genoemd, geeft hen de mogelijkheid om ervaring op te doen bij uiteenlopende opdrachtgevers. Flexmedewerker Merlynn van Doren (23) kan erover meepraten. Zij combineert haar functie als HR Office Assistant bij Mijndomein in Lelystad met een baan als bezorger bij I Love Sushi in Almere. In haar blog vertelt ze hoe het is om twee zeer verschillende banen met elkaar te combineren.

Sinds januari 2018 werk ik bij I Love Sushi, waar ik twee tot drie keer per Merlynnweek sushi bezorg. Ik ging bezorgen vanwege het gemak en om wat extra geld te verdienen. Hoewel het mijn bedoeling was dat ik er een paar maanden zou werken, liep het anders. Het werk is relaxed, ik heb erg leuke collega’s en het is een flexibele baan. Dus ik besloot te blijven. Ik combineer deze baan sinds juli 2018 via Start People met een functie als HR Office Assistant bij Mijndomein in Lelystad. Ook deze job zou eigenlijk voor enkele maanden zijn, maar ik werk er nu alweer bijna een jaar. Door de snelle groei van het bedrijf kwamen er steeds meer werkzaamheden bij. Zo bied ik ondersteuning op het gebied van digitalisering, het beheer van personeelsdossiers, verlof- en verzuimregistratie, arbeids- en opleidingsovereenkomsten en allerlei andere HR-taken.

Het contrast tussen twee banen
De grote verschillen tussen deze twee banen, maken het voor mij juist interessant. Terwijl het in mijn HR-functie af en toe behoorlijk hectisch is, kan ik tijdens het bezorgen mijn gedachten verzetten. Ook vind ik het leuk dat ik mijn kwaliteiten op verschillende manieren kan benutten. De skills die belangrijk zijn voor mijn bezorgfunctie zijn - naast een goede rijvaardigheid - klantvriendelijkheid en stressbestendigheid. Ook moet je goed kunnen rekenen, omdat veel bestellingen contant worden afgerekend. In mijn HR-functie draait het vooral om kwaliteiten als integriteit, goed kunnen luisteren, plannen en organiseren en je moet oog voor detail hebben. Ook in deze functie is het belangrijk dat je stressbestendig bent. 

Ik schakel elke week tussen twee totaal verschillende werkomgevingen. Bij Mijndomein zit ik op kantoor aan een bureau en bij I Love Sushi in de auto. Op kantoor zie ik er netjes uit, ook omdat ik bezoek moet ontvangen. Bij I Love Sushi wordt hiermee iets losser omgegaan. Ook mijn collega's zijn enorm verschillend. Bij Mijndomein werken zo’n 60 tot 70 werknemers en ligt de gemiddelde leeftijd wat hoger. Als sushi-bezorger ben ik onderdeel van een team van tien collega’s die relatief jong zijn. Ook werk ik er met een aantal vriendinnen, waardoor de sfeer los en informeel is.

Bewuste keuze voor verschillende banen 
Het combineren van twee erg verschillende banen is een bewuste keuze. Ik ben bij I Love Sushi blijven hangen, omdat ik erg veel plezier heb in mijn werk, geniet van de gezelligheid en de flexibiliteit. En ik vind het super leuk dat ik in deze functie een andere kant van mezelf kan laten zien. Zeker als het erg druk is, is het steeds weer een uitdaging een bestelling op tijd te bezorgen en te zorgen voor tevreden klanten. Bij Mijndomein werk ik ook veel samen met mensen, maar op een heel ander niveau. Je bent vertrouwenspersoon, vraagbaak voor collega’s en sparring partner van je manager tegelijkertijd. Dat maakt het zo boeiend. Het combineren van deze twee functies verrijkt mijn leven en houdt me mooi in balans. 
 
Ik kan het iedereen aanraden om verschillende functies uit te oefenen. Wel is het belangrijk dat je goed kunt plannen, omdat je veel ballen in de lucht moet houden. Bovendien moet je deze functies ook nog met je privéleven combineren en hierin een balans vinden. Dat is soms best een uitdaging. Iedereen die mij kent, weet dat ik een ‘bezig bijtje’ ben. Zo ben ik óók nog vrijwilliger bij Humanitas, waar ik soms als gastdocent of coach werk. Om mezelf niet voorbij te lopen, is het belangrijk om soms voor mezelf te kiezen. Toch ben en blijf ik een duizendpoot. Niets is te gek voor mij: als ik ergens van overtuigd ben of iets wil, ga ik er helemaal voor.