Hoe word ik vrachtwagenchauffeur?

Om als vrachtwagenchauffeur aan het werk te gaan zal je allereerst je rijbewijs C moeten halen. Naast dit groot rijbewijs moet je ook de Code 95 halen. De Code 95 heb je nodig om als professioneel vrachtwagenchauffeur aan de slag te kunnen.
Wil je beginnen aan de opleiding tot rijbewijs C? Dan moet je in ieder geval in bezit zijn van rijbewijs B. Wanneer je rijbewijs C en code 95 hebt gehaald kan je ervoor kiezen om ook rijbewijs CE te halen.

Wat is het verschil tussen rijbewijs C en CE?

Het verschil in deze rijbewijzen zit voornamelijk in het gewicht en de lengte van het te besturen voertuig. Met rijbewijs C mag op voertuigen gereden worden waar de toegestane maximum massa hoger is dan 3.500 kg. Achter deze voertuigen mag een aanhangwagen gekoppeld worden met een maximum massa van 750 kg. 
Met rijbewijs CE mag ook op voertuigen gereden worden waar de toegestane maximum massa hoger is dan 3.500 kg. De maximum massa van de aanhangwagen/oplegger ligt hier echter boven de 750 kg. 

Wat verdient een vrachtwagenchauffeur?

Wat je gaat verdienen als vrachtwagenchauffeur hangt van een aantal factoren af. Dit verschilt bijvoorbeeld per werkgever, branche en CAO, maar ook of je binnenlandse of buitenlandse ritten doet. Het salaris van een nationaal vrachtwagenchauffeur ligt in Nederland gemiddeld tussen de € 1900,- en € 2600,- bruto per maand. Je hebt daarnaast recht op toeslagen voor bijvoorbeeld overwerk, ’s nachts werken en werken op feest- of weekenddagen.

Wat doet een vrachtwagenchauffeur?

Veel mensen denken dat een vrachtwagenchauffeur niks anders doet dan het vervoeren van goederen van A naar B. Er komt echter veel meer kijken bij een baan als vrachtwagenchauffeur. Zo ben je bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor het:

  • veilig laden en lossen van je vracht
  • technisch controleren van de vrachtwagen, zoals oliepeil en bandenspanning
  • schoonhouden van de vrachtwagen
  • afhandelen van de administratie
  • representeren van je opdrachtgever bij de klant

Waar kan ik de opleiding volgen?

Simpel gezegd kan je de opleiding vanuit bijna elke plaats in Nederland volgen. De locaties van verschillende rij-opleiders zijn goed verdeeld, waardoor er bijna altijd wel een opleidingslocatie bij jou in de buurt is. Start People Transport heeft een samenwerking met verschillende grote rijscholen en biedt daardoor de opleiding ook aan in heel Nederland!

 

Opleiding transport tussenfoto

Wat kost de opleiding tot vrachtwagenchauffeur?

Wat de opleiding tot vrachtwagenchauffeur voor jou kost, hangt af van een aantal factoren. Onder andere van hoeveel lesuren jij nodig hebt om je rijbewijs C(E) te halen. Het behalen van rijbewijs C inclusief code 95 kost gemiddeld zo'n €3.800,-. Wil je doorgaan om ook rijbewijs CE te halen? Dan komt hier nog ongeveer €2.500,- bovenop. Wanneer je beslist om de opleiding via Start People te volgen betaal je zelf echter nog maar 10% van dit bedrag. Wij nemen de overige 90% voor onze rekening. 

Wat moet een vrachtwagenchauffeur kunnen?

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen als je vrachtwagenchauffeur wilt worden. 

  • Je bent in het bezit van een geldig Nederlands rijbewijs B
  • Je bent lichamelijk helemaal gezond
  • Je stelt je representatief op
  • Je beheerst de Nederlandse taal goed

Daarnaast is het belangrijk dat je als vrachtwagenchauffeur ook stressbestendig bent en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt.

Krijg ik baangarantie als ik vrachtwagenchauffeur word?

Momenteel is de vraag naar vrachtwagenchauffeurs in Nederland erg hoog. Als je de opleiding volgt hoef je dus niet bang te zijn dat je daarna niet aan het werk komt. Indien je de opleiding via Start People Transport volgt maken we het nog makkelijker voor je. Na je opleiding ontvang je van ons een baangarantie voor 1 jaar en minimaal 32 werkuren per week. Daarbij heb je keuze om te werken bij de grootste transportbedrijven in Nederland!

Waar kan ik als vrachtwagenchauffeur aan de slag?

Je kunt als vrachtwagenchauffeur in verschillende branches terecht, zoals distributie, wegenbouw, containertransport, tanktransport en het vervoer van gevaarlijke stoffen. Voor welke functies je precies in aanmerking komt hangt af van je rijbewijs en eventuele extra certificaten. Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen bestaat bijvoorbeeld het ADR-certificaat en internationale ritten worden voornamelijk door CE chauffeurs gedaan. 

Hoelang mag een vrachtwagenchauffeur rijden?

Zonder onderbreking mag een vrachtwagenchauffeur 4,5 uur achter elkaar rijden, maar dan moet hij wel tijdig zijn pauzes inlassen. In totaal mag je als vrachtwagenchauffeur 9 tot 10 uur per dag rijden. Daarnaast geldt de regel dat een vrachtwagenchauffeur normaliter per 24 uur minimaal elf uur achter elkaar moet rusten. Dit is exclusief de 45 minuten pauze per 4,5 gereden uren.

 

Ik heb interesse