Over Start People

HR-analytics: zonder feiten ben je nergens in 2017

Alles wordt gemeten, onderbouwd en gerapporteerd. Zonder inzicht in cijfers, doelen en prestaties worden er geen beslissingen genomen. Een van de arbeidsmarkttrends die we zien is dan ook dat HR-afdelingen steeds vaker de slag maken naar HR-analytics: datagedreven HR-beleid.

arbeidsmarkt-2017-hr-analyticsMet behulp van HR-analytics kunnen HR-voorstellen worden onderbouwd, en na afloop kan de toegevoegde waarde worden aangetoond. Zo wordt HR ook in de boardroom (meer) gezien en gehoord. Iedere directie stuurt immers bij voorkeur op basis van meetbare in- en output.

Deze data gaat over het presteren van medewerkers. Over de toegevoegde waarde van teams, medewerkers en projecten. En over de aanwezigheid en inzetbaarheid van talenten, want fact based HR hangt nauw samen met (inclusief) talentmanagement.

Welke competenties zijn hiervoor nodig?

Dit alles vraagt van HR niet alleen een andere opstelling, maar ook andere competenties. Analytische vermogens, onderzoeksvaardigheden. Businesservaring is soms belangijker dan een traditionele HR-achtergrond. Daadkracht of flexibiliteit kan zomaar de voorkeur krijgen boven inhoudelijke kennis. Niet voor niets kennen steeds meer organisaties één of meer gespecialiseerde medewerkers HR-informatie.

Tip: Ondersteun HR-beleid met cijfers

Onderbouw HR-maatregelen met harde cijfers. Bouw bij voorbaat ook een effect-evaluatie in. Wilt u meer lezen over beginnen met HR-analytics? Leer van het Ministerie van Defensie, Crunchr en Wolters Kluwer.

Arbeidsmarkt 2017: Meer trends

Bent u benieuwd naar meer arbeidsmarkttrends? Wij hebben 8 trends beschreven die u niet mag missen. Bekijk het volledige overzicht met kansen, uitdagingen en tips uitlichten.