Over Start People

Kenniscentrum arbeidsmarkt

Start People staat midden in de arbeidsmarkt. We kennen de arbeidsmarkt als geen ander. We komen bij bedrijven in heel Nederland over de vloer en zijn actief in vele sectoren. Ontwikkelingen zien we vaak al in een vroeg stadium, meestal nog voordat die ontwikkelingen als trend worden bestempeld. Start People maakt u graag deelgenoot van deze kennis en ervaring.

In het kenniscentrum vindt u artikelen over wet- en regelgeving, arbeidsmarktontwikkelingen, trends en innovatie, goed werkgeverschap en talentontwikkeling.

Verkiezingsspecial: wat zijn de politieke standpunten over zzp’ers?

Tegenover de hoogopgeleide professionals die bewust voor het ondernemerschap kiezen, staan laagbetaalde schijnzelfstandigen die soms zelfs rond de armoedegrens leven. Is het reëel om dat hele spectrum aan ‘zelfstandigen’ met één pakket aan regelgeving te bedienen? Of is het tijd voor nieuwe definities?

Lees het artikel

Vast vs flexibel werk: wat zijn de standpunten van politieke partijen?

In de aantrekkende economie groeien de flexcontracten harder dan de vaste banen. Hoe maken we vast werk flexibeler en flexibel werk zekerder? Lees de plannen van de verschillende politieke partijen.

Lees het artikel

Wat zijn de standpunten van politieke partijen over duurzame inzetbaarheid?

Als Nederland op 15 maart naar de stembus gaat, staat er voor u als werkgever het nodige op het spel. Daarom schetsen we in deze verkiezingsspecial de keuzes van verschillende politieke partijen. Zo kunt u zich voorbereiden op mogelijke veranderingen. In dit artikel: wat zijn de standpunten van politieke partijen over duurzame inzetbaarheid?

Lees het artikel

Start People regelt hypotheek voor uitzendkrachten

Bij Start People vinden we het belangrijk dat óók flexmedewerkers, zonder een vast contract, een eigen huis kunnen kopen. Daarom heeft iedere flexmedewerker die minimaal een volledig jaar 40 werkweken van 32 uur voor ons heeft gewerkt, de mogelijkheid om via Start People toegang tot een hypotheek te krijgen.

Lees het artikel

Personeel gezocht? Medewerkers vinden en binden in een krappe arbeidsmarkt

Het vinden van nieuwe medewerkers is in de huidige, krappe arbeidsmarkt best een uitdaging. Dit vraagt om een scherp inzicht om goede werknemers te vinden, maar óók om hen te binden. Hoe doet u dat?

Lees het artikel

Wat betekent de Meldplicht Datalekken voor u?

Sinds 1 januari 2016 is de Wet Bescherming Persoonsgegevens aangevuld met het nieuwe artikel Meldplicht Datalekken. Want wat betekent dit voor u? De drie belangrijkste vragen en antwoorden.

Lees het artikel

Smoothies en een massage: het effect van een gezonde werkomgeving

De meeste mensen besteden meer tijd op het werk dan thuis. Een werkplek moet dus, net als de thuisomgeving, een gezonde plek moet zijn die motiveert, inspireert en gericht is op het welzijn van werknemers. Toch zijn lang niet alle kantoren en (flex)werkplekken hierop ingericht.

Lees het artikel

De werkloosheid onder jongeren stijgt. Wat zijn de oorzaken?

Goed nieuws, de werkloosheid daalt. Terwijl er in december 2015 nog 6,6 procent van de beroepsbevolking werkloos was, was het afgelopen december 5,4 procent. Maar de nieuwe cijfers geven tóch reden tot zorg. Want hoewel ook de jeugdwerkloosheid is gedaald (van 11,5 naar 10 procent), is het nog lang niet op het niveau van voor de economische crisis: 8 procent. Vooral laagopgeleide jongeren en jongeren met een migratie-achtergrond hebben het moeilijk. Hoe komt dat?

Lees het artikel

Nieuwe wet- en regelgeving in 2017

Zoals ieder jaar wijzigen ook in 2017 weer diverse wetten en regels die voor HR-adviseurs van belang zijn. Een overzicht van de veranderingen in wet- en regelgeving in 2017 op hoofdlijnen.

Lees het artikel

Arbeidsmarkt 2017: dit zijn de trends

Wat zijn de trends voor het nieuwe jaar? En hoe kunt u daar op inspelen? We beschrijven de ontwikkelingen stuk voor stuk. En we geven u praktische tips om hiermee om te gaan.

Lees het artikel

Uw Nieuwjaarsspeech voorbereiden? 5 tips

Wilt u het nieuwe jaar beginnen met een knallende, inspirerende Nieuwjaarsspeech? Een speech waarmee u uw medewerkers welkom wilt heten, meer wilt vertellen over de organisatiedoelstellingen en waarmee u alle neuzen dezelfde kant op krijgt? Wij selecteerden 5 tips voor het schrijven van de perfecte Nieuwjaarsspeech.

Lees het artikel

Zo voert u een efficiënt en prettig beoordelingsgesprek

Het jaarlijkse beoordelingsgesprek (dat vaak in december of begin van het nieuwe jaar plaatsvindt) is een zinvol moment voor werkgevers én werknemers om de samenwerking te evalueren. Het is dus belangrijk om dit gesprek optimaal te benutten. Hoe pakt u dat aan als werkgever? Waar moet u op letten, welke stappen moet u volgen en, wat geeft u uw medewerkers mee? U vindt alle informatie in onze checklist voor een beoordelingsgesprek.

Lees het artikel

Opleidingen voor personeel: hét antwoord op de krappe arbeidsmarkt

Eerder berichtten we al over de huidige krapte  op de Nederlandse arbeidsmarkt. Eén van de oorzaken van die krapte is de mismatch tussen vraag en aanbod. Omdat er steeds meer vraag is naar hoogopgeleide, gekwalificeerde medewerkers, kunnen werkzoekenden vaak niet aan alle eisen voldoen. De oplossing? Investeren in opleidingen voor personeel.

Lees het artikel

Krapte in de arbeidsmarkt: een tekort aan ICT’ers en vakmensen

Goed nieuws: door de aantrekkende economie stijgt de werkgelegenheid in Nederland. Toch brengt dit goede nieuws ook uitdagingen met zich mee. Zo wordt het bijvoorbeeld steeds lastiger om goed gekwalificeerde medewerkers te vinden. Een krappe arbeidsmarkt dus, blijkt uit ons onderzoek naar trends en ontwikkelingen op het gebied van werkgelegenheid. Hoe staat het er per sector voor?

Lees het artikel

Meer lachen op het werk? 6 tips om dit te stimuleren

Uit onderzoek van zorgverzekeraar Aevitae, uitgevoerd door Ruigrok Netpanel, blijkt dat maar liefst 87 procent van de werknemers het zeer belangrijk vindt dat er gelachen wordt tijdens het werk. Sterker nog: dat vinden we belangrijker dan koffie (77 procent). Er zijn verschillende manieren om lachen op de werkvloer te stimuleren. Wij selecteerden zes tips, voor zowel werkgevers als werknemers.

Lees het artikel