Over Start People

Kenniscentrum arbeidsmarkt

Start People staat midden in de arbeidsmarkt. We kennen de arbeidsmarkt als geen ander. We komen bij bedrijven in heel Nederland over de vloer en zijn actief in vele sectoren. Ontwikkelingen zien we vaak al in een vroeg stadium, meestal nog voordat die ontwikkelingen als trend worden bestempeld. Start People maakt u graag deelgenoot van deze kennis en ervaring.

In het kenniscentrum vindt u artikelen over wet- en regelgeving, arbeidsmarktontwikkelingen, trends en innovatie, goed werkgeverschap en talentontwikkeling.

Mijn medewerker is ziek. Wat kan, mag en moet ik nu doen?

Wat zijn, als werkgever, uw rechten en plichten bij ziekteverzuim? In dit artikel nemen we de stappen met u door.

Lees het artikel

4x tips om (pré)vakantiestress op het werk te voorkomen

Zijn u en uw team klaar voor de vakantieperiode? Voorkom vakantiestress met deze vier tips en ga goed voorbereid en ontspannen op vakantie.

Lees het artikel

De transitievergoeding gaat (misschien) veranderen. Wat betekent dit voor u?

Gaan de regels voor transitievergoeding binnenkort wijzigen? Wat betekent het nieuwe wetsvoorstel transitievergoeding voor werkgevers en wat is de status?

Lees het artikel

Zo voorkomt u discriminatie op het werk (en streeft u naar diversiteit)

Als werkgever bent ú verantwoordelijk voor een werkplek zonder discriminatie. Lees daarom onze tips om discriminatie op het werk te voorkomen.

Lees het artikel

Aannemen via Snapchat

Bedrijven zoeken steeds vaker naar nieuwe manieren om jongeren aan zich te binden. McDonalds heeft daarvoor de samenwerking opgezocht met Snapchat. Jongens en meisjes kunnen nu via Snapchat solliciteren bij de fast food gigant.

Lees het artikel

FAQ vakantiegeld: de 5 meest gestelde vragen over vakantiegeld

Uw medewerkers en/of flexmedewerkers hebben jaarlijks recht op vakantiegeld (officieel heet dit vakantiebijslag) van minimaal 8 procent. In dit artikel leest u de meest gestelde vragen rondom vakantiegeld. Zo bent u voorbereid op mogelijke vragen van uw medewerkers.

Lees het artikel

Productief werken? 5 tips om meer uit de werkdag te halen

Iedere werkgever of leidinggevende wil productieve werknemers. Om dat te kunnen stimuleren is het belangrijk om te weten welke factoren van invloed zijn op productiviteit. In dit artikel? Vijf factoren die ervoor zorgen dat u én uw medewerkers effectief en productief werken.

Lees het artikel

Deel 2 Thuiswerkdossier: wet- en regelgeving thuiswerken

Vorige maand schreven we al over de vele voordelen van thuiswerken voor werknemers en werkgevers. In deel 2 van het Thuiswerkdossier gaan we in op de wetten en regels op het gebied van thuiswerken. Wat mag er wel, wat mag er niet? Wat is uw verantwoordelijkheid en welke zaken vallen onder de verantwoordelijkheid van de werknemer? In dit artikel lichten we de belangrijkste onderwerpen uit.

Lees het artikel

Werkstress voorkomen: hoe leert u uw medewerkers hiermee om te gaan?

Goed nieuws: in Nederland wordt hard gewerkt. Onze productiviteit is een van de hoogste ter wereld! Maar dat verklaart wellicht ook waarom werkstress beroepsziekte nummer één is. Meer dan een miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Hoe kun je, als werkgever, werkstress voorkomen? Lees de tips in dit artikel.

Lees het artikel

Medewerkers flexibel inzetbaar houden:  van aanname beleid tot werkomgeving

Door vergrijzing, digitalisering en robotisering is het belangrijker dan ooit om uw medewerkers flexibel inzetbaar te houden. Dat is voor een deel hun eigen verantwoordelijkheid, maar breed inzetbaar personeel levert u óók voordelen op. Hoe? Dat leest u in dit artikel.

Lees het artikel

Doorgroeimogelijkheden creëren voor medewerkers: zo doet u dat

Het komt vaak voor dat talentvolle medewerkers hun werkgever verlaten door een gebrek aan doorgroeimogelijkheden. Wilt u er, zeker in deze krappe arbeidsmarkt, voor zorgen dat uw beste werknemers blijven? Dan is het zaak om doorgroeimogelijkheden voor hen te creëren. Hoe u dat doet, leest u in dit artikel.

Lees het artikel

Effectief vergaderen doe je met deze 7 tips

Iedere week een teamoverleg? Maandelijks een MT-meeting? En vergeet de presentaties, kick-offs, kwartaalbijeenkomsten en brainstormsessies niet. Terwijl alle vergaderingen juist zijn bedoeld om processen en producten te verbeteren, op de hoogte te blijven, van elkaar te leren en inspiratie op te doen. In dit artikel: 7 tips voor effectief vergaderen.

Lees het artikel

Uw medewerkers vanuit huis laten werken. Wat zijn de voordelen?

Thuiswerken biedt veel voordelen voor werknemers. Door de flexibiliteit die erbij komt kijken, is werk bijvoorbeeld beter te combineren met privé. Maar ook voor werkgevers biedt thuiswerken veel voordelen. In dit artikel noemen we meer voordelen van thuiswerken.

Lees het artikel

Dit zijn de voordelen van werken met flexkrachten

Flexkrachten zijn niet alleen flexibel, gemotiveerd en enthousiast: ze leveren de Nederlandse economie ook nog eens twee miljard euro per jaar (!) op. Benieuwd hoe dat zit?

Lees het artikel

Verkiezingsspecial: wat zijn de politieke standpunten over zzp’ers?

Tegenover de hoogopgeleide professionals die bewust voor het ondernemerschap kiezen, staan laagbetaalde schijnzelfstandigen die soms zelfs rond de armoedegrens leven. Is het reëel om dat hele spectrum aan ‘zelfstandigen’ met één pakket aan regelgeving te bedienen? Of is het tijd voor nieuwe definities?

Lees het artikel

Vast vs flexibel werk: wat zijn de standpunten van politieke partijen?

In de aantrekkende economie groeien de flexcontracten harder dan de vaste banen. Hoe maken we vast werk flexibeler en flexibel werk zekerder? Lees de plannen van de verschillende politieke partijen.

Lees het artikel

Wat zijn de standpunten van politieke partijen over duurzame inzetbaarheid?

Als Nederland op 15 maart naar de stembus gaat, staat er voor u als werkgever het nodige op het spel. Daarom schetsen we in deze verkiezingsspecial de keuzes van verschillende politieke partijen. Zo kunt u zich voorbereiden op mogelijke veranderingen. In dit artikel: wat zijn de standpunten van politieke partijen over duurzame inzetbaarheid?

Lees het artikel

Start People regelt hypotheek voor uitzendkrachten

Bij Start People vinden we het belangrijk dat óók flexmedewerkers, zonder een vast contract, een eigen huis kunnen kopen. Daarom heeft iedere flexmedewerker die minimaal een volledig jaar 40 werkweken van 32 uur voor ons heeft gewerkt, de mogelijkheid om via Start People toegang tot een hypotheek te krijgen.

Lees het artikel

Personeel gezocht? Medewerkers vinden en binden in een krappe arbeidsmarkt

Het vinden van nieuwe medewerkers is in de huidige, krappe arbeidsmarkt best een uitdaging. Dit vraagt om een scherp inzicht om goede werknemers te vinden, maar óók om hen te binden. Hoe doet u dat?

Lees het artikel

Wat betekent de Meldplicht Datalekken voor u?

Sinds 1 januari 2016 is de Wet Bescherming Persoonsgegevens aangevuld met het nieuwe artikel Meldplicht Datalekken. Want wat betekent dit voor u? De drie belangrijkste vragen en antwoorden.

Lees het artikel

Smoothies en een massage: het effect van een gezonde werkomgeving

De meeste mensen besteden meer tijd op het werk dan thuis. Een werkplek moet dus, net als de thuisomgeving, een gezonde plek moet zijn die motiveert, inspireert en gericht is op het welzijn van werknemers. Toch zijn lang niet alle kantoren en (flex)werkplekken hierop ingericht.

Lees het artikel

De werkloosheid onder jongeren stijgt. Wat zijn de oorzaken?

Goed nieuws, de werkloosheid daalt. Terwijl er in december 2015 nog 6,6 procent van de beroepsbevolking werkloos was, was het afgelopen december 5,4 procent. Maar de nieuwe cijfers geven tóch reden tot zorg. Want hoewel ook de jeugdwerkloosheid is gedaald (van 11,5 naar 10 procent), is het nog lang niet op het niveau van voor de economische crisis: 8 procent. Vooral laagopgeleide jongeren en jongeren met een migratie-achtergrond hebben het moeilijk. Hoe komt dat?

Lees het artikel

Nieuwe wet- en regelgeving in 2017

Zoals ieder jaar wijzigen ook in 2017 weer diverse wetten en regels die voor HR-adviseurs van belang zijn. Een overzicht van de veranderingen in wet- en regelgeving in 2017 op hoofdlijnen.

Lees het artikel

Arbeidsmarkt 2017: dit zijn de trends

Wat zijn de trends voor het nieuwe jaar? En hoe kunt u daar op inspelen? We beschrijven de ontwikkelingen stuk voor stuk. En we geven u praktische tips om hiermee om te gaan.

Lees het artikel

Uw Nieuwjaarsspeech voorbereiden? 5 tips

Wilt u het nieuwe jaar beginnen met een knallende, inspirerende Nieuwjaarsspeech? Een speech waarmee u uw medewerkers welkom wilt heten, meer wilt vertellen over de organisatiedoelstellingen en waarmee u alle neuzen dezelfde kant op krijgt? Wij selecteerden 5 tips voor het schrijven van de perfecte Nieuwjaarsspeech.

Lees het artikel

Zo voert u een efficiënt en prettig beoordelingsgesprek

Het jaarlijkse beoordelingsgesprek (dat vaak in december of begin van het nieuwe jaar plaatsvindt) is een zinvol moment voor werkgevers én werknemers om de samenwerking te evalueren. Het is dus belangrijk om dit gesprek optimaal te benutten. Hoe pakt u dat aan als werkgever? Waar moet u op letten, welke stappen moet u volgen en, wat geeft u uw medewerkers mee? U vindt alle informatie in onze checklist voor een beoordelingsgesprek.

Lees het artikel

Opleidingen voor personeel: hét antwoord op de krappe arbeidsmarkt

Eerder berichtten we al over de huidige krapte  op de Nederlandse arbeidsmarkt. Eén van de oorzaken van die krapte is de mismatch tussen vraag en aanbod. Omdat er steeds meer vraag is naar hoogopgeleide, gekwalificeerde medewerkers, kunnen werkzoekenden vaak niet aan alle eisen voldoen. De oplossing? Investeren in opleidingen voor personeel.

Lees het artikel

Krapte in de arbeidsmarkt: een tekort aan ICT’ers en vakmensen

Goed nieuws: door de aantrekkende economie stijgt de werkgelegenheid in Nederland. Toch brengt dit goede nieuws ook uitdagingen met zich mee. Zo wordt het bijvoorbeeld steeds lastiger om goed gekwalificeerde medewerkers te vinden. Een krappe arbeidsmarkt dus, blijkt uit ons onderzoek naar trends en ontwikkelingen op het gebied van werkgelegenheid. Hoe staat het er per sector voor?

Lees het artikel

Meer lachen op het werk? 6 tips om dit te stimuleren

Uit onderzoek van zorgverzekeraar Aevitae, uitgevoerd door Ruigrok Netpanel, blijkt dat maar liefst 87 procent van de werknemers het zeer belangrijk vindt dat er gelachen wordt tijdens het werk. Sterker nog: dat vinden we belangrijker dan koffie (77 procent). Er zijn verschillende manieren om lachen op de werkvloer te stimuleren. Wij selecteerden zes tips, voor zowel werkgevers als werknemers.

Lees het artikel