Over Start People

Kenniscentrum arbeidsmarkt

Start People staat midden in de arbeidsmarkt. We kennen de arbeidsmarkt als geen ander. We komen bij bedrijven in heel Nederland over de vloer en zijn actief in vele sectoren. Ontwikkelingen zien we vaak al in een vroeg stadium, meestal nog voordat die ontwikkelingen als trend worden bestempeld. Start People maakt u graag deelgenoot van deze kennis en ervaring.

In het kenniscentrum vindt u artikelen over wet- en regelgeving, arbeidsmarktontwikkelingen, trends en innovatie, goed werkgeverschap en talentontwikkeling.

De werkloosheid onder jongeren stijgt. Wat zijn de oorzaken?

Goed nieuws, de werkloosheid daalt. Terwijl er in december 2015 nog 6,6 procent van de beroepsbevolking werkloos was, was het afgelopen december 5,4 procent. Maar de nieuwe cijfers geven tóch reden tot zorg. Want hoewel ook de jeugdwerkloosheid is gedaald (van 11,5 naar 10 procent), is het nog lang niet op het niveau van voor de economische crisis: 8 procent. Vooral laagopgeleide jongeren en jongeren met een migratie-achtergrond hebben het moeilijk. Hoe komt dat?

Lees het artikel

Nieuwe wet- en regelgeving in 2017

Zoals ieder jaar wijzigen ook in 2017 weer diverse wetten en regels die voor HR-adviseurs van belang zijn. Een overzicht van de veranderingen in wet- en regelgeving in 2017 op hoofdlijnen.

Lees het artikel

Arbeidsmarkt 2017: dit zijn de trends

Wat zijn de trends voor het nieuwe jaar? En hoe kunt u daar op inspelen? We beschrijven de ontwikkelingen stuk voor stuk. En we geven u praktische tips om hiermee om te gaan.

Lees het artikel

Uw Nieuwjaarsspeech voorbereiden? 5 tips

Wilt u het nieuwe jaar beginnen met een knallende, inspirerende Nieuwjaarsspeech? Een speech waarmee u uw medewerkers welkom wilt heten, meer wilt vertellen over de organisatiedoelstellingen en waarmee u alle neuzen dezelfde kant op krijgt? Wij selecteerden 5 tips voor het schrijven van de perfecte Nieuwjaarsspeech.

Lees het artikel

Zo voert u een efficiënt en prettig beoordelingsgesprek

Het jaarlijkse beoordelingsgesprek (dat vaak in december of begin van het nieuwe jaar plaatsvindt) is een zinvol moment voor werkgevers én werknemers om de samenwerking te evalueren. Het is dus belangrijk om dit gesprek optimaal te benutten. Hoe pakt u dat aan als werkgever? Waar moet u op letten, welke stappen moet u volgen en, wat geeft u uw medewerkers mee? U vindt alle informatie in onze checklist voor een beoordelingsgesprek.

Lees het artikel

Opleidingen voor personeel: hét antwoord op de krappe arbeidsmarkt

Eerder berichtten we al over de huidige krapte  op de Nederlandse arbeidsmarkt. Eén van de oorzaken van die krapte is de mismatch tussen vraag en aanbod. Omdat er steeds meer vraag is naar hoogopgeleide, gekwalificeerde medewerkers, kunnen werkzoekenden vaak niet aan alle eisen voldoen. De oplossing? Investeren in opleidingen voor personeel.

Lees het artikel

Krapte in de arbeidsmarkt: een tekort aan ICT’ers en vakmensen

Goed nieuws: door de aantrekkende economie stijgt de werkgelegenheid in Nederland. Toch brengt dit goede nieuws ook uitdagingen met zich mee. Zo wordt het bijvoorbeeld steeds lastiger om goed gekwalificeerde medewerkers te vinden. Een krappe arbeidsmarkt dus, blijkt uit ons onderzoek naar trends en ontwikkelingen op het gebied van werkgelegenheid. Hoe staat het er per sector voor?

Lees het artikel

Meer lachen op het werk? 6 tips om dit te stimuleren

Uit onderzoek van zorgverzekeraar Aevitae, uitgevoerd door Ruigrok Netpanel, blijkt dat maar liefst 87 procent van de werknemers het zeer belangrijk vindt dat er gelachen wordt tijdens het werk. Sterker nog: dat vinden we belangrijker dan koffie (77 procent). Er zijn verschillende manieren om lachen op de werkvloer te stimuleren. Wij selecteerden zes tips, voor zowel werkgevers als werknemers.

Lees het artikel