Over Start People

Uw Nieuwjaarsspeech voorbereiden? 5 tips

Wilt u het nieuwe jaar beginnen met een knallende, inspirerende Nieuwjaarsspeech? Een speech waarmee u uw medewerkers welkom wilt heten, meer wilt vertellen over de organisatiedoelstellingen en waarmee u alle neuzen dezelfde kant op krijgt? Wij selecteerden 5 tips voor het schrijven van de perfecte Nieuwjaarsspeech.

nieuwjaarsspeechOm maar direct met een opvallende tip te beginnen: op Sprout lezen we dat het urenlang voorbereiden van een speech eigenlijk averechts werkt. Wat u wel kunt doen?

Tip 1: Kies vijf steekwoorden

Kies een paar onderwerpen uit waar u het over wilt hebben, en schrijf vijf steekwoorden op een briefje. Zo heeft u houvast, maar hoeft u niet een heel verhaal uit u hoofd te leren.

Tip 2: Oefen alvast in de zaal

Een tip van presentatie- en mediatrainer Machteld Kooij (in een interview met de Volkskrant): oefen uw speech vooraf in de betreffende zaal. Zo voorkomt u een trilling in uw stem. Een goede oefening tegen een zenuwachtige stem is overigens ook: uw hand op uw buik leggen.

Tip 3: Kies voor kort en krachtig

Oefen één keer. Duurt uw Nieuwjaarsspeech maar tien minuten? Dat is meer dan genoeg. Een goede Nieuwjaarsspeech is kort, krachtig, simpel en toegankelijk.

Tip 4: Probeer niet om aardig te zijn

U staat niet op het podium om aardig te zijn, u staat er om een heldere boodschap te geven. Het is niet nodig om extra aardig te doen, mensen voelen dit zelf wel.

Tip 5: Focus op het positieve

Niemand heeft zin in een verhaal over uitdagingen en bedreigingen. Benoem in de Nieuwjaarsspeech vooral de positieve kanten: de moeilijkheden die samen overwonnen zijn, de successen die geboekt zijn, de mooie kansen die liggen te wachten om gepakt te worden.

Een van de beste sprekers ter wereld is ongetwijfeld Barack Obama. In juli ontleed overtuigexpert Lars Duursma voor NRC Handelsblad een van zijn speeches. Leer van deze geanalyseerde speech en doe inspiratie op voor uw Nieuwjaarsspeech. Succes!

Fotografie: Jorigė Kuzmaitė