Over Start People

Opleidingen voor personeel: hét antwoord op de krappe arbeidsmarkt

Eerder berichtten we al over de huidige krapte  op de Nederlandse arbeidsmarkt. Eén van de oorzaken van die krapte is de mismatch tussen vraag en aanbod. Omdat er steeds meer vraag is naar hoogopgeleide, gekwalificeerde medewerkers, kunnen werkzoekenden vaak niet aan alle eisen voldoen. De oplossing? Investeren in opleidingen voor personeel.

start people-arbeidsmarktnieuws-mismatch arbeidsmarkt-scholingOpleiden is een effectieve manier om nu en in de toekomst een antwoord te hebben op de vraag in de arbeidsmarkt. Dit bleek onder andere uit ons onderzoek naar trends en ontwikkelingen (Trendpaper Visie op werk, november 2016). Daarom wil ook de overheid mensen stimuleren zich bij te scholen. Zo kunnen werkzoekenden met een WW-uitkering dankzij de scholingsvouchers van UWV een gratis opleiding volgen wanneer ze weer aan het werk gaan.

Opleiden: een belangrijk thema

Een leven lang leren is niet voor niets een belangrijk thema binnen het onderwijsbeleid van de Rijksoverheid (lees bijvoorbeeld het bericht Kabinet grijpt in bij Leven lang leren). Er zijn verschillende manieren waarop u ervoor kunt zorgen dat uw medewerkers voldoende bagage hebben en houden.

Tips

Hierbij drie tips om u te helpen uw medewerkers op te leiden, te motiveren en hen op de hoogte te houden.

Tip 1: Testen en assessments voor medewerkers

Zorg ervoor dat uw medewerkers gemotiveerd, scherp en op de hoogte blijven. Dit kan door hen op de hoogte te brengen van algemene testen (bijvoorbeeld deze persoonlijkheidstest of deze talentenscan). Maar denk ook aan assessments in de sollicitatieprocedure en testen om medewerkers op de hoogte te houden van ontwikkelingen binnen uw branche.

Tip 2: Op maat opleidingen voor personeel

De praktijk is vaak de beste leermeester. Zo schreven wij onlangs nog een mooi verhaal over procesoperator Henry, een van onze flexmedewerkers die zichzelf bij FrieslandCampina ontwikkelt met een in company opleiding.

Door te investeren in een opleiding op maat leert u uw medewerkers precies de skills die ze nodig hebben binnen uw bedrijf. En wat ze vandaag geleerd hebben, kunnen ze de volgende dag direct toepassen.

Tip 3: Medewerkers opleiden met e-learning

E-learning kan tijd- en plaatsonafhankelijk. Uw medewerkers kunnen dus zelf kiezen waar, wanneer en hoe ze willen leren. Erg flexibel dus! U kunt zowel kiezen voor standaard e-learning pakketten of maatwerk e-learning pakketten.

Ook Start People zet zich in voor een leven lang leren. Wie voor Start People werkt, krijgt online toegang tot zo’n negentig e-learnings. Daarnaast is er Start People Online Leren, waarmee u medewerkers makkelijk en voordelig een opleiding kunt aanbieden. En Start People College biedt bedrijfsopleidingen op maat.

Meer lezen?

Bent u benieuwd naar meer inzichten? Download onze trendpaper ‘Binden en boeien in een krappere arbeidsmarkt’.