Ik ben (langdurig) ziek - arbeidsreïntegratie

Langdurig ziek of arbeidsongeschikt: wat nu? Je werk niet meer kunnen doen door ziekte, een ongeluk of omdat je niet lekker in je vel zit. Een lastige periode, want je kijkt er al naar uit om weer aan de slag te kunnen. In je oude functie, of in een taak die bij terugkeer op de werkvloer beter bij je past. Wat betekent reïntegratie (re-integratie)? Ben je niet langer in staat om jouw oude werkzaamheden goed uit te voeren? En is er ook geen functie beschikbaar die wel past? Dan kom je in aanmerking voor professionele ondersteuning bij je terugkeer naar de arbeidsmarkt. Dit wordt een reïntegratietraject tweede spoor genoemd. Jouw werkgever neemt hiervoor het initiatief, helpt je bij het opstarten van het traject en hij draagt zorg voor de kosten ervan.

Wet verbetering poortwachter

Snel weer aan het werk gaan is een gedeelde verantwoordelijkheid: van jezelf en van jouw werkgever. Dit is zo vastgelegd in de Wet verbetering poortwachter (Wvp). Door weer te reïntegreren na ziekte of arbeidsongeschiktheid, maak je een nieuwe, frisse start in je loopbaan. Een mooi vooruitzicht.

Wat doet Restart?

Restart begeleidt je tijdens jouw zoektocht naar passend werk in een andere functie of bij een andere werkgever. Ons tweedespoortraject neemt je bij de hand. Wij zorgen ervoor dat je:

  • in beweging komt;
  • zicht krijgt op kansen en eigen kunnen;
  • de concurrentie op de arbeidsmarkt verslaat.

Met hulp van onze professionele coaches houdt je vanaf dag één de controle over jouw reïntegratietraject.

3 stappen voor een succesvol tweedespoortraject

  • Intakegesprek

Elk reïntegratietraject start met een intakegesprek. Je maakt dan kennis met onze loopbaancoach. Samen bespreken we jouw persoonlijke situatie, je loopbaan en je kansen en mogelijkheden op ander werk. We nemen jouw verwachtingen met je door en bespreken welk begeleidingstraject voor jou het best geschikt is. En regelmatig praten wij jouw werkgever bij over de voortgang. Daarna houden wij samen met jou zicht op je kansen, vooruitzichten en passende vacatures.

  • Jouw kansen vergroten

Tijd voor de volgende stap: een goede voorbereiding vergroot je kans op de arbeidsmarkt. Je leert hoe jij je optimaal kunt presenteren, je krijgt sollicitatietraining en diverse andere vaardigheidstrainingen. Tijdens individuele gesprekken met de loopbaancoach worden de ontwikkelingen getoetst en zo nodig bijgesteld. Het belangrijkste uitgangspunt tijdens dit traject? Wij kijken, eventueel in overleg met onze arbeidsdeskundige, naar jouw kansen en mogelijkheden om zo aansluiting te vinden bij nieuw, passend en duurzaam werk.

  • Verkennen van de arbeidsmarkt

Het vinden van een nieuwe baan gaat niet vanzelf. Het verkennen van de arbeidsmarkt is hierbij een belangrijke fase. Door in contact te komen met mensen uit het werkveld van jouw keuze en online onderzoek, krijg je letterlijk inzicht in de arbeidsmarkt. Zo geef je verdieping aan jouw zoektocht en zoek je gericht naar ander werk.

Een nieuwe start met Restart

Restart heeft een eerlijke aanpak, transparant, praktisch van aard en altijd op maat. Jouw persoonlijke loopbaancoach heeft ruime ervaring in het begeleiden van reïntegratietrajecten. Deskundigheid staat hierbij voorop. Zij spreken de taal van jouw regio en kennen de lokale arbeidsmarkt, met een groot netwerk aan werkgevers waar jouw loopbaancoach uit kan putten.

Meer weten? 

Er is altijd een vestiging van Restart bij jou in de buurt. Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier en bekijk alvast onze vacatures.

Contact met Restart

In ons privacy statement kun je nalezen hoe jouw gegevens worden verwerkt.