Over Start People

Acht arbeidsmarkttrends voor 2017

Flexibilisering, robotisering en digitalisering: de arbeidsmarkt blijft onverminderd op drift in 2017. Zoals altijd zorgen veranderingen voor bedreigingen, maar ook voor kansen. Omdat we in een overgangsfase zitten is het belangrijk dat bedrijven zich voortdurend aanpassen. Op deze pagina vindt u de belangrijkste trends voor de arbeidsmarkt in 2017. Zodat u zich optimaal kunt voorbereiden. Maar ook, en vooral, zodat u zich kunt laten inspireren. Want daar gaat het om in de nieuwe arbeidsmarkt: kansen benutten in de flexibele, digitale wereld.

trends-2017Arbeidsmarkt 2017: dit zijn de trends

Wat zijn de trends voor het nieuwe jaar? En hoe kunt u daar op inspelen? We beschrijven de ontwikkelingen stuk voor stuk. En we geven u praktische tips om hiermee om te gaan.

1. Verandering als enige constante

Nieuwe technologieën, globalisering en digitalisering. Verandering is het nieuwe normaal. Bedrijven en instellingen moeten meer reorganiseren om ‘fit’ te blijven.

Wat is hierin de nieuwe rol van HR? En hoe werkt u aan een wendbare organisatie?

Lees verder

2. Flexibiliteit is de norm

Alleen een flexibele organisatie kan permanente verandering aan. In de aantrekkende economie groeien flexcontracten harder dan vaste banen. In 2017 gaat de zoektocht naar de ideale vast-flex ratio door.

Hoe gaat een HR-afdeling om met de behoefte aan continuïteit en flexibiliteit?

Lees verder

3. Digitale transformatie zet door

In fabrieken is men al gewend aan robots, en ook in kantooromgevingen is digitalisering en automatisering in volle gang.  Apps, chatbots en virtual reality nemen steeds meer taken over.

Wat zijn de directe gevolgen van deze digitalisering? En tot welke nieuwe kansen leidt dit? Wij zochten het uit.

Lees verder

4. Employability branding

De dynamische arbeidsmarkt anno 2017 zorgt ervoor dat werkgevers aantrekkelijk moeten blijven voor (nieuwe) werknemers. Duurzame inzetbaarheid en goed werkgeverschap worden belangrijker dan ooit.

Hoe onderscheid je je als werkgever?

Lees verder

5. Iedereen kijkt om zich heen

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen inzetbaarheid. De meeste professionals handelen hier al naar. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 59 procent van de volwassenen minstens een keer per maand naar een nieuwe baan zoekt.

Hoe gaat u hier als werkgever mee om?

Lees verder

6. Werven = marketing

Werkzoekenden selecteren hun nieuwe werkgever zoals ze op zoek gaan naar een nieuwe auto of een goed restaurant: met een online zoektocht en ervaringen van anderen. Werven gaat steeds meer lijken op marketing.

Hoe ben je als organisatie aantrekkelijk voor nieuw personeel? En hoe val je online op?

Lees verder

7. Zonder feiten ben je nergens

In 2017 wordt alles gemeten, onderbouwd en gerapporteerd. Dit vraagt van HR-afdelingen een slag naar HR-analytics, datagedreven HR-beleid.

Wat voor opstelling past hierbij? En om welke competenties vraagt deze omslag?

Lees verder

8. Mismatch tussen vraag en aanbod

De arbeidsmarkt wordt krapper. De arbeidsmarkt groeit, maar verandert. Mbo-banen staan onder druk. En dan hebben we ook nog te maken met vergrijzing en ontgroening. Vraag en aanbod sluiten hierdoor niet meer naadloos op elkaar aan.

Waar is mismatch te verwachten? Wie is er met om- of bijscholing elders inzetbaar?

Lees verder

Overzicht wet en regelgeving in 2017

Benieuwd naar de wijzigingen op het gebied van wet- en regelgeving? Wij maakten een overzicht met de wijzigingen die het meest van belang zijn voor HR.

Direct naar wet- en regelgeving