'‘Praktijkervaring is belangrijker dan een papiertje.’ De waarde van werk volgens Anton van den Brink.

AntonVierentwintig jaar lang is Anton van den Brink havenmeester in Harderwijk. Hij kent iedereen en iedereen kent hem. Toeristen die met de boot de stad bezoeken, zien hem als eerste. Komende uit een familie van binnenschippers lag het voor de hand dat Anton ‘iets met water’ zou gaan doen. Zijn loopbaan meandert dan ook via de marine naar de haven van Harderwijk. Nu gaat hij bijna met pensioen, of in de woorden van Anton: hij begint aan de 3e helft. “Ik genoot vooral van de vrijheid die het water me gaf.

 


Wat is het kenmerk van mensen die werken op het water?

“Ze houden van vrijheid blijheid. Ik wilde van jongs af aan al het water op. De onregelmatige diensten schrokken me niet af, ik vond dat juist prettig. Dus nadat ik mijn vaarbewijzen en diploma’s had gehaald, ben ik bij de marine gegaan. Dat is ook het leuke van varen: als je wilt, kun je vandaag nog weg.”

Wat houdt het werk als havenmeester in?

“Je zorgt ervoor dat de liggelden worden geïnd, dat alles in de haven een beetje ordelijk verloopt en bedient de bruggen. Voorheen was dat handmatig, maar tegenwoordig gebeurt dat in Harderwijk op het havenkantoor. Via een scherm kunnen we het in de gaten houden en de bruggen vanuit daar openen. En verder alle vragen beantwoorden van toeristen en dagjesmensen, in het hoogseizoen is het dan ook echt aanpoten hier.”

 

Voor mij was werk genieten van de vrijheid die het me gaf. 
- Anton

 

Weet je al wie je opvolgers zijn?

“Ja, er komen zelfs drie havenmeesters bij. Met een paar daarvan werk ik al geruime tijd samen. Het zijn goede gasten. Ik merk ook wel dat praktijkervaring dan echt belangrijk is. Natuurlijk moet je je papiertjes halen en in de beroepsvaart is het handig als je je talen spreekt. En tegenwoordig hoort dat hele computergebeuren er ook bij. Maar die nautische ervaring en de liefde voor de vaart is onontbeerlijk in dit vak.”

Ga je het werk missen?

“Ik heb eerlijk gezegd best zin in mijn 3e helft. Mijn werk paste als mij een oude handschoen: ik vind het leuk om met mensen om te gaan en ik hou van het water. Beetje kletsen, zorgen dat alles goed verloopt in de haven, vooral niet stressen. Wat nog best een uitdaging is, in een toeristische stad als Harderwijk met het Dolfinarium als thuishaven. Dus ja, ik ga mijn werk wel een beetje missen, maar aan de andere kant vind ik het ook fijn dat ik nu meer tijd krijg voor mijn familie. Ook hou ik erg van racefietsen en voetballen kijken, dus ik ga mij zeker vermaken. En natuurlijk ga ik af en toe nog even een kijkje nemen in de haven, of het allemaal nog goed gaat zonder mij haha!”

Start People gelooft in de waarde van werk

Werk geeft waarde. Ontzettend veel waarde. Zoveel waarde dat het bijna niet in woorden te omschrijven is. Toch doen we een poging. We hebben onze flexmedewerkers en opdrachtgevers gevraagd naar wat werk voor hen zo waardevol maakt. Is het de band met collega’s? Een tweede kans krijgen? Een nieuwe collega die als een frisse wind door het kantoor waait? Je leest het in deze rubriek.

Wil je meer weten over Start People?

Ben je benieuwd naar onze werkwijze, en hoe wij je aan een baan kunnen helpen? Je leest hier alles over werken via Start People. Bekijk ook onze actuele vacatures ! Op zoek naar flexibele en gemotiveerde flexmedewerkers? Wij hebben de juiste mensen voor u !