'‘Zoek werk dat bij je past en waar je energie van krijgt.’ De waarde van werk volgens Clemens.

clemens

Je bent bijna vijfenzestig jaar, zit door omstandigheden al een tijdje in de WW en ergens denk je: ‘Ach, ik zing het wel uit tot mijn pensioen.” Dat had Clemens Otto ook kunnen doen, maar dat zit niet in de aard van het beestje. Dus toen hij bericht kreeg van Start People dat er een functie beschikbaar was als zaakbegeleider van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade in Groningen, reageerde hij direct enthousiast. Hij kreeg de baan én omdat toeval niet bestaat, werd hij ook nog eens fractievoorzitter van 50PLUS voor de gemeenteraad in Assen. “Ik had eigenlijk nog maar weinig om handen en nu heb ik ineens een 60-urige werkweek. Geweldig!”


Jouw loopbaan omvat al heel wat jaren. Wat heb je allemaal voor werk gedaan?

“Haha, je kunt beter vragen wat ik niét heb gedaan. Mijn achtergrond is facilitair management en ergonomie. Ik heb bijvoorbeeld bij KPN gewerkt als facilitair manager en op een bepaald moment werkplekken ontwikkeld waarachter je kon zitten en staan. Dit is toen, en dan heb ik het al over jaren geleden hoor, landelijk uitgerold en ingezet. Maar ik ben ook bewonersconsulent geweest bij een woningcoöperatie en oprichter van het Ouderenjournaal.”

Je zat een tijdje in de WW. Hoe heb je dat ervaren?

“In het begin vond ik het wel prettig. Ik had ineens meer vrije tijd en dacht ‘ik zing wel uit tot mijn pensioen.’ Maar na verloop van tijd merkte ik dat het mijn zelfbeeld geen goed deed. Ik had het gevoel dat ik geen toegevoegde waarde meer had, dat ik niet meer nodig was. Daarom heb ik mij ingeschreven bij Start People. Wel met het dringende verzoek dat het passend werk moest zijn. Ik ben ze heel dankbaar voor het seintje: ‘Is dit misschien wat voor jou?’ Ze hebben ook echt goed naar me geluisterd. ”

“Ik heb het ineens druk en hectisch, maar ik geniet er elke dag van. Voor mij is er overduidelijk nog geen plek achter de geraniums, gelukkig.”
- Clemens

Je bent nu zaakbegeleider bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade. Wat houdt dat werk precies in?

“In het kort: ik help mensen die schade hebben opgelopen door de mijnbouw. Op het moment dat er schade is, volgt er een heel proces en ik ontzorg de aanvrager. Er komt namelijk nogal wat af op die mensen. Ze moeten formulieren invullen, subsidies aanvragen en soms ingewikkelde vragen beantwoorden. Ik ben hun aanspreekpunt en help ze bij alles wat er komt kijken rondom het hele traject.”

Hoe voelt het om weer aan de slag te zijn?

“Ik vind het fantastisch! Het geeft me energie en voldoening. Naast mijn werk als zaakbegeleider, werd ik ook nog eens fractievoorzitter van 50PLUS in Assen. Het is nu ineens druk en hectisch, maar ik geniet er elke dag van. Voor mij is er overduidelijk nog geen plek achter de geraniums, gelukkig.”

Als je advies zou mogen geven aan starters op de arbeidsmarkt, wat zou dat zijn?

“Zoek werk dat bij je past. Het is zo belangrijk dat je verder kijkt dan alleen je diploma. Ontdek waar je passie en je ambities liggen, door meerdere dingen uit te proberen. En het geeft niet als een bepaald pad niet werkt, dan weet je in ieder geval wat niet bij je past. Dat is ook heel waardevol.”

Start People gelooft in de waarde van werk

Werk geeft waarde. Ontzettend veel waarde. Zoveel waarde dat het bijna niet in woorden te omschrijven is. Toch doen we een poging. We hebben onze flexmedewerkers en opdrachtgevers gevraagd naar wat werk voor hen zo waardevol maakt. Is het de band met collega’s? Een tweede kans krijgen? Een nieuwe collega die als een frisse wind door het kantoor waait? Je leest het in deze rubriek.

Wil je meer weten over Start People?

Ben je benieuwd naar onze werkwijze, en hoe wij je aan een baan kunnen helpen? Je leest hier alles over werken via Start People. Bekijk ook onze actuele vacatures ! Op zoek naar flexibele en gemotiveerde flexmedewerkers? Wij hebben de juiste mensen voor u !