Van de oorlog in Syrië naar een nieuwe start in Nederland: het verhaal van onze collega Mariam

mariam

We kennen allemaal de verschrikkelijke beelden van de oorlog in Irak en Syrië. Maar onze kersverse collega Mariam Boghos (22) heeft de oorlog in beide landen van dichtbij meegemaakt. Ze vluchtte op 11-jarige leeftijd van Irak naar Aleppo. In 2014, Mariam was toen 18 jaar, werd het ook daar onveilig. Samen met haar moeder vluchtte ze via Libanon naar Nederland. En toen? Eerst maar eens wennen en bijkomen? Mariam zit anders in elkaar. Na haar inburgeringscursus startte ze met de opleiding HRM aan het Windesheim in Zwolle. Haar eerste stage liep ze bij Start People, en wij kunnen inmiddels niet meer zonder haar.

 

Wow, wat een verhaal. Allereerst: hoe zag je leven eruit in Irak en Syrië? Mariam:

“Ik zat nog op de basisschool in Irak toen ik samen met mijn moeder naar Aleppo vertrok. Daar heb ik van mijn elfde tot mijn achttiende gewoond. Aleppo was een prachtige stad en ik had daar zoals ieder ander gewoon mijn leven: ik ging naar de middelbare school en had er mijn familie en vrienden.”

En toen moest je, vanwege de onveiligheid in Aleppo, alles opnieuw verlaten?

“Dat klopt. Mijn moeder en ik leefden twee jaar tussen de bombardementen in Aleppo toen we in de zomer van 2013 naar Libanon vluchtten. Ondanks dat ik daar een baantje had bij een geldwisselkantoor lukte het niet om mijn leven daar op te bouwen. We kregen geen verblijfsvergunning en daardoor kon ik daar ook niet naar de universiteit. Gelukkig kregen we al snel te horen dat we naar Nederland mochten komen. In december 2014 kwamen we hier aan.”

"Ik heb ontzettend veel aan de goede klik met mijn collega’s.
Zij begeleiden, motiveren en steunen me.
Dat is voor mij de waarde van werk."

- Mariam, vestiging-assistent Start People

En dan ben je in Nederland. Het is hier veilig, maar het is niet je eigen land. Hoe is dat?

“Heel lastig. Ik moest wennen aan de nieuwe cultuur, de taal, nieuwe systemen. Eigenlijk werd het pas wat makkelijker toen ik aan mijn stageperiode bij Start People begon. Toen leerde ik veel Nederlandse mensen kennen. Flexmedewerkers, collega’s, klanten. Dat helpt om de taal te leren, en dat was voor mij stap één.”

Na je stage blijf je bij ons werken als vestiging-assistent. Wat houdt jouw werk in?

“Het is vooral administratief werk. Ik zorg ervoor dat alles geregeld wordt voor de plaatsingen van flexmedewerkers. Daarvoor heb ik veel contact met mijn collega’s en flexmedewerkers. Het is echt backoffice-werk, daar hou ik van.”

Wat is voor jou de waarde van werk?

“Het werken was voor mij echt een omslagpunt. Ik kon eindelijk werk doen dat was gerelateerd aan mijn studie, en ik kon mijn leven hier in Nederland verder opbouwen. Ik heb ontzettend veel gehad aan mijn collega’s. Zij hebben mij begeleid, gemotiveerd en gesteund. Zonder de goede klik met mijn collega’s had ik het niet gered.”

“Door mijn werk kan ik verder met mijn toekomst: in september begin ik aan het derde jaar van mijn opleiding en tijdens mijn studie blijf ik 1 of 2 dagen per week bij Start People werken.”

Start People gelooft in de waarde van werk

Werk geeft waarde. Ontzettend veel waarde. Zoveel waarde dat het bijna niet in woorden te omschrijven is. Toch doen we een poging. We hebben onze flexmedewerkers en opdrachtgevers gevraagd naar wat werk voor hen zo waardevol maakt. Is het de band met collega’s? Een tweede kans krijgen? Een nieuwe collega die als een frisse wind door het kantoor waait? Je leest het in deze rubriek.

Wil je meer weten over Start People?

Ben je benieuwd naar onze werkwijze, en hoe wij je aan een baan kunnen helpen? Je leest hier alles over werken via Start People. Bekijk ook onze actuele vacatures ! Op zoek naar flexibele en gemotiveerde flexmedewerkers? Wij hebben de juiste mensen voor u !