Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA)

Het inschakelen van zzp’ers: in welke sector komt het niet voor? Elke organisatie heeft wel met zzp’ers te maken. Sinds 1 mei is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) van kracht geworden. Dat heeft gevolgen voor het inzetten van zzp’ers. Voor iedereen. 

Wat is er rondom zzp’ers veranderd sinds 1 mei?

  • De VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) voor zzp’ers is afgeschaft.
  • Het wordt de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de opdrachtgever en de zzp’er om de zelfstandigheid van de zzp’er te beoordelen.
  • Opdrachtgever en zzp’er kunnen overeenkomst van opdracht ter goedkeuring aan de Belastingdienst voorleggen. Alleen wanneer conform deze overeenkomst wordt gewerkt, loopt de opdrachtgever geen (fiscale) risico’s.

Alle informatie op een rij

Bekijk onze infographic voor een algemeen overzicht van de wijzigingen en de nieuwe regels! Ook hebben we een white paper ‘Van VAR naar Wet DBA’ voor u opgesteld met meer achtergrondinformatie. Bekijk de infographic of download de white paper via onderstaande afbeeldingen. 

Start-People-Wet-DBA-zzp-infographic-frontpage
Bekijk de infographic over de Wet DBA
Start-People-Whitepaper-Van-VAR-naar-Wet-DBA-zzp
Download de white paper ‘Van VAR naar Wet DBA’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vragen?

Heeft u vragen over de Wet DBA? Start People helpt u verder. We beschikken over door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten, zijn NEN-gecertificeerd en hebben tevens een vrijwaring van de Belastingdienst voor de inlenersaansprakelijkheid. Daarnaast kunnen we een uitgebreide toets doen om te beoordelen of sprake is van een echte zzp’er. Mochten we onverhoopt tot de conclusie komen dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, dan kijken we samen met u naar alternatieven.  Neemt u gerust contact op met uw vaste contactpersoon bij Start People.