Identiteitsfraudeurs geven zich uit als intercedent van uitzendorganisaties

Onder het mom van ‘we hebben een baan voor je’ worden kandidaten en potentiële sollicitanten gebeld, zogenaamd door een intercedent van een uitzendorganisatie. Dit zijn echter identiteitsfraudeurs die op deze manier proberen achter je persoonsgegevens of bankgegevens te komen.

Hoe gaan deze fraudeurs te werk?

  • Je krijgt een telefoontje van iemand die zich voorstelt als intercedent van een uitzendorganisatie en vertelt over een aantrekkelijke vacature
  • Deze persoon vraagt of je je persoonsgegevens en bankgegevens wilt doorsturen naar een e-mailadres
  • Dit e-mailadres bevat de naam van de uitzendorganisatie maar is in werkelijkheid een e-mailadres van de identiteitsfraudeur
  • Met de verstrekte gegevens kunnen producten of diensten worden besteld uit jouw naam

Wat moet je doen als je wordt gebeld?

Mocht je benaderd zijn, ga er dan niet op in en verstrek vooral géén informatie. Vaak wordt gevraagd om ter controle € 0,01 over te maken. Doe dit in geen geval.

Toch je gegevens verstrekt, wat nu?

Als je geld hebt overgemaakt, een kopie van je ID-bewijs hebt gestuurd of persoonsgegevens hebt doorgegeven, doe dan aangifte bij de politie. Meer informatie hierover vind je op de website van de politie.

Wat doen wij eraan om dit te voorkomen?

Achter de schermen doen we er alles aan om dit soort praktijken te bestrijden en te voorkomen, zoals het blokkeren van websites en e-mailadressen. We kunnen helaas alleen reageren en niet preventief optreden om dit soort fraude te voorkomen. Het is voor ons niet mogelijk om aangifte te doen, omdat wij strikt genomen geen slachtoffer ijn van de mogelijke fraude. Wel helpen we de politie waar mogelijk. Neem daarom contact op met je contactpersoon van Start People als je vermoedt dat je bent gebeld of gemaild door een fraudeur.