Start People genomineerd voor de Social Impact Award

Voor de tweede keer op rij is Start People genomineerd voor de Social Impact Award. De award is in het leven geroepen door Baanbrekend Drechtsteden, een samenwerkingsverband tussen de Sociale Dienst Drechtsteden, UWV en Randstad Groep Nederland. Kanshebber is onze ‘pilot Detacheren’, waarbij kandidaten van Start People Leerdam aan de slag zijn gegaan bij Intersnack. In de pilot krijgen de kandidaten die een bijstandsuitkering hebben gegarandeerd een inkomen, ondanks het feit dat ze flexibel werken.

Sinds januari 2018 hebben zes kandidaten deelgenomen aan de pilot. Onlangs is de overeenkomst met de Sociale Dienst Drechtsteden verlengd tot het einde van het jaar en kunnen nieuwe, geschikte kandidaten blijven instromen op deze basis.

Wat gebeurt er aan het einde van de pilot?
Paul Willems, regionaal Accountmanager bij Start People XL Zuid-West Nederland, vertelt: “Het doel van de pilot is om de kandidaten na een half jaar uit de bijstandsuitkering te krijgen. Mocht dit niet lukken, dan gaan ze terug naar de SSD die, op basis van onze ervaringen met de kandidaat, een vervolgtraject start. Daar zijn wij dan verder niet bij betrokken. Maar we gaan er natuurlijk vanuit dat het lukt om ze uit die bijstand te krijgen.”

Wat is het voordeel van een gegarandeerd inkomen voor mensen in een bijstandsuitkering?

Paul: “Het grote voordeel van dit traject is het feit dat kandidaten maximaal 2 x 3 maanden gegarandeerd een inkomen hebben en daarmee dus zekerheid. Als je als bijstandsgerechtigde flexwerk accepteert, vindt er wekelijks een herberekening van je uitkering plaats. Je uitkering kan dan worden stopgezet, waardoor mensen bij het einde van het werk weer opnieuw een uitkering moeten aanvragen. Soms zit je dan weer een hele  periode op de toekenning daarvan te wachten, zónder inkomsten. Die onzekerheid is vaak de reden waardoor deze groep uitkeringsgerechtigden geen flexwerk accepteert. Zonde, gezien het feit dat duurzame uitstroom tegenwoordig vaak vooraf wordt gegaan door flexwerk. Ze lopen dus veel mooie kansen mis.”

Vakjury en publieksprijs

Een onafhankelijke vakjury bepaalt welke ondernemer de Social Impact Award in de wacht sleept. Deze prijs bestaat uit een fysieke award, een geldbedrag van € 3.000,- én een interview in een (werkgevers)magazine. Nieuw dit jaar is de publiekswinnaar, die dezelfde prijzen in ontvangst mag nemen.

Uitreiking Social Impact Award 
De Social Impact Award wordt op donderdag 8 november 2018 uitgereikt tijdens de werkgeversbijeenkomst in Dordrecht.