• Artikel
5 minuten leestijd

Hoe Start People leerkrachten in spé werft

Personeel gezocht… in vrijwel elke sector is het raak. Gelukkig ontstaan er daardoor ook nieuwe, slimme en creatieve manieren om enthousiaste medewerkers te werven. Dat doen we bij Stichting Kindante, een scholengemeenschap in het zuiden van ons land.

“Hier hoort een andere mindset bij”

Het lerarentekort wordt steeds nijpender. Uit recente cijfers van Centerdata, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, blijken er 9100 fulltimebanen niet te zijn ingevuld. Ook bij Kindante is er een tekort en – na uitgebreid overleg - besloot de organisatie voor een nieuwe wervingsstrategie te gaan. “Voorheen lag de werving en selectie vooral bij de afdeling HR, maar tegenwoordig is er veel meer aandacht voor nodig. Om interessant te zijn voor leraren moet je als organisatie constant in the picture zijn. En transparant zijn over wie je bent en wat je te bieden hebt”, vertelt Odette Albers, manager HR. “Daarom hebben we Start People in de arm genomen. Zij hebben de kennis, ervaring en data in huis om ons hierbij te helpen.”

Klaarstomen voor het vak

Het grote verschil met pakweg een aantal jaar terug is dat er destijds werd gezocht naar leraren voor een specifieke functie op een van de 44 locaties van Kindante. Nu zoekt de stichting náást leraren die meteen ingezet kunnen worden op een school, óók naar ‘kandidaten die op basis van een ontwikkeltraject startklaar worden gemaakt voor het vak van leerkracht’. Dus eigenlijk zijn het vooral opleidingskandidaten die worden klaargestoomd om voor de groep te staan.

Odette Albers, manager HR

“We verwachten niet dat een leerkracht 40 jaar op dezelfde school blijft werken. Dat soort oude patronen en denkbeelden proberen we steeds meer te doorbreken.”

Ontwikkeltraject op maat

Het ontwikkeltraject bestaat uit verschillende smaken. De ene keer betreft het een starter of zij-instromer zonder enige ervaring in de klas, de andere keer is het een onderwijsassistent die de stap wil maken naar leraar. Senior HR-adviseur Lune Demandt: “Met elke kandidaat houden we een uitgebreid assessment, want we willen precies weten wat iemand kan en wil. Iedereen die het talent en de ambitie heeft om door ons te worden opgeleid, is van harte welkom, maar tegelijkertijd zijn we kritisch. Zo’n traject betekent niet alleen een forse investering voor Kindante, maar we willen ook aan de voorkant heldere verwachtingen scheppen naar een kandidaat over het werken in het basisonderwijs. Daarom besteden we veel aandacht aan het voortraject. Zo zijn er – naast het assessment - meerdere gesprekken. Eerst met de recruiter van Start People, die Kindante inmiddels zo goed kent dat zij precies weet wie bij ons past. Vervolgens is er een gesprek met HR en een directeur van een van de locaties van de stichting om te bepalen welke school het beste bij hem of haar past.”

Rekening houden met

Odette: “Elke school is anders en bij elke school past een andere leerkracht. We houden daarbij rekening met persoonlijke wensen en ambities, maar we kijken ook naar andere factoren. Een zojuist afgestudeerde leerkracht plaatsen we het liefst in een stabiele schoolomgeving en minder snel op een school waar we waar we veel anderstaligen (NT2) hebben verwelkomd. Dan krijgt hij of zij rustig de kans om zich het vak eigen te maken. We willen iemand namelijk niet alleen werven en opleiden, maar ook blijven boeien. Overigens betekent dit niet dat we verwachten dat een leerkracht 40 jaar op dezelfde school blijft werken. Doorontwikkeling kan ook op een andere school. Dat is echt een andere mindset. Bij Kindante proberen we oude patronen en denkbeelden steeds meer te doorbreken.”

Lune Demandt, senior HR-adviseur

“Een ontwikkeltraject is niet alleen een forse investering voor Kindante, maar we willen ook aan de voorkant heldere verwachtingen scheppen naar een kandidaat over het werken in het basisonderwijs. Daarom besteden we veel aandacht aan de selectiefase.”

Gebruikmaken van data

Bij het werven van nieuwe leerkrachten (in spé) hoort niet alleen een nieuwe mindset en veel aandacht en ruimte voor de persoon achter het cv, maar er wordt ook veel gebruik gemaakt van data. En daar komen de talent hackers van Start People in beeld. Want zij weten als geen ander hoe ze die enthousiaste kandidaten bereiken die graag opgeleid worden tot leerkracht. Johnny Hesemans doet dit specifiek voor het MKB (waar ook Kindante onder valt). Hij bedenkt en ontwikkelt online campagnes, gericht op de doelgroep die zij zoeken. “Het is belangrijk om op de juiste plek, op het juiste moment met het juiste verhaal te komen.”

Pullfactoren

“Een leerkracht begeeft zich op andere momenten op andere sociale mediakanalen en heeft andere pullfactoren – elementen die hij of zij belangrijk vindt in het werk – dan bijvoorbeeld een logistiek medewerker. Het mooie is dat wij over die data beschikken. Zo weten we dat een leerkracht een acceptabele werkdruk belangrijk vindt en ook de visie van de school en het onderwijsconcept onderschrijft. Het salaris komt voort uit een vastgestelde cao, dus daar hoeven we niet op de focussen.” Al die elementen worden meegenomen in campagnes en vacatureteksten, die continu worden bijgestuurd op basis van data.

Johnny Hesemans, talent hacker Start People

“Op basis van de data waarover we beschikken, weten we precies waar en wanneer we met welk verhaal moeten komen. We hebben inmiddels al 17 geschikte kandidaten gevonden voor Kindante.”

Campagne voor één persoon

In vergelijking met campagnes voor andere sectoren, gaat het in het MKB vaak om relatief kleine zoekopdrachten. Zo ook bij Kindante, waar gezocht wordt naar 12 geschikte kandidaten. Johnny: “In sommige situaties zet ik zelfs campagnes op om één persoon te vinden. Reageren er meer mensen, dan is ons portfolio zo groot dat we vrijwel altijd een baan bij een andere opdrachtgever vinden die aansluit bij iemands wensen, talent en ambitie. De recruiter weet dan al – op basis van alle beschikbare data en het intakegesprek – bij welke opdrachtgever de kandidaat goed past.”

Verder kijken dan het cv

Juist door het gesprek aan te gaan met de kandidaat, kun je goed peilen waar iemands talent zit. En waar hij of zij blij van wordt. Verder kijken naar iemands motivatie, drijfveren en vaardigheden betekent ook dat Start People de focus niet meer legt op het traditionele cv. Door echt naar de persoon te kijken, kun je op zoek naar een werkomgeving die bij iemand past. Johnny: “Juist die andere kijk op werving zien we heel duidelijk bij Kindante. En het mooie is dat we heel succesvol zijn in het werven voor de stichting. Want we hebben inmiddels al 17 geschikte kandidaten gevonden!”

Deel dit artikel