Start People Carrière Coaches
  • Artikel
3 minuten leestijd

JINC en Start People helpen jongeren aan eerlijke start op de arbeidsmarkt

Eind 2022 heeft Start People een donatie gedaan aan JINC, een non-profitorganisatie die zich inzet voor een maatschappij waarin ieder kind kansen krijgt. Dit doen zij door kinderen kennis te laten maken met potentiële opleidingen en werkgevers. Naast een geldelijke bijdrage zet een aantal collega’s van Start People zich vrijwillig in voor een project van JINC genaamd Carrière Coach. In dit artikel lees je meer over het project en hoe waardevol onze bijdrage hieraan is voor de kinderen en JINC.

Tijdens het project Carrière Coach worden vierdejaars vmbo-leerlingen van het Buitenhoutcollege in Almere begeleid door mensen uit het bedrijfsleven. Deze (carrière) coaches helpen de leerlingen hun kwaliteiten in kaart te brengen en talenten te benutten. Het begeleiden naar werk en/of opleiding is iets dat wij dagelijks doen bij Start People. Deze expertise wordt nu ingezet voor de volgende generatie. 

Rob Wiersma, directeur I&L West & Zuivel van Start People, is één van de coaches van het project: “Een project zoals Carrière Coach sluit natuurlijk naadloos aan op ons sociale hart. Het is ons werk om altijd kansen te zien, en daarmee bedoelen wij kansen voor iedereen. De leerlingen met wie we aan de slag gaan, hebben veel potentie. Vanuit onze expertise als uitzendbureau begeleiden wij hen om hun mogelijkheden voor een succesvolle loopbaan optimaal te benutten."

Anne Marie Zuidema-Tholen, senior vestigingsmanager bij Start People, is ook carrière coach en al jaren actief in de uitzendbranche. Zij deelt waarom het juist voor deze vmbo-leerlingen belangrijk is om hun potentie te benadrukken: “Niet iedereen krijgt hulp vanuit huis als het gaat om loopbaanontwikkeling. Dit geldt in sommige gevallen ook voor deze leerlingen. Ik stel vragen aan de leerlingen om ze dieper na te laten denken over wat zij zelf willen. Ik denk dat een stukje vertrouwen heel belangrijk is om mee te geven aan de leerlingen, zodat zij zelfverzekerder hun eigen keuzes maken en vanuit daar stappen ondernemen. Zo hebben ze het uiteindelijk zelf bedacht of gedaan.”

José Gonzalez-Willems is business jobcoach bij Start People. In die rol houdt José zich bezig met het begeleiden van recruiters en HR-consultants van Start People. “Een belangrijke factor van coaching is persoonlijke aandacht. Door bijvoorbeeld vragen te stellen over het gevoel die een school geeft tijdens een open dag, laat je de leerling dieper nadenken over waar die zich thuis voelt. Die persoonlijke aandacht vinden wij heel belangrijk binnen onze organisatie.” 

Hannie Dalhuisen, MVO-directeur RGF Staffing Nederland, laat weten waarom de bijdrage aan Carrière Coach belangrijk is voor Start People en RGF Staffing: “Een van onze MVO-pijlers is ‘create opportunity for all’, en dat is exact wat wij hier aan het doen zijn. Door onze kennis en kunde beschikbaar te stellen aan deze leerlingen hopen we hen op weg te helpen naar een mooie positie op de arbeidsmarkt. Wij willen gelijke kansen voor iedereen. Hier dragen wij graag aan bij door bijvoorbeeld het belangeloos inzetten van onze medewerkers, faciliteiten en middelen voor projecten zoals Carrière Coach.”

Jantine van Netten, vestigingsmanager JINC Flevoland, deelt hoe de coaches bijdragen aan het doel van het project, namelijk dat de leerlingen meer zelfvertrouwen en veerkracht krijgen: “Voor de leerlingen is het ontzettend inspirerend om met iemand in gesprek te gaan van ‘buitenaf’. Iemand die onbevooroordeeld het gesprek met ze aangaat en kijkt naar hun kwaliteiten en welke beroepen hierbij passen. De coaches hebben uiteraard fantastische netwerken waaraan de leerlingen worden gekoppeld. Het traject biedt mogelijkheden voor de toekomst die de leerlingen zelf gaan benutten. Uiteindelijk hebben de leerlingen het dan ook zelf gedaan.” 

Project Carrière Coach in Almere loopt tot en met februari 2024. Wil je meer weten over het project Carriere Coach of andere initiatieven van JINC? Bekijk dan de website voor meer informatie.

Deel dit artikel