Chris Rossel over landelijk recruitment
  • Artikel
  • Blog
  • Werkgever
6 minuten leestijd

Landelijk recruiten: Een kijkje in de keuken bij senior recruiter Chris

In een dynamische arbeidsmarkt is effectieve werving essentieel. Maar hoe pak je dat aan op landelijk niveau? We spraken met Chris, senior recruiter bij Start People, over de ins en outs van landelijk recruiten. Hij deelt zijn ervaringen, uitdagingen en successen.

Wie is Chris en wat doet hij?

Chris, 34 jaar, woonachtig in Apeldoorn en vervult de rol van senior recruiter bij Start People. Zijn loopbaan begon in een HR-functie, maar al snel ontdekte hij zijn passie voor recruitment. Chris: "Het recruitmentstuk gaf me zoveel energie dat de keuze voor deze richting een no-brainer was." Momenteel bedient hij landelijke klanten en is hij verantwoordelijk voor de werving bij FrieslandCampina en Abbott.

Wat houdt landelijk recruiten in?

Landelijk recruiten omvat diverse taken. Chris licht toe: "Het begint met het aannemen van vacatures en intensief overleg met opdrachtgevers. We zoomen in op de gewenste kandidaat en de specifieke werkzaamheden." Vervolgens schrijft hij vacatureteksten, zet deze online en gaat actief op zoek naar geschikte kandidaten.

"We benaderen mensen via verschillende kanalen, waaronder ons eigen bestand en externe platforms," vertelt Chris. Na een eerste telefonische screening volgt een uitgebreid gesprek, bij voorkeur op locatie. Bij wederzijdse interesse bereidt Chris de kandidaat voor op het sollicitatiegesprek en verzorgt hij de nazorg.

Verschilt landelijk recruiten van lokale werving?

Interessant genoeg ervaart Chris weinig verschil tussen landelijk en lokaal recruiten. Hij licht toe: "Landelijke bedrijven hanteren vaak dezelfde normen en waarden in al hun vestigingen. Dit zorgt voor consistentie in de werving." Wel benadrukt hij dat de uitdagingen per functie en regio kunnen variëren.

"Weet waarover je het hebt. Dan kun je dat goed overbrengen en kwaliteit in een ander herkennen." - Chris, senior recruiter Start People

Hoe ga je om met regionale verschillen?

Chris illustreert de regionale uitdagingen aan de hand van twee voorbeelden. "In Workum, Friesland, zoeken we heftruckchauffeurs. Daar is het aanbod van werkzoekenden lager dan bijvoorbeeld in de regio Breda. Daar krijg je na twee weken heel veel reacties op een vacature."

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, zet Start People diverse middelen in. Chris: "We lanceren social media campagnes, benaderen ons werknemersbestand en belonen referrals." Desondanks blijft het in sommige regio's een uitdaging om geschikte kandidaten te vinden.

Wat zijn de voordelen van landelijk recruiten?

Landelijk recruiten biedt volgens Chris aanzienlijke voordelen voor bedrijven. "Je creëert kennis en kunde door samen te werken met recruiters die zich volledig op jouw bedrijf richten," legt hij uit. Deze dedicated aanpak zorgt ervoor dat recruiters de organisatie door en door kennen en dit effectief kunnen overbrengen op potentiële kandidaten.

Hoe werk je samen met klanten?

Een nauwe samenwerking met klanten is cruciaal. Chris benadrukt het belang van persoonlijk contact: "Ik stap regelmatig op mensen af, stel vragen en ga op onderzoek uit. Zo krijg je een goed beeld van de organisatie en het type kandidaat dat er succesvol zal zijn."

Transparantie en eerlijkheid staan hierbij centraal. "We beloven geen gouden bergen. Soms is 'nee' gewoon het juiste antwoord," aldus Chris. Deze aanpak creëert vertrouwen en draagt bij aan duurzame relaties met zowel klanten als kandidaten.

Welke trends zie je in landelijk recruiten?

Chris signaleert enkele opvallende trends:

  1. Toenemende digitalisering: Kandidaten communiceren liever via WhatsApp dan telefonisch.
  2. Hoge verwachtingen: Vooral jongere kandidaten verwachten een snelle aanbieding.
  3. Veranderende eisen: Kandidaten stellen hogere eisen, wat soms botst met verwachtingen van opdrachtgevers.
"Transparantie en eerlijkheid zijn essentieel. Ga het niet mooier maken dan het is." - Chris over het binden van talent

Hoe ga je om met deze trends?

Om in te spelen op deze ontwikkelingen, pleit Chris voor open communicatie met opdrachtgevers. "We bespreken procesverbeteringen en het belang van snelle reacties op voorgestelde kandidaten." Hij benadrukt dat snelheid cruciaal is in de huidige arbeidsmarkt.

Wat is jullie succesformule?

Chris deelt een recent succes: "We hebben in drie weken tijd echt heel veel kandidaten geworven voor een project bij Abbott in Zwolle." Hij schrijft dit succes toe aan de inzet van het hele team en het effectief gebruik van beschikbare tools en systemen.

Toch blijft volgens Chris de menselijke factor doorslaggevend. "Systemen zijn een middel om kandidaten te bereiken, maar de persoonlijke touch maakt het verschil."

Wat is jouw advies aan bedrijven die twijfelen over landelijk recruiten?

Voor bedrijven die overwegen hun landelijke recruitment uit te besteden, heeft Chris een duidelijk advies: "Ga in gesprek met ons. We kunnen onze aanpak, dienstverlening en successen laten zien." Hij benadrukt dat de jarenlange ervaring van Start People een belangrijke meerwaarde biedt.

Hoe ziet de ideale recruitmentstructuur eruit?

Chris schetst het ideaalbeeld: "Per locatie een recruiter hebben zou perfect zijn. Maar dat is niet altijd werkbaar." In plaats daarvan werkt Start People met een team van recruiters, aangestuurd door een manager of senior recruiter. "Zo behouden we overzicht en kunnen we prioriteiten stellen."

Bekijk de specialisaties van Start People voor werkgevers

Wat is jouw gouden tip?

Als afsluiter deelt Chris zijn belangrijkste advies: "Blijf plezier hebben in wat je doet. Als je geniet van je werk en je collega's, dan heb je het goed voor elkaar." Hij moedigt mensen aan om hun ambities uit te spreken. "Denk je dat je meer kunt of wilt? Spreek het uit. Dan ontdekken we samen de mogelijkheden."

Landelijk recruiten vereist een combinatie van expertise, toewijding en flexibiliteit. Door in te spelen op regionale verschillen, trends in de arbeidsmarkt en de unieke behoeften van elke opdrachtgever, creëert Start People succesvolle matchestrajecten. Met een persoonlijke aanpak en focus op transparantie bouwen ze aan duurzame relaties met zowel kandidaten als opdrachtgevers. Voor bedrijven die hun landelijke recruitment willen optimaliseren, biedt deze aanpak waardevolle inzichten en mogelijkheden.

Wil je meer weten over landelijk recruiten?

Ben je geïnspireerd geraakt door Chris' ervaringen en inzichten? Overweeg je om je landelijke recruitment te optimaliseren? Neem dan contact op met Start People! Onze experts, waaronder Chris, staan klaar om je te adviseren en te ondersteunen bij je recruitmentuitdagingen. Samen kunnen we een strategie ontwikkelen die perfect aansluit bij jouw organisatie. Aarzel niet en neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek. Ontdek hoe Start People jouw landelijke recruitment naar een hoger niveau kan tillen!

Chris Rossel en Ramon tijdens interview landelijk recruitment

Chris en Ramon tijdens hun Teams interview

Over de schrijver:

Dit artikel maakt deel uit van onze nieuwe rubriek 'In gesprek met', waarin Ramon Gulikers de verhalen achter RGF Staffing ontdekt. Als content creator bij Start People gaat hij op zoek naar de menselijke kant van ons bedrijf. Benieuwd naar meer inspirerende carrièreverhalen of heb je vragen over werken bij Start People? Houd deze rubriek in de gaten en wie weet spreken we jou de volgende keer.

Connect met Ramon:

Ramons LinkedIn

Deel dit artikel