Steeds meer bedrijven draaien 24/7 door. Dit betekent dat er een groeiende vraag is naar medewerkers in ploegendienst. Maar wat houdt werken in ploegendienst precies in? Lisanne van Eck (23), recruiter bij Start People in Sittard, deelt haar kennis over werken in ploegendienst. Ze bemiddelt veel mensen die gaan werken in 2, 3 of 5 ploegendiensten.
Voor- en nadelen van werken in ploegendienst
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Extra toeslag op je salaris (tot 20%) | Aanpassing van je slaapritme nodig |
Flexibiliteit in je privéleven | Wennen aan onregelmatige werktijden |
Meer vrije dagen | Lastiger te combineren met jonge kinderen |
Rustigere werkomgeving in nachtdienst | Beperkt openbaar vervoer in nachtdienst |
Hechter team door intensieve samenwerking | Minder directe ondersteuning in nachtdienst |
Vaak langere aaneengesloten vrije periodes | Impact op je sociale leven |
Minder files tijdens woon-werkverkeer |
Kom in contact met Lisanne
Connect met Lisanne:
Verschillende soorten ploegendiensten
In de productiesector komen we verschillende ploegendiensten tegen," vertelt Lisanne. "Het meest voorkomende rooster zijn Drieploegendiensten. Bij drieploegen werk je bijvoorbeeld van 6 tot 14 uur, van 14 tot 22 uur en in de nacht, van 22 tot 6 uur. Tweeploegendiensten is hetzelfde, maar dan alleen de dagdienst en de avonddienst, geen nachtdienst dan."
Je hebt ook vijfploegendiensten. "Hierbij werk je twee ochtenden, twee middagen en twee nachten. Daarna volgen vier vrije dagen. Dit rooster loopt het hele jaar door, ook in weekenden."
"Het mooie aan ploegendienst? Je hebt enorm veel flexibiliteit in je privéleven én een mooie toeslag op je salaris!"
Sectoren en functies
Lisanne vertelt over de diverse werkgebieden: "We bemiddelen vooral in de technische industrie, farmaceutische sector en de foodbranche. Deze farmaceutische bedrijven produceren bijvoorbeeld neussprays en verschillende crèmes. Maar wee hebben ook veel uitschieters naar administratieve, commerciële functies of bijvoorbeeld vacatures voor laborant of monteur. "
Bekijk al onze vacatures in de productie en assemblage
Financiële voordelen van ploegendienst
De financiële beloning voor onregelmatige werktijden is aantrekkelijk. Lisanne licht toe: "De ploegentoeslag begint zodra je buiten reguliere werktijden werkt. Bij drie ploegen loopt dit op tot wel twintig procent extra. Voor weekenden geldt vaak vijftig procent toeslag op zaterdag en honderd procent op zondag. In de foodbranche krijg je zelfs 34% toeslag voor de werktijden tussen 18:00 en 6:00!"
"De exacte toeslag verschilt per bedrijf en CAO. Sommige bedrijven geven veertien procent voor nachtwerk, andere twintig procent. Het hangt af van de sector."
Voorbereiden op nachtdienst
Het werken in nachtdienst vraagt om een goede voorbereiding. "Wij adviseren mensen om tijdens middagdiensten al vroeg naar bed te gaan. Dit helpt bij het aanpassen van het slaapritme. Voor nachtdiensten raden we aan overdag te slapen in een verduisterde kamer."
"Met een goed sociaal netwerk en de juiste mindset kan ploegendienst juist heel veel vrijheid geven in je privéleven."
Uitdagingen in de nacht
Het werken in nachtdienst brengt specifieke uitdagingen met zich mee. "Tijdens de nacht zijn er minder collega's aanwezig. Dit vraagt om meer zelfstandigheid. Ook vervoer kan een uitdaging zijn. Niet iedereen kan midden in de nacht met het openbaar vervoer reizen."
Werk-privé balans
Het combineren van ploegendienst met privéleven vraagt om planning. "We zien mooie voorbeelden waarbij ouders de zorgtaken perfect verdelen," vertelt Lisanne enthousiast. "Zo hadden we een vader die overstapte van kantoortijden naar twee ploegen. Nu kan hij flexibeler tijd doorbrengen met zijn kinderen."
Het sociale aspect
Ploegendienst creëert vaak een sterke band tussen collega's. "Tijdens nachtdiensten ben je echt op elkaar aangewezen," benadrukt Lisanne. "Dit zorgt voor een hechter team. Tegelijkertijd betekent dit dat een goede klik met collega's extra belangrijk is."
"Als het teamverband niet optimaal is, denken we mee over een oplossing. Soms kan een overstap naar een andere ploeg al het verschil maken."
Ontwikkelmogelijkheden
Start People biedt volop mogelijkheden voor persoonlijke groei. "We hebben bijvoorbeeld een medewerkster die begon als operator," vertelt Lisanne trots. "Via interne opleidingen werkt zij nu als laborante. Doorgroeimogelijkheden blijven bestaan, ook in ploegendienst."
"We kijken samen naar je ambities. Via Start People zijn er diverse cursussen en opleidingen mogelijk. Denk aan het behalen van een heftruckcertificaat of andere vakgerichte opleidingen."
Voor wie geschikt?
Niet iedereen is geschikt voor ploegendienst. Lisanne: "We raden het af aan mensen met slaapproblemen. Ook voor wie veel structuur nodig heeft, kan het lastig zijn. Een goed gesprek vooraf is belangrijk."
Lisanne en Ramon tijdens hun interview over werken in ploegendiensten
Tips voor succes in ploegendienst
- Bespreek je situatie thuis goed door
- Zorg voor een stabiel sociaal netwerk
- Wees eerlijk over je grenzen
- Blijf in gesprek met je leidinggevende
- Neem de tijd om te wennen aan het ritme
Persoonlijke begeleiding
"Bij Start People blijven we betrokken," benadrukt Lisanne. "We zijn telefonisch en via Whatsapp bereikbaar en vragen regelmatig hoe het gaat. Zowel met het werk als met het team. Zelfs 's nachts tijdens je nachtdiensten kunnen de mensen die via ons werken ons bereiken!"
Geïnteresseerd in ploegendienst?
"Start People denkt graag mee over de mogelijkheden," sluit Lisanne af. "Een meeloopdag plannen voor ploegendienst is lastig. Daarom adviseren we mensen gewoon te starten en te ervaren hoe het bevalt. Door onze laagdrempelige begeleiding kunnen we snel schakelen als het nodig is."
Benieuwd naar de mogelijkheden in ploegendienst? Neem contact op met Start People via de website of bel direct met een vestiging bij jou in de buurt.