• Sollicitatietips
2 minuten leestijd

Werk is belangrijk: maar waarom eigenlijk?

De meeste mensen besteden veel tijd van hun leven aan werk. Misschien wel de meeste tijd. Het is dan ook niet verrassend dat werk ontzettend belangrijk voor ons is. BNR-redacteur Rens de Jong zocht in het programma Werkverkenners uit waarom we zoveel waarde hechten aan werk. En hoe beïnvloedt werk onze identiteit en status?

Paul de Beer, hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam, onderzocht de waarde van werk in verschillende landen. De conclusie van zijn onderzoek: Nederlanders hechten best veel waarde aan werk. “We zijn een nijverig volk. Maar ondanks dat we werk belangrijk vinden, is het voor ons niet het belangrijkste thema in het leven. Thema’s als gezondheid, het gezinsleven en vrije tijd staan boven onze loopbaan.

Waarom vinden we werk belangrijk? Psycholoog Suzanne Weusten: “In onze samenleving word je gewaardeerd om je prestaties. Werk bepaalt voor een groot deel jouw aanzien.

Lees ook: Hoe kies ik de baan die bij mij past?

Start People gelooft in werk 

Wij geloven in de waarde van werk. Niet omdat het je aanzien bepaalt en je rekeningen betaalt. Werk zorgt ervoor dat je je ontwikkelt, dat je onderdeel bent van de samenleving. Je ontwikkelt relaties met collega’s, ontmoet nieuwe mensen, stimuleert je creativiteit en je leert dagelijks. Schrijver en columnist Marianne Zwagerman zei het mooi in het NPO-programma NieuwLicht: “Werken is heerlijk! Je ontmoet mensen, doet leuke dingen en ontplooit jezelf. Laten we stoppen met zeggen ‘je moet werken’. Je mág werken, als je geluk hebt.” Werk brengt je verder. Daarom is ons motto, al jarenlang: werk geeft waarde.

Terugluisteren

Wil je de aflevering van Werkverkenners, over de waarde van werk, terugluisteren? Dat kan online. Wil je ons vertellen hoeveel jouw werk voor jou betekent? Deel bijzondere verhalen over doorgroeimogelijkheden, een mooie vriendschap met een collega, een onverwachte prestatie of een leerzame periode met ons!

Heb jij hulp nodig bij het zoeken van een baan? Stuur dan gemakkelijk en snel een open sollicitatie en ons team helpt jou verder. Als je het liefst zelf op ontdekking gaat, bekijk dan al onze vacatures.

Deel dit artikel