• Sollicitatietips
4 minuten leestijd

Wat zijn de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek?

En wat kun je het best als antwoord geven? Sollicitatiegesprekken kunnen stressvol zijn, vooral als je niet gewend bent om over jezelf te praten. Maar maak je geen zorgen! Wij hebben de meest gestelde vragen tijdens sollicitatiegesprekken op een rijtje gezet om je te helpen jezelf hierop voor te bereiden. Van "vertel eens wat over jezelf" tot "waarom zouden we jou moeten aannemen?", we gaan ze allemaal bij langs.

Vertel eens wat over jezelf

Een veelgebruikte opening tijdens een sollicitatiegesprek is “vertel eens wat over jezelf”. De kans is groot dat ook jouw sollicitatiegesprek zo zal starten. Vertel in dat geval wat over jezelf, je vaardigheden en je ervaring. Vertel over je prestaties maar vertel ook vooral over je hobby's en interesses. Zorg voor een mooie balans tussen zakelijk en privé in je antwoord.

Wat zijn je sterke punten?

Het is belangrijk om deze vraag specifiek te beantwoorden. Geef dus geen algemeen antwoord zoals "ik ben een harde werker" of "ik ben zeer detailgericht". Gebruik in plaats daarvan concrete voorbeelden van hoe jouw vaardigheden overeenkomen met dat wat zij zoeken in een kandidaat. Als je bijvoorbeeld op een logistieke functie solliciteert en je kracht zit in het efficiënt verzamelen van orders, benoem dit dan specifiek en geef waar mogelijk voorbeelden.

Wat zijn je minder sterke punten?

Ook deze vraag zal ongetwijfeld gesteld gaan worden. Laat je hierdoor niet verrassen! In plaats van te beginnen met een lijst van je minder sterke punten, zorg ervoor dat je met een doordacht antwoord komt. Hierdoor laat je zien dat je jezelf goed kent én wat je eraan doet om deze punten te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn:

●      "Ik ben niet bang om toe te geven dat ik iets niet weet. Sterker nog, ik leer voortdurend van anderen om me heen en deel graag wat ik weet met anderen."

●      "Ik heb de neiging om soms te hard te werken - ik blijf tot laat doorwerken als een project dat nodig heeft in plaats van taken te delegeren."

Lees ook: 7 tips voor een makkelijker en leuker sollicitatiegesprek

Waarom zouden we jou moeten aannemen?

Bij de beantwoording van deze vraag zijn drie dingen belangrijk om rekening mee te houden. Allereerst; laat zien dat je de functiebeschrijving begrijpt en zou kunnen uitvoeren. Dit kun je doen door een aantal specifieke vaardigheden of prestaties te benoemen die relevant zijn voor de functie. Denk bijvoorbeeld aan effectief samenwerken met anderen of goed om kunnen gaan met strakke deadlines.

Daarnaast is het belangrijk dat je specifiek bent over wat jouw meerwaarde voor de organisatie zal zijn. Noem dus geen algemene eigenschap van jezelf maar geef daarbij concreet aan wat de organisatie daaraan heeft.

Tot slot is het altijd goed om vooronderzoek te doen over de organisatie en dit te betrekken in je antwoord. Als je bijvoorbeeld iets over de organisatie hebt gelezen op LinkedIn of gehoord via een vriend/vriendin, versterkt dit je onderbouwing in waarom jij graag bij de organisatie zou willen werken. De reden dat jij daar zou willen werken is vaak voor de organisatie ook een goede reden om jou aan te nemen!

Bekijk ook: Alle vacatures in Noord-Holland

Waarom bent u op zoek naar een andere baan?

Als je deze vraag tijdens een sollicitatiegesprek wordt gesteld, willen ze waarschijnlijk weten wat de reden is dat je ergens ander solliciteert. Dit kan echter een lastige vraag zijn, omdat het antwoord jou of je voormalige werkgever in een kwaad daglicht kan stellen als het niet goed geformuleerd is. Het is daarom belangrijk dat je van te voren goed nadenkt over hoe je deze vraag kan beantwoorden. Denk van te voren na over:

●      een duidelijk antwoord waarbij je eerlijk bent over de situatie;

●      een goede verwoording waarbij je jezelf of je voormalige werkgever niet in kwaad daglicht zet.

Samengevat meest gestelde vragen tijdens sollicitatiegesprek

Voorbereiding is het halve werk. Als je van te voren goed hebt nagedacht over waarom je hebt gesolliciteerd op de vacature, wat je aanspreekt in de functie en wat voor indruk de organisatie op je wekt, kom je al een heel eind.

Daarnaast is het ook belangrijk om te houden dat je met een positieve instelling en de bereidheid om hard te werken en je volledig in te zetten voor een organisatie, op bijna elke plek succesvol kan zijn. En vind je het nu echt lastig om te bepalen welke baan nou het beste bij je past, dan kunnen wij je daar gerust bij helpen. Door alle verschillende vacatures en klanten waarvoor wij ons inzetten, hebben we veel kennis van alle vakgebieden en helpen we jou zo aan die baan die het beste bij jou past! 

Deel dit artikel