1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Met je sollicitatiebrief en je cv heb je indruk gemaakt. Houd dat vast door je goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. En dan bedoelen we voorbereiding in de breedste zin van het woord:
- Wat is passende kleding? (Via de website van het bedrijf krijg je vaak al een goede indruk.)
Bereid je alvast voor op wat je wilt verdienen. En verdiep je in de secundaire arbeidsvoorwaarden, voor zover mogelijk. Merk je al voorbereidend dat je iets nog niet weet? Schrijf het voor jezelf op en vraag het tijdens het gesprek. Verdiep je ook in je gesprekspartner. Lang leve LinkedIn! Je scoort punten als degene tegenover je merkt dat je je huiswerk hebt gedaan.
2. Weet wat je wilt antwoorden
“Waarom ben jij de juiste persoon voor deze functie?” “Wat zijn je zwakke punten?” “Waar zie je jezelf over x jaar?” Reken maar dat je deze vragen ook voorgeschoteld krijgt. Oefen de antwoorden op deze en andere mogelijke vragen. Lastig? Ga dan terug naar het begin. Wat heb je gedaan en geleerd bij vorige werkgevers? Waardoor werd je enthousiast van deze vacature? Waarom wil je deze stap in je carrière zetten? Wat wil je bereiken? En welke kansen zie je bij deze werkgever? Schrijf de antwoorden op. Voer eventueel een oefengesprek met een bekende, die pittige vragen durft te stellen. Tijdens het echte gesprek zit je er meteen lekkerder in.
Lees ook: Solliciteren? Lees onze vier tips
3. Verkoop jezelf
Degene tegenover je wil weten of je kunt wat ze nodig hebben. Bij een vraag hierover haal je jouw kennis en werkervaring aan. En je kunt een voorbeeld geven van een bijzonder project of een uitdagende klus. Vertel met een gezonde dosis zelfvertrouwen over hoe je het hebt gedaan, wat de resultaten waren en hoe je daar achteraf op terugkijkt. Sta ook zeker stil bij leermomenten, misschien lastige situaties en wees open over hoe je daarmee bent omgegaan. Zo kom je met elkaar in gesprek over het werk. En laat je zien dat je weet waar je het over hebt.
4. Zet dat stapje extra
Stel zelf ook vragen. Waarom is deze vacature er? Wat wordt van de nieuwe collega verwacht? Door vragen te stellen, krijg je een beeld van de organisatie, je werkzaamheden en je toekomstige collega’s. En je kunt prima vragen of je een paar uurtjes mee kunt lopen. Je wilt zeker weten dat het werk echt zo leuk is en ervaren of je “past” in het team.
5. Houd het reëel
Laat je niet verleiden tot alleen maar mooie verhalen over jezelf. Je bent geen kei in alles. Wees daar eerlijk over en maak een mooi bruggetje naar de samenwerking en de kwaliteiten van je toekomstige collega’s. Vraag daar gerust naar. Hoe zelfstandig en ervaren je ook bent, je hebt de samenwerking van anderen nodig om je werk nog beter te kunnen doen. En informeer ook hoe het bedrijf jou helpt je mindere punten te verbeteren.
6. Blijf positief over anderen
Een bekende regel is: over anderen vertel je niets dan goeds. Ook als degene tegenover je vraagt hoe je met lastige personen omgaat. Vertel meer over de situatie en houd het bij de feiten. Blijf positief over de mensen met wie je hebt samengewerkt. Zo maak je een betrouwbare, integere indruk.
Bekijk ook: Alle vacatures in Noord-Brabant
7. Laat jezelf zien
Bedenk dat dit je kans is om jezelf te laten zien. Om te bepalen of je een mooie aanvulling bent op het team, wordt er ingezoomd op jouw kennis, vaardigheden, werkervaring en persoonlijkheid. Vertel ook enthousiast en niet te lang over wie en wat je belangrijk vindt in je leven. Durf jezelf te laten zien.
Hoe verder na het gesprek?
Als het gesprek klaar is, wil je weten wat het vervolg is. Wanneer hoor je weer iets? Wie is de contactpersoon? Zijn er andere sollicitanten? Deze vragen kun je prima stellen. Bedank voor het gesprek en laat weten wat je ervan vond. Nu is het wachten op het verlossende antwoord…wij duimen voor je!
Wil je meer weten over solliciteren? Deze blogs vind je misschien ook interessant: 5 tips om een baan te vinden als jongere en liegen over je salaris: wel of niet doen?