• Sollicitatietips
3 minuten leestijd

Voorbeeld sollicitatiebrief

Het doel van een sollicitatiebrief is om jou als persoon in de spotlights te zetten en degene die je brief leest positief te verrassen. Blow them away! Dit is de eerste indruk die je geeft, hiermee moet je opvallen tussen alle andere sollicitanten. Met de tekst introduceer je jezelf bij de werkgever en leg je uit waarom de functie je aanspreekt en bij je past. Met als resultaat: een uitnodiging voor een gesprek natuurlijk! Een sollicitatiebrief wordt ook wel een motivatie genoemd, bijvoorbeeld in onze online formulieren.

Doel van sollicitatiebrief of motivatie:

 • Dat je opvalt tussen alle andere sollicitanten.
 • Dat het de aandacht trekt naar je cv.
 • Dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek.

Solliciteren via e-mail

Stuur je de sollicitatiebrief mee als bijlage in een e-mail? Dan is een korte begeleidende e-mail voldoende. Zo’n kort tekstje kan nog best een hele uitdaging zijn! Een paar tips:
 • Zet in de onderwerpregel de functienaam en (eventueel) het vacaturenummer;
 • Geef aan wat de reden van je e-mail is;
 • Toon kort je enthousiasme of belangrijkste motivatie voor de functie;
 • Sluit af met een verwijzing naar de bijlagen;
 • Stuur je uitgebreide motivatie en cv mee als bijlage; bij voorkeur als pdf, maar als Word-document kan bijvoorbeeld ook.

In sommige gevallen kan je ook je sollicitatiebrief of motivatie in zijn geheel in de mail zetten. Dit kan alleen als je zeker weet dat degene aan wie je het stuurt ook werkelijk je sollicitatie beoordeelt. Dus alleen als je direct aan recruiter of intercedent stuurt. Stuur wel altijd je cv als bijlage mee!

Bekijk ook: Alle vacatures in Tilburg

Solliciteren via Start People webformulier

Wanneer je solliciteert op een vacature op onze website, dan kom je bij het online formulier terecht waar je je gegevens direct in kan vullen. Geen mail of post nodig dus, dat is lekker makkelijk! Wij vragen dan eerst om je motivatie. Deze mag maximaal 3000 tekens lang zijn. Dat is ongeveer 1 kantje (A4) met lettertypegrootte 12.

Het is slim om eerst je motivatie in Word te schrijven en deze goed te checken voordat je deze naar het formulier kopieert. Hierna vul je je persoonlijke gegevens in en voeg je uiteindelijk je cv toe als bijlage.

Opbouw van je sollicitatiebrief of motivatie in 3 stappen

1. Enthousiaste opening. Omschrijf wat je werkzaamheden zijn van je huidige of vorige baan/functie. Als je werkeloos bent beschrijf dan wat je dagelijks doet of welk vrijwilligerswerk je bijvoorbeeld doet. Maar het moet wel relevant zijn voor de nieuwe baan! Probeer echt over te laten komen dat je leergierig, hardwerkend, sociaal, energiek oid bent.


2. Gebruik de goede steekwoorden. In een vacature worden vaak eigenschappen genoemd die ze zoeken in iemand. Probeer hiervan een paar of allemaal uit te lichten door te benoemen waarom jij die eigenschap hebt. Bewijs dat je deze eigenschappen hebt bijvoorbeeld met:

 • Werkzaamheden en/of cursussen van je huidige baan of vroegere banen;
 • Beschrijven van situaties waar dit uit blijkt in je hobby's, reizen of sporten.

Bekijk ook: Alle vacatures in Deventer

3. Sluit je motivatie mooi af in een paar zinnen met een korte samenvatting en zeg dat je graag op gesprek wilt komen. Hou het kort, maximaal 1 A4tje!

Laatste tips:

 • Gebruik positieve & actieve woorden
 • Maak het niet te lang
 • Geef het een kop en een staart
 • Sluit altijd af met een verzoek om een persoonlijk gesprek

Download nu een voorbeeld sollicitatiebrief. Heel veel succes!

Ben jij klaar voor een nieuwe baan? Bekijk alle vacatures in de logistiek, administratie of andere vakgebiedenMeer vragen over het schrijven van een goede sollicitatiebrief? Stel ze op onze Facebook-pagina.

Deel dit artikel