• Sollicitatietips
2 minuten leestijd

Liegen over je salaris: wel of niet doen?

In Nederland liegt één op de vier kandidaten over zijn of haar salaris tijdens een sollicitatiegesprek, dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group. De belangrijkste reden is dat de sollicitant daarmee een hoger salaris in de wacht hoopt te slepen, maar is dit wel zo verstandig?

Onderhandelen over het salaris is één van de grootste drempels in de sollicitatieprocedure: slechts 42% van de Nederlanders doet dat wel. Dat is iets minder dan gemiddeld in Europa, waar 49% de onderhandeling over het salaris durft aan te gaan. Eén op de zeven Nederlandse kandidaten (14%) gaat direct akkoord met het eerste salarisaanbod. Van de groep die niet de waarheid vertelt over zijn salaris, geeft 39% een inkomen op dat 15% tot 25% hoger is dan in werkelijkheid. Dat betekent dat iemand met een modaal inkomen van € 2.885 (bron: CPB) er € 430 tot € 720 bij op telt. De meerderheid van de Nederlanders is echter wel eerlijk over het huidige salaris als ze een nieuwe baan zoeken.

Mannen liegen vaker over salaris

Tijdens een sollicitatiegesprek overdrijven Europese mannen (28%) vaker over hun salaris dan vrouwen (24%). Ook het percentage dat mannen erbovenop noemen, ligt hoger dan wat de vrouwen doen. Uit het onderzoek blijkt ook dat mannen vaker over het salaris en de salarisprogressie onderhandelen dan vrouwen. Dit zou invloed kunnen hebben op de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Hoe de Nederlandse verhoudingen zijn wordt niet vermeld.

Lees ook: Vacatures bij jou in de buurt

Feiten liegen niet

Als je liegt over je recente salaris, kun je tijdens deze drie fasen van het wervingsproces worden betrapt:
  • Ervaren recruiters kennen wellicht de salarisstructuur van het vorige bedrijf waar je hebt gewerkt.
  • Wanneer je een voormalige manager als referentie hebt vermeld, kan salarisinformatie één van de belangrijkste vragen zijn die bedrijven stellen tijdens referentiecontroles. 
  • Nadat je de baan hebt gekregen, blijft er altijd een risico bestaan dat je de informatie alsnog verspreid in salaris-gerelateerde discussies, bijvoorbeeld wanneer je wilt onderhandelen over een salarisverhoging.

Wel of niet doen?

Om de bovenstaande drie redenen adviseren wij om niet te liegen over je huidige salaris. Uiteraard ben je altijd vrij om je gewenste salaris indicatie op te geven, die mag hoger zijn dan je huidige salaris. Maar wordt er specifiek gevraagd naar je huidige salaris, wees dan altijd eerlijk om problemen in de toekomst te voorkomen. En zeg nou zelf, je wil een nieuwe baan toch ook niet op slechte voet starten?

Bron: Intelligence Group

Ben je nou op zoek naar een baan bij jou in de buurt? Bekijk dan onze vacaturepagina's per provincie. Navigeer gemakkelijk naar alle vacatures in Noord-Hollandalle vacatures in Noord-Brabant of zoek naar jouw woonplaats.

 

Deel dit artikel