Gemeentehuis Borger-Odoorn
  • Blog
  • Sollicitatietips
6 minuten leestijd

Werken bij een gemeente: Een kijkje achter de schermen met recruiter Agina van der Kaap

Voor wie op zoek is naar een baan met maatschappelijke impact, bieden gemeenten interessante mogelijkheden. We spraken met Agina van der Kaap, een ervaren recruiter gespecialiseerd in het werven voor gemeenten. Met een achtergrond van 13 jaar in Canada en diverse leidinggevende functies, deelt Agina haar waardevolle inzichten over werken in de publieke sector.

Van internationale carrière naar lokale impact

Agina's loopbaan kent een boeiend verloop. Na een periode als eigenaar van een incassobureau in Canada, keerde ze in 2000 terug naar Nederland. Hier vervulde ze verschillende leidinggevende functies, voornamelijk in de callcenter-branche. In 2019 maakte ze de overstap naar recruitment, waar haar passie voor mensen en talent voor werving en selectie samenkwamen.

Momenteel zet Agina haar expertise in bij Start People. Ze is verantwoordelijk voor de werving en selectie bij de gemeenten Emmen en Borger-Odoorn. Over haar werk vertelt ze:

"Ik bedien de gemeente Emmen en Borger-Odoorn van A tot Z. Ik neem de vacatures in behandeling, ik ben de contactpersoon voor de klant, ik doe de werving en de selectie, maar ook als een kandidaat start maak ik het contract aan en ben ik de contactpersoon voor de flexmedewerker bij Start People gedurende zijn opdracht. Dit maakt mijn functie heel divers en uitdagend."

Agina van der Kaap werken bij de gemeente

Connect met Agina:

Agina's LinkedIn

De aantrekkingskracht van werven voor gemeenten

Wat Agina het meest waardeert aan het werven voor gemeenten is de diversiteit aan vacatures. Ze licht toe:

"Dit varieert van medewerker groenvoorziening, bestuurssecretaris, receptioniste, woonbegeleider, consulent inkomen tot aan jurist,"

Deze verscheidenheid stelt haar in staat om met mensen uit uiteenlopende achtergronden en sectoren te werken. Dit maakt haar werk afwisselend en leerzaam. Agina vindt voldoening in het vinden van de juiste match tussen kandidaat en functie, en in het helpen van mensen bij het zetten van een volgende stap in hun carrière.

Kleine vs. middelgrote gemeenten: De verschillen

Agina's werkterrein omvat zowel de kleine gemeente Borger-Odoorn (ongeveer 250 medewerkers) als de middelgrote gemeente Emmen (ongeveer 1200 medewerkers). Ze merkt duidelijke verschillen in wervingsprocessen en organisatieculturen.

Bij kleinere gemeenten zoals Borger-Odoorn heerst vaak een meer gemoedelijke sfeer. Het wervingsproces verloopt er eenvoudiger en directer, met persoonlijkere sollicitatiegesprekken. De klik met het team en de cultuur weegt hier zwaarder.

Grotere gemeenten zoals Emmen hanteren daarentegen een formelere aanpak. Het wervingsproces neemt er vaak meer tijd in beslag en er wordt strikter vastgehouden aan functie-eisen. Agina verduidelijkt:

"De grotere gemeente houdt meer vast aan de functie-eisen van de vacature, dus de opleidingen, de werkervaring en dan de vaardigheden."

Gemeentehuis Emmen

Gemeentehuis Emmen

De juiste match vinden

Bij het werven houdt Agina altijd de sfeer van de betreffende gemeente in gedachten. Ze kijkt of een kandidaat qua persoonlijkheid past bij de organisatiecultuur. Bij kleine gemeenten heerst vaak een gemoedelijkere sfeer, terwijl bij grotere gemeenten een meer zakelijke toon overheerst.

Een interessante observatie betreft het verschil in motivatie van sollicitanten. Agina merkt op:

"Bij de gemeente Borger-Odoorn zijn sollicitanten/flexmedewerkers meer geïnteresseerd in plezier hebben in hun werk, in het hebben van leuke collega's en dicht bij huis. Bij de gemeente Emmen heb je deze ook wel, maar toch het merendeel wil ook nog bijleren, zich ontwikkelen en een carrière maken."

Overstappen van bedrijfsleven naar gemeente

Voor professionals die overwegen over te stappen van het bedrijfsleven naar een gemeente, deelt Agina enkele cruciale inzichten. De grootste cultuurshock schuilt vaak in het tempo en de bureaucratie. Ze licht toe:

"Innovatie/veranderingen binnen een gemeente verloopt vaak trager vanwege de bureaucratische processen en politieke beïnvloedingen,"

Toch benadrukt Agina dat er ook veel overeenkomsten zijn tussen werken bij een bedrijf en een gemeente. Samenwerken, klantgerichtheid, verantwoordelijkheid nemen, en het belang van digitalisering en persoonlijke ontwikkeling zijn in beide sectoren essentieel.

Een significant verschil is de focus op maatschappelijke verantwoordelijkheid bij gemeenten. Agina verduidelijkt:

"Werk je bij de gemeenten, dan werk je voor de burger. De gemeente is er om de samenleving te dienen, ze zijn er voor de burgers. Alle acties die ze uitvoeren hebben een directe impact op de gemeenschap."

Bekijk alle onze vacatures in Emmen

Essentiële vaardigheden voor werken bij een gemeente

Volgens Agina zijn enkele kernvaardigheden onmisbaar voor wie bij een gemeente wil werken:

  1. Uitstekende communicatieve vaardigheden
  2. Integriteit
  3. Dienstverlenende instelling
  4. Politieke sensitiviteit

Ze benadrukt het belang van politieke sensitiviteit:

"Je moet goed in staat zijn te begrijpen hoe politieke processen en belangen een rol spelen binnen de gemeente en elke afdeling. Je moet goed aanvoelen en weten wanneer en hoe je een bepaald onderwerp kunt aankaarten."

Het sollicitatieproces bij gemeenten

Het sollicitatieproces bij gemeenten kenmerkt zich door een formelere en meer gestructureerde aanpak dan in het bedrijfsleven. Agina schrijft dit toe aan de publieke aard van gemeenten, die transparantie en objectiviteit vereist.

Voor sollicitanten deelt ze enkele waardevolle tips:

  • Bestudeer de vacaturetekst grondig
  • Wees proactief, maar op een subtiele manier
  • Bereid vragen voor over het werk en de organisatie
  • Toon interesse in de afdeling en de uitdagingen van de functie

Carrièremogelijkheden bij gemeenten

Wat betreft doorgroeimogelijkheden ziet Agina kansen bij zowel kleine als middelgrote gemeenten. Bij kleinere gemeenten vervullen werknemers vaak meerdere rollen, terwijl grotere gemeenten meer ruimte bieden voor specialisatie.

Agina benadrukt dat carrièrekansen grotendeels afhangen van de individuele inzet:

"Ik zeg altijd tegen elke flexmedewerker: 'Gebruik mij om binnen te komen, daarna ligt het aan jezelf. Jij hebt de regie over je eigen loopbaan'."

De toekomst van werken bij gemeenten

Met het oog op de toekomst voorziet Agina enkele interessante ontwikkelingen. Ze verwacht meer fusies en samenwerkingen tussen kleinere gemeenten, intensievere samenwerking met bedrijven en een toename van burgerparticipatie bij lokale vraagstukken.

Voor sollicitanten benadrukt ze het belang van het bijblijven met de laatste trends in recruitment. Ze adviseert:

"Hou jezelf als sollicitant op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen door het World Wide Web te lezen."

Solliciteren bij een gemeente? Bekijk al onze vacatures bij een gemeente of overheidsinstelling

Waarom kiezen voor een gemeente?

Als slotoverweging noemt Agina enkele redenen waarom werken bij een gemeente aantrekkelijk kan zijn:

"Stabiele werkgever, maatschappelijk betrokken, dienstverlenend, goede arbeidsvoorwaarden." Ze voegt eraan toe: "Één ding is zeker: In tegenstelling tot een bedrijf zal een gemeente nooit failliet gaan."

Voor wie een carrière bij een gemeente overweegt, heeft Agina een laatste tip:

"Ga op onderzoek uit, vraag of je een kijkje in de keuken mag nemen bij de gemeente en/of bij de desbetreffende afdeling. Praat met mensen die er werken en hebben gewerkt. Weet wat het gaat betekenen als je in een politiek bestuurlijke organisatie gaat werken."

Deze inzichten van Agina van der Kaap schetsen een helder beeld van wat werken bij een gemeente inhoudt. Voor zowel carrièrestarters als ervaren professionals bieden gemeenten unieke kansen. Het is een ideale omgeving voor wie maatschappelijke impact wil maken en gedijt in een dynamische, dienstverlenende omgeving.

Interview Agina en Ramon over werken bij de gemeenteAgina en Ramon tijdens hun Teams interview

Over de schrijver:

Dit artikel maakt deel uit van onze nieuwe rubriek 'In gesprek met', waarin Ramon Gulikers de verhalen achter RGF Staffing ontdekt. Als content creator bij Start People gaat hij op zoek naar de menselijke kant van ons bedrijf. Benieuwd naar meer inspirerende carrièreverhalen of heb je vragen over werken bij Start People? Houd deze rubriek in de gaten en wie weet spreken we jou de volgende keer.

Connect met Ramon:

Ramons LinkedIn

Deel dit artikel