Uitzendbureau in bibliotheek Purmerend
  • Blog
6 minuten leestijd

Uitzendbureau in de bibliotheek in Purmerend: Start People voor alle burgers

In Purmerend is een bijzonder initiatief van start gegaan. Start People (uitzendbureau red.) werkt sinds april 2024 samen met de plaatselijke bibliotheek. Elke dinsdag verandert een hoek van de bibliotheek in een uitzendbureau. Hier staan arbeidsbemiddelaars van Start People klaar om werkzoekenden te helpen. Dit nieuwe concept maakt de weg naar werk makkelijker en toegankelijker. Het laat zien hoe een bibliotheek kan inspelen op veranderende behoeften van de inwoners.

We spraken met Cindy Veerman-Hoekstra en Petra van Dijke-Roet over dit initiatief. Beide dames hebben een indrukwekkende carrière bij Start People. Ze zijn gespecialiseerd in het bemiddelen voor de gemeente Purmerend.

Een langdurige band met de gemeente

Cindy begon in 1998 bij Start People. Ze vertelt: "Vrijwel direct kreeg ik de gemeente Purmerend als klant. Door deze lange samenwerking ken ik de organisatie goed." Petra kwam in 2003 bij het bedrijf. Ze vult aan: "Ook ik werd snel betrokken bij het werk voor de gemeente. We hebben een sterke band opgebouwd met onze opdrachtgever."

Samen vormen Cindy (links op de foto hieronder) en Petra een sterk duo. Ze werken parttime en zijn verantwoordelijk voor de diensten aan de gemeente. Hun ervaring helpt hen om efficiënt te werken binnen de gemeente. Ze kunnen goed inspelen op de personeelsbehoeften.

Van kantoor naar bibliotheek

De overstap naar de bibliotheek was niet gepland. Het was een creatieve oplossing voor een onverwachte situatie. Petra legt uit: "Na corona moest onze vestiging in Purmerend sluiten. We moesten een nieuwe locatie vinden om aan onze verplichtingen te voldoen."

De bibliotheek bleek ideaal. Cindy: "We hadden al goede contacten door eerdere samenwerkingen. Hierdoor mogen we nu een hele dag per week hier werken."

De overstap naar de bibliotheek was het resultaat van een reeks gebeurtenissen. Petra legt uit: "Na de coronaperiode moest onze vestiging in Purmerend sluiten. Daarna kwam Unique in het pand, waardoor we nog een dag per week konden blijven werken. In maart 2024 verhuisde Unique van Purmerend naar Amsterdam, wat ons deed zoeken naar een nieuwe oplossing."

Cindy vult aan: "Als uitzendbureau willen we graag een dag per week aanwezig zijn voor de burgers van Gemeente Purmerend. We zochten daarom naar een laagdrempelige locatie. Door onze goede samenwerking met de bibliotheek kregen we de mogelijkheid om onze diensten vanuit hun locatie voort te zetten."

Laagdrempelige arbeidsbemiddeling

De locatie in de bibliotheek biedt grote voordelen. Petra benadrukt: "De sfeer hier is veel toegankelijker dan op kantoor. Bezoekers vinden het minder spannend om even langs te lopen."

Deze nieuwe aanpak bereikt diverse groepen. Cindy merkt op: "Onze doelgroep is zeer divers. We zien jongeren, vijftigplussers en mensen met een migratieachtergrond.

De redenen voor hun bezoek lopen uiteen: informatie over werken bij Gemeente Purmerend, hulp bij het maken van een cv of motivatiebrief, tips voor sollicitatiegesprekken, enzovoort.

Wat iedereen gemeen heeft, is dat ze het fijn vinden om een uitzendbureau binnen te kunnen stappen en een face-to-face gesprek te hebben."

Ingang bibliotheek Purmerend waar Start People zitIedereen is welkom bij het uitzendbureau in de bibliotheek in Purmerend

Uitgebreide ondersteuning bij solliciteren

Start People biedt brede ondersteuning aan werkzoekenden. Petra licht toe: "We helpen bij cv's, motivatiebrieven en sollicitatiegesprekken. Ook organiseren we workshops 'Slimmer solliciteren'."

Deze workshops duren vier dagen. Deelnemers leren vacatures lezen en goede brieven schrijven. Ze oefenen ook sollicitatiegesprekken. Op de terugkomdag kunnen ze netwerken met echte werkgevers.

Focus op gemeentelijke functies

De meeste vragen gaan over functies bij de gemeente Purmerend. Cindy legt uit: "Veel mensen zien de gemeente als betrouwbare werkgever. Ze willen graag iets betekenen voor hun medeburgers."

Populaire functies zijn bij het klantcontactcentrum en burgerzaken. Ook de buitendienst is in trek. Petra voegt toe: "Voor zorgprofessionals kijken we naar het maatschappelijk domein. Daar kunnen ze hun sociale vaardigheden goed inzetten."

Werken bij een gemeente: Een kijkje achter de schermen met recruiter Agina van der Kaap

Uitdagingen in de huidige arbeidsmarkt

De huidige arbeidsmarkt brengt uitdagingen met zich mee. Petra reflecteert: "Het vinden van geschikte kandidaten wordt steeds lastiger. Werkgevers kijken nu breder dan alleen formele kwalificaties."

Het inwerken van nieuwe medewerkers is ook een uitdaging. Cindy licht toe: "Door personeelstekorten is er minder tijd voor inwerken. We zoeken naar creatieve oplossingen, zoals mentorprogramma's."

Petra en Cindy in de bibliotheek PurmerendPetra (links) en Cindy in hun uitzendbureau in de bibliotheek

Toekomstperspectief en mogelijke uitbreiding

Over de toekomst zijn beide dames positief. Petra zegt: "We zijn erg blij met onze plek hier. De positieve reacties bevestigen dat we in een behoefte voorzien."

Of dit concept zich uitbreidt naar andere bibliotheken, is nog onzeker. Cindy nuanceert: "Onze situatie is gebaseerd op een speciale regeling. Of dit breder kan, moet nog onderzocht worden."

Advies voor wie bij de gemeente wil werken

Petra en Cindy hebben duidelijk advies voor geïnteresseerden. Petra moedigt aan: "Kom op dinsdag langs in de bibliotheek. Je kunt ook bellen of mailen voor vragen."

Cindy benadrukt het belang van online informatie: "Op onze website staan alle vacatures. Bekijk deze regelmatig voor de nieuwste mogelijkheden."

Een vernieuwend concept in arbeidsbemiddeling

Het initiatief van Start People in de bibliotheek is vooruitstrevend. Door hun diensten aan te bieden in een openbare ruimte, maken ze werk toegankelijker. Ze bereiken hiermee diverse groepen.

Petra en Cindy werken met veel enthousiasme. Ze helpen dagelijks werkzoekenden aan passende banen. Ook ondersteunen ze de gemeente bij het vinden van personeel.

Hun slotboodschap sluit aan bij hun missie. Petra nodigt uit: "Kom naar de bibliotheek, ook om te ontdekken hoe wij je in je loopbaan kunnen helpen."

Met hun ervaring maken Petra en Cindy een belangrijk verschil. Ze vormen een brug tussen werkzoekenden en werkgevers. Ze maken ingewikkelde procedures toegankelijk. Hun aanwezigheid in de bibliotheek onderstreept hun vernieuwende aanpak.

Deze samenwerking dient als inspirerend voorbeeld. Het laat zien hoe organisaties kunnen samenwerken aan maatschappelijke doelen. Door arbeidsbemiddeling in de bibliotheek aan te bieden, leggen ze een bijzondere verbinding. Ze verbinden persoonlijke ontwikkeling met professionele groei.

Het succes van dit initiatief kan leiden tot meer projecten. Andere gemeenten kunnen hier inspiratie uit putten. Het kan helpen om de arbeidsmarkt toegankelijker te maken. Ook kan het bijdragen aan een meer inclusieve samenleving.

Cindy en Petra tijdens Teams interview

Cindy en Petra tijdens het Teams interview met Ramon

Over de schrijver:

Dit artikel maakt deel uit van onze nieuwe rubriek 'In gesprek met', waarin Ramon Gulikers de verhalen achter RGF Staffing ontdekt. Als content creator bij Start People gaat hij op zoek naar de menselijke kant van ons bedrijf. Benieuwd naar meer inspirerende carrièreverhalen of heb je vragen over werken bij Start People? Houd deze rubriek in de gaten en wie weet spreken we jou de volgende keer.

Connect met Ramon:

Ramons LinkedIn

Deel dit artikel