• Baankeuze
5 minuten leestijd

Hoe kies ik de baan die bij mij past?

Wat als je twijfelt over je baan? Niet helemaal zeker weet of je nog goed zit bij je huidige werk of geen idee hebt van wat je wilt met je werkzame leven? Het kiezen van een baan die bij je past lijkt een hele opgave, maar met de juiste aanpak krijg je de zelfkennis waarmee jij de stap kunt maken. Werk toe naar de juiste keuze met deze 8 tips.
 1. Doe een beroepskeuzetest
  Een beroepskeuzetest is een goed startpunt. Per vraag krijg je vaak de keuze tussen twee antwoorden. Lekker overzichtelijk dus. Via die vragen werk je toe naar een uitslag. Op basis daarvan kun je een selectie maken tussen sectoren en beroepen waar je meer over wilt weten. Bijvoorbeeld omdat je er enthousiast van wordt, al ervaring hebt opgedaan of mensen kent die in deze sector werken. Als je er geen geld aan wil uitgeven, maar wel de eerste stap wil zetten in je zelfonderzoek, dan zijn de volgende testen een goede start:

  -        Nationale Beroepengids (korte, middellange of lange test),
  -        123 test (15 vragen in één minuut)
  -        JobPersonality (30 vragen in 5 minuten).

 2. Leer jezelf nog beter kennen

  Overweeg een persoonlijkheidstest. Dit is een psychologische test met vragen over bijvoorbeeld je persoonlijkheid, waarom je de dingen doet zoals je ze doet en wat je persoonlijke kwaliteiten zijn. Niet gek om jezelf nog beter te leren kennen, want dat helpt je om gerichter na te kunnen denken over het soort werk en functies die hier op aansluiten. De bekendste en meest gebruikte persoonlijkheidstesten die je na even googlen tegenkomt, zijn: The Big Five , Jung Typology Test, Myers Briggs Type Indicator, DISC. Je kunt natuurlijk ook langskomen bij een van de filialen van Start People om te sparren met een van onze ervaren intercedenten. Zij denken graag mee je mee. Ook als je nog niet precies weet wat je wilt.

  Bekijk ook: Alle vestigingen van Start People

 3. Vraag anderen om hulp

  Je kunt de mensen die jou het beste kennen om hulp vragen. Hoe zien anderen jou als persoon en welke kwaliteiten zien ze bij jou terug? Voorbeelden van vragen om het eens met een paar mensen over te hebben. Of betrek onze ervaren intercedenten bij jouw zoektocht. Jij ziet jezelf op een bepaalde manier. Door de ogen van een ander ontdek je wellicht nieuwe dingen over jezelf en verbreed je je horizon.

 4. Ontdekken wat je echt wilt
  Om erachter te komen wat je wilt, is het niet zo gek om je cv erbij te pakken en stil te staan bij wat je al hebt gedaan. Je loopbaan tot nu toe vertelt je meer dan je denkt. Kijk naar opleidingen die je hebt gevolgd, uitgevoerde werkzaamheden, opgedane ervaring. Stel jezelf vragen zoals: Waar kreeg ik energie van? Wat waren mijn drijfveren? Wanneer presteerde ik het beste? Wat lag me minder? Welke kennis en ervaring heb ik al? Vind je het lastig, dan kun je voor sommige beroepen ook de Start People Talent Scan doen. Het helpt je om uit te komen bij wat je wel én niet wilt, kunt en ambieert. Waardevolle input waar je mee verder kunt.

 5. Leer de arbeidsmarkt kennen
  Misschien overweeg je een carrièreswitch? Heb je een beroep waar in de huidige markt geen vraag meer naar is? Of staan werkgevers juist te springen om mensen zoals jij? Hoe dan ook, het kan geen kwaad om te weten welke beroepen het kansrijkst zijn. Kom eens langs. Bij Start People kennen we de markt en helpen je graag op weg. Overigens laten we de markt niet allesbepalend zijn, want het is belangrijk dat je op je werk lekker in je vel zit.

 6. Bestudeer de vacatures die je prikkelen
  Aan vacatures geen gebrek op dit moment. Bekijk er een paar die je prikkelen en loop ze eens goed door. Wat spreekt je aan? Wat valt je tegen? En waarom? Zet alle kenmerken naast elkaar en bepaal voor jezelf wat je graag wilt en dus zoekt in een (volgende) baan. Sluiten je kennis en ervaring voldoende aan? En zo niet, wat heb je nodig om die kennis en ervaring op te doen? Als het gaat om trainingen en opleidingen, heeft Start People de deskundigen in huis die je verder op weg helpen. Ook kun je bij ons trainingen en opleidingen volgen.

  Bekijk ook: Alle vacatures van Start People
 7. Maak een ranking van de banen die je aanspreken
  Je hebt al een beter beeld bij de vacatures die je interesseren. Maak een ranking van drie tot vijf banen die je aanspreken en bekijk ze eens goed. Wat zijn de taken, werkzaamheden en verantwoordelijkheden? Doel is dat je hierdoor gerichter gaat onderzoeken wat het betekent om in deze sectoren of beroepen te werken. Bekijk vervolgens bij welke organisaties je deze functies vindt. Welke werkgevers spreken je aan? Volg ze actief op sociale media en meld je aan voor een vacature-alert via hun bedrijfspagina’s op LinkedIn om op de hoogte te blijven van actuele vacatures. Op onze vacature-site kun je de Start People job-alert aanmaken. Je ontvangt dan altijd de laatste vacatures in je mail. 

 8. Benut je eigen netwerk
  Via docenten van je opleiding, (oud-)studiegenoten, contacten die je hebt overgehouden aan je stages, voormalig werkgevers en (ex-)collega’s beschik je over een netwerk. Je kunt bijvoorbeeld eens de mensen met wie je hebt gestudeerd en samengewerkt online opzoeken. Grote kans dat je vakgenoten vindt of sectoren, banen en organisaties tegenkomt die je ook interessant vindt. Via je netwerk kun je contact opnemen over een functie, iemands werkzaamheden en werkgever. Misschien je eens een dienst meelopen, om te zien hoe die veelbelovende baan uitpakt in de praktijk. Je zult niet de eerste zijn die via het eigen netwerk dé baan vindt die je altijd al wilde.

Een nieuwe, passende baan vind je niet zomaar, maar met deze 8 tips maak je een goede start. Gun jezelf de tijd en leer jezelf en de banenmarkt kennen. Wil je alvast rondneuzen? Bekijk dan onze vacatures.

Deel dit artikel