specialisatie-international-recruitment
  • Baankeuze
4 minuten leestijd

Op zoek naar een baan? In deze sectoren maak je een hele grote kans

Op zoek naar een nieuwe baan? Dan liggen de kansen voor het oprapen. De Nederlandse arbeidsmarkt telt namelijk nog altijd meer vacatures dan werkzoekenden. Je slaat nog sneller je slag als je kiest voor een van de meest kansrijke beroepen. We zetten ze voor je op een rij.

Het UWV publiceert elk jaar de lijst meest kansrijke beroepenIn totaal gaat het om ruim 270 kansrijke beroepen, verdeeld over 16 richtingen of ‘segmenten’. Er valt dus wat te kiezen. ‘De arbeidsmarkt is in 2022 sterk aangetrokken en veel organisaties komen medewerkers tekort. Wel zijn er verschillen in sectoren’, schrijft het UWV.

Nieuwe kansrijke beroepen ten opzichte van 2021
Ten opzichte van 2021 is er een aantal nieuwe beroepen bijgekomen die nu als ‘kansrijk’ gelden, zoals medisch secretaressen, politieagenten, treinmachinisten, orthopedagogen, buschauffeurs lijndienst, directiesecretaressen en managementassistenten.

Verschillen tussen sectoren en opleidingsniveaus
Wat opvalt aan de lijst van het UWV is dat er in elke sector grote baankansen zijn. Ook als we kijken naar vacatures per opleidingsniveau, zien we dat je op elk niveau wat te kiezen hebt. Van lager niveau, middelbaar niveau tot hoger niveau: het regent vacatures! 

Voor middelbaar beroepsniveau zijn die vacatures er vooral in de bouw, installatie, industrie, transport & logistiek, detailhandel, horeca, landbouw, natuur en milieu. Voor hoger beroepsniveau is dat in de sectoren ICT, financieel, administratie & juridisch, onderwijs, overheid, zorg én commercieel, HR & strategie.

In deze sectoren is de lijst met kansrijke beroepen het langst:

Industrie
De vraag naar personeel is in de industrie al wat langer groot. Ook nu. Denk aan nieuwe mensen in tal van specifieke beroepen, zoals scheeps- en jachtbouwers, meubelmakers en houtbewerkers, (hoofd)operators proces- en levensmiddelenindustrie. Op hoger en wetenschappelijk beroepsniveau maak je goede kans op een baan als productontwikkelaar, (bio)chemisch en microbiologisch analist, industrieel ontwerper, engineer automatisering en adviseur. Om er enkele te noemen uit de lange lijst.

Maak het in de industrie met een van onze vacatures.

Bouw
Vanaf 2024 wil het kabinet dat er 100.000 extra woningen per jaar worden gebouwd, om de woningnood te bestrijden. Daarvoor zijn handen nodig. En het huidige bouwtempo zorgt nu al voor een personeelstekort. Van medewerkers die het werk op de bouwlocatie kunnen uitvoeren, tot voorbereiders, planners en begeleiders. Overigens zijn er niet alleen baankansen in de woningbouw, maar ook in grond-, weg en waterbouw.

Installatie
Ook de installatiesector zit te springen om extra mensen. Hier spelen landelijke en mondiale ontwikkelingen een grote rol. Denk aan de toename van datacommunicatie, waar kabelwerkers en monteurs voor nodig zijn. En de groei van groene energie, waarvoor bijvoorbeeld warmtepompen, zonnepanelen en laadpalen moeten worden geïnstalleerd. Door de bouw van meer huizen moeten er ook meer voorzieningen komen voor gas, water, sanitair en verwarming. In deze sector zoeken werkgevers ook naar mensen die de systemen kunnen aanleggen, installeren en de aanleg ervan kunnen begeleiden, voorbereiden en inspecteren.  

Installeer jij jezelf in de installatiesector? Met onze vacatures kun je aan de slag.

Transport en Logistiek
Het onderzoek van het UWV bevestigt wat wij bij Start People al een tijdje zien. In de sector Transport en Logistiek kun je je droombaan vinden. Met onze 1000+ vacatures maak je zo de overstap en kun je aan de slag als chauffeur, (hoofd) magazijnmedewerker, logistiek manager, planner of conducteur.

Ook alles op rolletjes laten lopen? Check onze vacatures in Transport of Logistiek.

Zorg
De zorgsector staat al jaren volop in de belangstelling. Niet alleen door de coronaperiode en de prachtige prestaties van alle hardwerkende zorgmedewerkers. Ook omdat er in de zorg überhaupt veel extra mensen nodig zijn. Doordat de Nederlandse bevolking vergrijst en we steeds ouder worden, heeft de zorg in de toekomst nog meer medewerkers nodig. Momenteel zijn er vacatures in onder meer de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, apothekersbranche, ziekenhuiszorg (verpleegkundigen), wijkverpleging en fysiotherapie.

Ben je op zoek naar een baan in ICT, onderwijs, detailhandel of overheid? Pak je baankans. Bekijk het volledige overzicht en leer de voordelen van werken via Start People.


Deel dit artikel