Dame aan het werk op kantoor met een lach aan de administratie
 • Blog
5 minuten leestijd

Slim solliciteren met ChatGPT: Zo maak je een top-cv!

Wist je dat ChatGPT jou kan helpen met het schrijven van een CV? In deze blog lees je tips over het gebruik en de perfecte prompt om jouw CV te upgraden!
Wat is ChatGPT?

ChatGPT is als een slimme assistent op de computer die goed met tekst kan omgaan. Het leert van alle soorten tekst die het tegenkomt en kan daardoor mensen beter begrijpen en met ze praten. Een beetje zoals een computer die kan kletsen! Het kan je helpen met dingen zoals het maken van je cv, wat een soort brief over jezelf is als je een nieuwe baan wilt. Gemaakt door een slim bedrijf genaamd OpenAI, is het gratis voor iedereen en begrijpt het gewone taal, net zoals jij praat.

Browse naar ChatGPT om een gratis account aan te maken en beginnen met prompten.

Waarom ChatGPT gebruiken voor je cv?   

 • Tijdsbesparing: Het programma geeft voorbeelden en sjablonen, waardoor je cv sneller klaar is, vooral als je moeite hebt met formuleringen.
 • Professionaliteit: ChatGPT helpt je bij het maken van zinnen op een professionele manier, waardoor je cv er beter uitziet.
 • Trendgevoelig en meertalig: Het programma is op de hoogte van de laatste trends in sollicitatieprocedures en kan in meerdere talen werken, handig voor internationale sollicitaties.
 • Slimme ideeën: Het geeft slimme ideeën over hoe je je werkervaring en talenten het beste kunt laten zien, zonder dat je er te lang over hoeft na te denken.
 • Helpt bij structuur: Het maakt je cv overzichtelijk, zodat werkgevers snappen wat je hebt gedaan.
 • Minder stress: Omdat ChatGPT je helpt met schrijven, maak je je minder druk over hoe je alles precies moet opschrijven.
 • Jij bepaalt: Je kunt het sjabloon aanpassen naar jouw smaak. Zo wordt je cv echt van jou, met je eigen stijl.
 • Suggesties voor kwaliteiten: Als je niet weet wat je sterke punten zijn, geeft ChatGPT je slimme tips.
 • Wereldwijd bruikbaar: Het begrijpt veel talen en weet wat internationaal in trek is. Handig als je over de grens wilt solliciteren.

Hoe ChatGPT te gebruiken voor je cv

Je kunt ChatGPT gebruiken om sjablonen te maken en om hulp te vragen bij voorbeelden, spelling en toon. Hiermee wordt je cv overzichtelijk en aantrekkelijk voor werkgevers. Je kunt ChatGPT goed gebruiken om sjablonen voor je cv te maken. Sjablonen zijn als een soort voorbeeld die je laten zien hoe je je cv in elkaar kunt zetten. Ze geven je een beginpunt om op voort te bouwen. Met ChatGPT kun je ook hulp vragen bij voorbeelden. Stel, je vindt het lastig om te vertellen over je werkervaring, dan kan het programma je helpen door echte voorbeelden te geven die je kunt gebruiken. Een ander handig ding is dat ChatGPT kan helpen met spelling en toon. Het programma kijkt naar de woorden die je gebruikt en zorgt ervoor dat ze goed geschreven zijn. Ook helpt het om de toon van je cv netjes en passend te maken voor solliciteren. Hierdoor wordt je cv niet alleen makkelijk te begrijpen, maar ook interessant voor werkgevers. Onthoud wel dat deze hulp alleen een beginpunt is. Je moet nog zelf de details invullen en ervoor zorgen dat het echt over jou gaat.

Lees ook eens: Hoe maak je een goed CV?

De ultieme prompt op ChatGPT om een mooi CV te maken

Het opstellen van een indrukwekkend curriculum vitae (cv) kan soms een uitdaging zijn, vooral als je niet precies weet waar te beginnen. Gelukkig kan ChatGPT een waardevolle bondgenoot zijn om je te begeleiden bij het creëren van een professioneel ogend cv. Met de juiste prompt kun je ChatGPT specifieke instructies geven over welke secties je in je cv wilt opnemen en welke informatie je nodig hebt. Een doeltreffende prompt kan het proces vergemakkelijken en je voorzien van een sjabloon dat niet alleen duidelijk, maar ook aantrekkelijk is voor potentiële werkgevers. Laten we eens kijken hoe je de ultieme prompt kunt formuleren om een mooi cv-sjabloon te verkrijgen met behulp van ChatGPT.    
   

ChatGPT prompt-voorbeelden voor een ultiem CV

Prompt voorbeeld CV 1:

Genereer een sjabloon voor mijn curriculum vitae met de volgende secties: persoonlijke gegevens, profielschets, opleiding, werkervaring, vaardigheden, talen, cursussen en certificaten, interesses. Geef suggesties voor elke sectie en zorg ervoor dat het sjabloon duidelijk en professioneel is. Dank je!

Prompt voorbeeld CV 2:

Ontwerp alsjeblieft een veelzijdig en modern CV-sjabloon dat de volgende elementen bevat: persoonlijke gegevens, een korte en pakkende profielschets, gedetailleerde opleidings- en werkervaringssecties, een overzicht van vaardigheden met ruimte voor zowel technische als soft skills, talenkennis, recent voltooide cursussen en certificaten, en een sectie voor persoonlijke interesses die mijn persoonlijkheid laten doorschemeren. Graag ook tips voor het invullen van elke sectie om mijn CV te laten opvallen.

Prompt voorbeeld CV 3:

Maak een sjabloon voor een creatief maar professioneel CV met secties voor: persoonlijke informatie, een dynamische profielschets die mijn unieke kwaliteiten benadrukt, een chronologische lijst van mijn opleiding en professionele ervaringen, een opsomming van relevante vaardigheden gescheiden in harde en zachte vaardigheden, meertaligheid, een lijst van professionele cursussen en behaalde certificaten, en een afsluitende sectie voor interesses die mijn veelzijdigheid en engagement in verschillende gebieden tonen. Voeg alsjeblieft voor elke sectie richtlijnen toe over hoe deze het beste gevuld kan worden om een indrukwekkend CV op te stellen.

Valkuilen van ChatGPT

 • Niet te persoonlijk: ChatGPT is gebaseerd op algoritmen en kan moeite hebben om jouw unieke persoonlijkheid in je cv te verwerken. Gebruik het als inspiratie en neem niet volledige teksten over.
 • Controleer nauwkeurig: ChatGPT is een hulpmiddel, maar jij bent verantwoordelijk voor de inhoud van je cv. Controleer dus altijd goed op fouten en onjuistheden.
 • Te netjes praten: ChatGPT gebruikt vaak erg nette taal. Zorg ervoor dat je cv niet te saai klinkt. Voeg een beetje eigenheid toe om het wat persoonlijker te maken.
 • Vaag zijn: Het programma kan soms vage informatie geven. Probeer concrete details toe te voegen die laten zien wat jij speciaal maakt.
 • Hetzelfde herhalen: Soms zegt ChatGPT dingen opnieuw. Kijk uit voor herhalingen en probeer te voorkomen dat je steeds hetzelfde zegt in je cv.
 • Foutjes: ChatGPT maakt soms fouten. Let goed op en controleer je cv op foutjes of dingen die niet kloppen.

ChatGPT kan je goed helpen bij het maken van je cv, maar het kan niet alles voor je doen. Denk eraan dat het programma niet weet wie jij echt bent. Wees voorzichtig en zorg dat je een goede mix hebt. Jij weet het beste wat jou speciaal maakt, dus steek zelf ook aandacht in het toevoegen van jouw persoonlijke touch.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

 • Man aan het werk via Start People.
  Blog

  5 tips om op te vallen als uitzendkracht

  Lees meer
 • Man aan het werk voor Start People met clipbord
  Blog

  Wat houdt het in om uitzendkracht te zijn?

  Lees meer
 • Man aan het werk in magazijn met veiligheidshesje via Start People.
  Blog

  Top 5 plaatsen om te werken in West-Nederland

  Lees meer