Waarom een cv?
Een goed cv opstellen is een kunst op zich. Het dient niet alleen als je persoonlijke advertentie maar ook als een bewijs van je professionele capaciteiten. Hieronder vind je een gedetailleerd stappenplan om jouw cv naar een hoger niveau te tillen.
Een curriculum vitae (cv) geeft een aankomend werkgever:
- Overzicht: welke werkervaring en opleidingen je hebt.
- Achtergrond: het toont waar je interesses liggen en wat je historie is.
- Bewijs: dat je past bij de functie en voldoet aan de gestelde eisen.
Opbouw van een goed CV
- Persoonlijke informatie: Zorg voor duidelijkheid
Begin met de basis: je naam, contactgegevens en, indien gewenst, een professionele foto. Zorg ervoor dat deze informatie up-to-date en gemakkelijk te vinden is. - Een persoonlijke touch: De inleiding
Een kort, pakkend stukje over wie je bent en wat je ambities zijn, kan direct de aandacht van de lezer grijpen. Houd het professioneel, maar durf ook te laten zien wat jou uniek maakt. - Werkervaring: Meer dan een lijstje
Vermeld niet alleen waar en wanneer je hebt gewerkt, maar focus ook op wat je hebt bereikt. Gebruik actieve werkwoorden en kwantificeer je successen waar mogelijk. - Opleiding en cursussen: Een leven lang leren
Naast je formele opleiding, benadruk ook relevante cursussen of certificeringen. Dit laat zien dat je bereid bent jezelf continu te ontwikkelen. - Vaardigheden: Specifiek en relevant
Welke vaardigheden maken jou bijzonder geschikt voor de functie? Denk aan technische vaardigheden, talenkennis of soft skills. Wees specifiek en eerlijk over je competenties. Wat zijn soft skills? - Hobby's en interesses: Een compleet beeld
Je persoonlijke interesses geven een beeld van wie je bent buiten het werk. Kies hobby’s die iets zeggen over je vaardigheden of karakter. - Referenties: De kers op de taart
Referenties kunnen je betrouwbaarheid en professionaliteit onderstrepen. Vraag vooraf toestemming aan je referenties en vermeld alleen contactgegevens met hun goedkeuring.
6 Gouden tips voor een goed cv
1. Zorg dat je cv aansluit op de functie
Met je cv laat je zien dat jij past bij de functie waar je voor solliciteert. Dat je ervaring hebt, dat je de juiste opleiding hebt en/of dat je de juiste eigenschappen hebt voor de baan. En je toekomstige werkgever moet deze informatie snel kunnen vinden. Het kan zijn dat je voor de ene vacature je cv wat anders in moet steken dan voor de andere omdat er net andere eisen worden gesteld. Kijk hier goed naar en probeer je te verplaatsen in de schoenen van de ontvanger: wat zou hem aanspreken? Wat is minder interessant? Gebruik natuurlijk je cv om de aandacht te trekken voor je sterke punten: zet er in wat je wel kan!
2. Houd het eenvoudig & kort
Het cv is een kort overzicht van je opleiding, je beroepservaring en je interesses. Bijzaken en details kun je in het sollicitatiegesprek altijd nog toelichten. Wat zit in een goed cv:
- Niet meer dan 2 kantjes A4
- Sowieso je persoonlijke gegevens en contactgegevens, werkervaring en gevolgde opleidingen
- Begin met laatste baan en/of opleiding en ga dan terug in de tijd.
- Geef een toelichting bij een functie of opleiding van maximaal 3 zinnen.
3. Zorg dat je cv net en foutloos is
Je cv is samen met je brief het belangrijkste onderdeel van de eerste indruk die je geeft. Alles draait om presentatie. Zorg er dus voor dat je cv er verzorgd uitziet en makkelijk leest. Zorg dat je cv puntsgewijs is en niet een lange lap tekst en zet de belangrijkste zaken eerst. Gebruik van aandachtstreepjes en witregels helpen hierbij. Bekijk maar eens ons voorbeeld cv. Let goed op je spelling! Typefouten in een cv of brief geven natuurlijk geen goede eerste indruk. Vertrouw niet alleen op de spellingscontrole van je computer om fouten op te sporen. Lees je cv altijd heel nauwkeurig door of vraag iemand anders dit voor je te doen (zie ook Tip 6!)
4. Geef ook activiteiten naast je werk of opleiding aandacht
In je cv mag je ook aandacht besteden aan belangrijke ervaring die je tijdens je naast je werk hebt opgedaan. Of prestaties die je behaald hebt. Dat kan variëren van voorzitter van de volleybalvereniging tot organiseren van het buurtfeest. Noem als je weinig werkervaring hebt eventueel ook in het kort de bijbanen die je hebt gehad en vergeet eventueel vrijwilligerswerk niet. Benadruk deze activiteiten alléén als dat belangrijk is voor de gevraagde functie of als dit een eventueel gat in je cv kan opvullen.
5. Blijf altijd eerlijk!
Probeer geen gaten op te vullen. Zes maanden toevoegen aan de tijd dat je een baan had, kan een goed idee lijken, maar als de aap uit de mouw komt, kun je de sollicitatie verder wel vergeten. Probeer eventueel wel duidelijk te maken wat je in deze tijd wel gedaan hebt: vrijwilligerswerk, drie kinderen opvoeden …
6. Laat je cv altijd nalezen
Soms zie je fouten over het hoofd. Laat daarom iemand anders je cv nog even nalezen. Wanneer je namelijk drie of vier keer je cv hebt veranderd, is het moeilijk er nog fris tegenover te staan. Echt doen hoor! Heb je meer vragen? Stel ze dan op onze Facebook pagina of bij een van onze vestigingen.
Veelgemaakte fouten en hoe deze te vermijden
- Te Lange Teksten: Houd je cv beknopt en gericht. Een cv van twee pagina’s is vaak al voldoende.
- Jargon en Vaktaal: Maak je cv begrijpelijk voor iedereen. Vermijd vakspecifieke termen die niet algemeen bekend zijn.
- Liegen: Eerlijkheid duurt het langst. Wees altijd oprecht over je ervaring en vaardigheden.
CV templates en design
Een aantrekkelijk cv-design kan je helpen opvallen. Overweeg het gebruik van professionele templates die passen bij jouw industrie en persoonlijkheid. Zorg echter dat vorm niet boven functie gaat: leesbaarheid en overzichtelijkheid blijven prioriteit.
Gebruik ChatGPT om een CV sjabloon te maken
Een goed cv is je ticket naar een sollicitatiegesprek. Door bovenstaande tips te volgen, vergroot je de kans dat jouw cv niet alleen gezien, maar ook onthouden wordt. Sta altijd open voor feedback en wees bereid je cv aan te passen waar nodig. Succes!