Dame aan het werk op kantoor
  • Blog
5 minuten leestijd

Tips voor solliciteren tijdens de ziektewet

Ben je momenteel in de ziektewet en zoek je nog werk? Laat tegenslag je niet weerhouden van solliciteren met behulp van onze tips!

Ben je momenteel in de ziektewet, en ben je nog steeds op zoek naar werk? Laat deze tijdelijke tegenslag je niet weerhouden van het voortzetten van je sollicitatieproces. In dit artikel geven we je waardevolle tips om je te helpen bij het sollicitatieproces terwijl je in de ziektewet zit. Net zoals bij het maken van een goede indruk op je eerste werkdag, is het van belang om jezelf goed te presenteren tijdens de sollicitatiefase!

Inhoud van deze blog     

Bereid je goed voor en plan vooruit

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op het sollicitatieproces. Gebruik de extra tijd tijdens je ziektewet om potentiële baankansen te onderzoeken, je cv en sollicitatiebrief bij te werken en alle benodigde documenten te verzamelen. Door georganiseerd en proactief te zijn, ben je klaar om te solliciteren zodra je vacatures tegenkomt. 

Vacatures vinden waarin jij jezelf herkent? Kijk nu in ons vacatureoverzicht!

Zoek naar kansen die bij je situatie passen

Tijdens de ziektewet is het belangrijk om realistisch te zijn over het soort werk dat je aankan. Zoek naar functies die aansluiten bij je vaardigheden, interesses en fysieke en mentale mogelijkheden. Forceer jezelf niet te veel en kies voor banen die flexibiliteit en ondersteuning bieden tijdens je herstelproces. 

Kleed je professioneel voor sollicitatiegesprekken

Zelfs als je sollicitatiegesprek op afstand of via een videoconferentie plaatsvindt, is het belangrijk om je professioneel te kleden. Dit creëert niet alleen een positieve indruk op de interviewer, maar helpt je ook je zelfverzekerder en in controle te voelen. Door professioneel gekleed te zijn laat je ook zien dat je het sollicitatiegesprek serieus neemt. 

Zorg voor een goede en open communicatie

Wees transparant over je situatie in de ziektewet richting je potentiële werkgevers. Communiceer duidelijk over je beschikbaarheid en eventuele noodzakelijke aanpassingen die je mogelijk nodig hebt. Eerlijkheid is belangrijk en door deze informatie van tevoren te delen, voorkom je misverstanden in een later stadium.

Lees ook eens: 5 tips voor betere communicatie op de werkvloer

Maak gebruik van de vaardigheden die je ondanks je gezondheidssituatie kunt uitvoeren

Als je huidige gezondheidssituatie je beperkt in het uitvoeren van bepaalde taken, focus dan op het benadrukken van de vaardigheden die je kunt uitvoeren. Leg de nadruk op je prestaties en ervaringen die aantonen dat je je kunt aanpassen, problemen kunt oplossen en kunt bijdragen aan een team. Door je veelzijdigheid te laten zien, kun je jezelf positioneren als een waardevolle aanwinst voor elke werkgever. 

Wees voorbereid om over je Ziektewet te praten

Tijdens sollicitatiegesprekken bestaat de kans dat interviewers vragen stellen over je Ziektewet of een gat in je werkgeschiedenis. Wees voorbereid om dit onderwerp eerlijk en zelfverzekerd aan te pakken. Bespreek je herstelproces, hoe je productief bent geweest tijdens je afwezigheid en je enthousiasme om weer aan het werk te gaan. Werkgevers houden van een positieve instelling en willen graag dat je enthousiast bent over de functie waarop je reageert. 

Blijf positief en onderhoud een ondersteunend netwerk

Het zoeken naar werk tijdens de Ziektewet kan uitdagend en overweldigend zijn. Het is belangrijk om een positieve mindset te behouden en je te omringen met een ondersteunend netwerk. Zoek steun bij vrienden, familie of ondersteuningsgroepen om gemotiveerd en gefocust te blijven op je sollicitatiedoelen. Geef niet op na een afwijzing. 

Ik ben afgewezen… wat nu?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je een afwijzing ontvangt tijdens het sollicitatieproces. Het is belangrijk om te onthouden dat een afwijzing niet persoonlijk is en niet betekent dat je geen waardevolle kandidaat bent. Het kan simpelweg betekenen dat het bedrijf op zoek was naar een kandidaat met andere vaardigheden of dat er andere factoren waren die een rol speelden bij de besluitvorming.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat een afwijzing niet het einde van de wereld is. Het betekent niet dat je je zoektocht naar werk moet stoppen of dat je niet geschikt bent voor de baan die je graag wilt. In plaats daarvan kun je het bekijken als een wegomleiding op je pad om uiteindelijk de juiste carrièremogelijkheid te vinden.

Positief blijven

Onthoud dat het belangrijk is om positief te blijven en door te blijven gaan met solliciteren. Sta open voor kansen die bij je passen en zet door totdat je de juiste baan hebt gevonden. Bij elke sollicitatie leer je meer over jezelf en wat je zoekt in een baan, dus blijf gemotiveerd en geef niet op!

Dus, als je een afwijzing ontvangt, onthoud dan dat het geen afwijzing van jou als persoon is, maar eerder een omleiding op je pad om uiteindelijk te vinden waar je naar op zoek bent. Sta open voor nieuwe kansen en blijf positief in je zoektocht naar werk!

Blijf positief met deze tips: Zelfvertrouwen en werkloosheid: je eigenwaarde behouden bij baanverlies

Op naar je droombaan!

Jij hebt het in je om je droombaan te vinden, ook al zit je momenteel in de Ziektewet. Geef nooit op en blijf geloven in jezelf en wat je te bieden hebt aan potentiële werkgevers. Jouw unieke ervaring en veerkracht maken jou een waardevolle aanwinst voor elk team.

Dus ga ervoor en solliciteer met vertrouwen. Blijf trouw aan jezelf, wees vastberaden en vroeg of laat zul je de juiste carrièremogelijkheid vinden.

Wij wensen je veel succes bij het solliciteren en helpen je ook graag aan een baan die jouw talenten en ambities weerspiegelt. Neem gerust contact op met een van onze uitzendbureaus bij jouw in de buurt. Onthoud dat wij er voor je zijn, klaar om je te ondersteunen en te begeleiden op je reis naar professioneel succes. Je kunt dit!

Deel dit artikel