Man op kantoor in nette kleding met lach
  • Blog
6 minuten leestijd

Zelfvertrouwen en werkloosheid: je eigenwaarde behouden bij baanverlies

Soft skills zijn op de werkvloer vaak erg belangrijk. Maar wat zijn dat eigenlijk? En ben je benieuwd waarom dat zo is? Lees dan verder!

Je baan verliezen, om welke reden dan ook, kan een grote impact hebben op je mentale en fysieke gezondheid. Aangezien we een groot deel van onze tijd op ons werk doorbrengen, is het niet gek dat werkloosheid ervoor kan zorgen dat bepaalde basisbehoeftes niet langer worden vervuld. Hoe kom jij door deze stressvolle tijd heen, en wat kan je doen om je gevoel van eigenwaarde zo goed als mogelijk te behouden? En welke rol speelt je omgeving hierin? Wij vertellen het je in deze blog!

Inhoud van deze blog

In een wereld waarin onze identiteit en zelfwaardering vaak verweven zijn met onze professionele bezigheden, kan het verliezen van een baan voelen als een directe aanval op wie we zijn. Het is een ervaring die velen van ons liever niet meemaken, maar desondanks een realiteit voor velen, vooral in onvoorspelbare economische tijden. Het brengt niet alleen financiële onzekerheid met zich mee, maar kan ook een bron van persoonlijke crisis worden, waarbij vragen over zelfbeeld, doel en de toekomst naar voren komen.

Het is belangrijk om te erkennen dat, hoewel het pad vooruit onzeker kan lijken, er strategieën en perspectieven zijn die kunnen helpen bij het navigeren door deze uitdagende periode. Door een combinatie van zelfreflectie, het omarmen van nieuwe kansen, en het actief zoeken naar ondersteuning, kun je deze periode omzetten in een waardevolle ervaring die bijdraagt aan persoonlijke groei en ontwikkeling

Werkloosheid in cijfers

Met de coronapandemie nog vers in het geheugen, is het belangrijk te beseffen dat we een vreemde periode achter de rug hebben. Niet alleen ons persoonlijke leven, maar ook ons werk heeft grote uitdagingen gekend. Tijdens de eerste fase van de coronacrisis, van maart tot en met augustus 2020, verloren velen hun baan, wat zorgde in een toename van de werkloosheid in ons land met maar liefst 56%. 

Gelukkig is een groot deel van deze mensen tegenwoordig weer aan het werk, vaak in andere branches. Het aantal werkenden neemt gestaag toe, en op dit moment zijn er volgens het CBS ongeveer 350 duizend werklozen in Nederland. Dit is het laagste aantal in jaren, wat een positieve ontwikkeling is. Bekijk de actuele cijfers in het werklozen-dashboard van het CBS.

De eeuwige twijfel: ligt het aan jou?

Fijn nieuws, zou je denken – en dat klopt ook! Maar dat wil niet zeggen dat werkloosheid nu helemaal verdwenen is. Sommige beroepen en banen veranderen, waardoor de vraag naar werk soms schommelt. Vooral met veel mensen die tijdelijke contracten hebben, is het niet voor iedereen vanzelfsprekend dat ze altijd werk zullen hebben. Natuurlijk zijn er verschillende redenen waarom mensen geen werk hebben, maar voor veel mensen is het niet iets wat ze zelf gekozen hebben. 

Het is normaal om onzeker te zijn als je geen werk hebt of tijdelijk zonder baan zit. We hebben allemaal wel eens in die situatie gezeten, hoe kort of lang ook. We begrijpen allemaal hoe stressvol het kan zijn om steeds weer te solliciteren, vooral als je keer op keer niet wordt aangenomen voor een bepaalde functie. Op zulke momenten is het begrijpelijk dat je gaat twijfelen aan je eigen kunnen en talenten. 

Het positief bekijken

Het risico hierbij is, dat je verwachtingspatroon met de afwijzingen meebuigt. Hierbij werkt je brein bijna hetzelfde als bij een relatie: wanneer je keer op keer wordt afgewezen, kan dit gaan tornen aan je zelfvertrouwen – en dit op zijn beurt weer zorgen voor een neerwaartse spiraal van negatief denken. Het is dan ook niet gek dat werkloosheid bewezen impact kan hebben op iemands geluksgevoel. Stress, piekeren en angst worden vaak genoemd als klachten die de kop opsteken bij werkloosheid, maar ook lichamelijke klachten zijn niet ongehoord. Bovendien kan werkloosheid een flinke impact hebben op je gezinsleven.

Het risico hierbij is, dat je verwachtingspatroon met de afwijzingen meebuigt. Hierbij werkt je brein bijna hetzelfde als bij een relatie: wanneer je keer op keer wordt afgewezen, kan dit gaan tornen aan je zelfvertrouwen – en dit op zijn beurt weer zorgen voor een neerwaartse spiraal van negatief denken. Het is dan ook niet gek dat werkloosheid bewezen impact kan hebben op iemands geluksgevoel. Stress, piekeren en angst worden vaak genoemd als klachten die de kop opsteken bij werkloosheid, maar ook lichamelijke klachten zijn niet ongehoord. Bovendien kan werkloosheid een flinke impact hebben op je gezinsleven.

Lees dan ook eens: Werk is belangrijk: maar waarom eigenlijk?

Handvatten gebruiken (en je omgeving inzetten)

In dit proces kan het zijn dat je gevoel van eigenwaarde al wat begint toe te nemen. We gaan er natuurlijk van uit dat het werkveld waarin je je bevond, paste bij jou als persoon, maar misschien kom je er wel achter dat je in de toekomst liever wat anders zou doen. Het kan zijn dat je stiekem al langer was uitgekeken op je werkgever, maar niet wist hoe je de knoop kon doorhakken. Deze periode van zelfreflectie kan dan ook echt verschil maken in hoe je jouw tijd zonder werk beschouwt. 

Mocht je het alsnog lastig vinden om je zelfvertrouwen terug te winnen, is het handig om actief gebruik te maken van de handvatten die je geboden worden. Praat met mensen over je situatie, probeer je op het positieve te focussen of volg een sollicitatietraining om wat sterker in je schoenen te staan tijdens een gesprek. Ben je partner, huisgenoot of vriend(in) van iemand die net zijn of haar baan is verloren? Dan is betrokken blijven en luisteren het beste wat je kan doen. Stel de persoon gerust dat een nieuwe uitdaging op de loer ligt, en ga met hem of haar na welke kwaliteiten hij of zij bezit. Door hen te helpen op het positieve te focussen, kan je van grote waarde zijn in deze onzekere tijd. 

Opnieuw aan de slag

Want als één ding zeker is, is het dat die tijd ook echt wel tot een einde gaat komen! Wanneer je ervoor zorgt dat je bezig blijft en je gevoel van bekwaamheid beschermt, komt er een dag dat een nieuwe werkgever jouw motivatie oppikt. Weer aan het werk gaan kan even wennen zijn - vooral na een langere tijd thuis te hebben gezeten. Laat faalangst echter niet de kop opsteken, en ga uitdagingen op je nieuwe werk niet uit de weg. Vermijden werkt namelijk averechts. En wanneer je open en transparant communiceert naar je collega’s, zijn zij vast en zeker bereid om je te hulp te schieten.  

Een baan zoeken, lees dan ons blog met tips en adviezen

Deel dit artikel