Dame aan het werk.
6 minuten leestijd

Discreet op zoek naar een nieuwe baan terwijl je nog in dienst bent: zo pak je het aan

In deze blog helpen wij jou op weg met het vinden van een nieuwe baan, terwijl je nog aan het werk bent bij jou huidige baan. Het is namelijk belangrijk dat je professioneel en respectvol met jouw huidige werkgever omgaat. Hoe je dit het beste kunt doen? Dat lees je hier.

Als je al een tijdje bij een baas werkt, kan het gebeuren dat je soms denkt aan ander werk. Misschien voel je dat je klaar bent voor iets anders, of je wilt gewoon een nieuwe uitdaging. Wat de reden ook is, als je nog steeds voor een ander bedrijf werkt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn als je naar een nieuwe baan zoekt. Je wilt netjes met je huidige werkgever omgaan en je wilt je huidige baan niet in gevaar brengen. Als je ook op zoek bent naar iets nieuws maar niet weet hoe je het moet aanpakken, geven we je in dit artikel wat tips over solliciteren terwijl je nog voor een ander bedrijf werkt.

Solliciteren terwijl je nog in dienst bent: waarom eigenlijk?

Verschillende redenen kunnen bijdragen aan iemands keuze om actief op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Jouw motivatie kan dan ook compleet afhangen van een breed scala aan persoonlijke en professionele overwegingen. Hierbij kan je denken aan.

 • Onvervulde ambities bij je huidige werkgever. Misschien zijn er carrièredoelen die je bij je huidige baan simpelweg niet kan bereiken. Hierbij kan je denken aan salarisverhoging, maar ook aan meer verantwoordelijkheden, taken en groeimogelijkheden.
 • Financiële kwesties, zoals een hoger salaris bij een nieuw bedrijf of een betere beloning van je inspanning is een legitieme reden om van baan te veranderen.
 • Werk-privébalans: een slechte balans tussen je werk- en privéleven kan een grote factor zijn voor het zoeken van een nieuwe baan. Misschien merk je bijvoorbeeld dat je te weinig tijd kan vrijmaken voor vrienden en familie, of zou je juist graag meer uren werken die je niet geboden kunnen worden.
 • Cultuur en waardes binnen het bedrijf kunnen soms schuren met jouw persoonlijke waardes. Wanneer dit lange tijd speelt, kan het tijd worden om op zoek te gaan naar een betere fit.Discreet solliciteren

Als je op zoek bent naar ander werk terwijl je nog bij je huidige baas werkt, is het belangrijk om het geheim te houden. Je wil niet dat er rare of vervelende dingen gebeuren. Dit kan best lastig zijn. Je wil je baas niet bedriegen, maar als je te eerlijk bent, kan dat ook problemen geven. Vooral als je een flexibel contract hebt of op oproepbasis werkt, is je baan niet zeker. Gelukkig zijn er verschillende trucjes en tips die je kunnen helpen om het makkelijker en succesvoller te laten verlopen.

Je vrije tijd slim inzetten

Je vrije tijd slim inzetten Een open deur misschien, maar het is handig om je vrije tijd te gebruiken voor de zoektocht naar die nieuwe functie. Zet avonden en weekenden in om vacatures te zoeken en sollicitaties de deur uit te doen, en plan eventuele gesprekken buiten je normale werktijden om. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om voor deze een vakantiedag op te nemen, zodat je je compleet kan focussen op je sollicitatie. Zo wekt jouw afwezigheid geen onnodige attentie op je huidige werkplek.

Persoonlijke media en online zichtbaarheid

Solliciteer met een persoonlijk e-mailadres en telefoonnummer om te voorkomen dat informatie in je werkmail of werktelefoon terecht komt. Niet alleen staat het gek wanneer je solliciteert vanuit een werkmail van een ander bedrijf, ook kunnen berichten op deze manier makkelijker per ongeluk in de verkeerde handen terechtkomen. Kijk sowieso uit met online zichtbaarheid. Wanneer je bijvoorbeeld je cv bijwerkt op professionele netwerksites zoals LinkedIn, wil je natuurlijk niet dat collega’s of leidinggevenden uit nieuwsgierigheid vragen gaan stellen. Dit zijn immers de plekken waar jij nieuwe kansen kan vinden.

Professioneel blijven

Probeer er op het werk niet over te praten dat je aan het solliciteren bent. Houd je professioneel door gewoon niet te vertellen waar je mee bezig bent. Bespreek dat liever met vrienden en familie. Zij kunnen je goede tips en advies geven, zonder dat het op je werk bekend wordt. En je weet nooit, misschien kan iemand in je kring je wel wijzen op nieuwe vacatures in hun netwerk.

De do’s en don’ts van discreet solliciteren   

Goede voorbereiding en discretie zijn dus bepalend voor een succesvol verloop van je sollicitatieprocedure wanneer je nog een baan hebt. Houd hierbij de volgende do’s en don’ts in je achterhoofd:

Do:     

 • Voorbereid zijn. Zorg ervoor dat je goed ingelezen bent in het bedrijf waar je gaat solliciteren, oefen je antwoorden en wees klaar om je sterke punten te benadrukken. Dit is jouw kans om te laten zien wat je in huis hebt! Bereid je gesprek eventueel samen met bekenden voor en noteer vragen die jij wil gaan stellen aan de organisatie. Hierdoor laat jij zien dat je hun tijd serieus neemt en onderzoek hebt gedaan naar de bedrijfscultuur.
 • Je netwerk bijhouden. Blijf in contact met je professionele netwerk en zoek continu naar manieren om deze uit te breiden. Je weet immers maar nooit wanneer iemand een waardevolle tip of connectie kan bieden! Mooie mogelijkheden kunnen zich voordoen.
 • Geduldig blijven. Een nieuwe baan vinden kan even duren. Onthoud dat een sollicitatieproces niet over één nacht ijs gaat en dat een afwijzing niks persoonlijks is. Wees dus geduldig, en geef niet op.
 • Eerlijk zijn. Wanneer je huidige werkgever ter sprake komt tijdens een gesprek, is het belangrijk om transparant te blijven. Het is geen schande dat je op zoek bent naar een nieuwe functie terwijl je nog een baan hebt, maar wel kan je hierin discreet blijven. Focus op wat je zoekt in de nieuwe functie, niet op wat je wil vermijden in je huidige.

Don’t:

 • Negatief praten. Slecht spreken over je huidige werkgever is namelijk een echte no-go tijdens een sollicitatieproces. Zelfs wanneer je heel erg ontevreden bent, kan jouw negativiteit een slechte indruk achterlaten bij het bedrijf waar je solliciteert. Blijf dus netjes en brand je huidige werkgever niet af.
 • Vertrouwelijke informatie delen. Bedrijfsgeheimen en vertrouwelijke informatie blijven enorm belangrijk: neem de waarde van deze dan ook altijd serieus. Het delen van dergelijke informatie kan leiden tot juridische problemen.
 • Bedrijfsmiddelen gebruiken. Je werkmail, werklaptop of werktelefoon gebruiken om bij een andere werkgever te solliciteren? Werkmiddelen of tijd gebruiken om te solliciteren is niet slim om te doen, en kan zelfs leiden tot ontslag.
 • Opzegtermijn vergeten. Probeer, wanneer je solliciteert, rekening te houden met de opzegtermijn van je huidige werkgever. Volg procedures en houd deze in gedachten wanneer je op gesprek gaat. Niet alleen kan je op deze manier transparant communiceren naar het bedrijf waar je solliciteert, maar ook helpt dit je op een professionele manier over te stappen wanneer je de baan accepteert.

Het zoeken naar een nieuwe baan terwijl je nog bij een ander bedrijf werkt, is best spannend, maar je moet voorzichtig zijn. Onthoud waarom je iets anders zoekt en wat je hoopt te vinden bij je nieuwe baan. Doe het altijd stilletjes en professioneel. Volg de slimme en minder slimme dingen hierboven en praat niet te veel over je zoektocht op je huidige werk. Op die manier maak je meer kans op een soepele overgang naar een baan die beter bij je past. Wil je je carrière doelen bereiken zonder gedoe op je huidige werk? Blijf gefocust en geduldig, dan lukt het wel.

Deel dit artikel