Man aan het werk in de productie.
4 minuten leestijd

Hoe kan ik mijn productiviteit verhogen?

Als flexwerker weet je dat het soms moeilijk is om goed te werken. In dit artikel ontdek je waarom productiviteit zo belangrijk is voor jou. En we geven handige tips om je werk makkelijker te maken. Nieuwsgierig? Lees snel verder!

Ben jij flexwerker? Dan weet je hoe lastig het soms kan zijn om productief te blijven. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om je productiviteit te verhogen. Wij vertellen je in dit artikel meer over wat productiviteit precies is. Maar ook waarom het zo belangrijk is voor jou als flexwerker. Ben je benieuwd naar manieren om je productiviteit op te krikken? Lees dan snel verder!

Even over productiviteit

Laten we beginnen met de basis, want wat is goed werken eigenlijk precies? Goed werken gaat erom hoeveel werk jij kan doen in een bepaalde tijd. Dit noemen we ook wel efficiëntie. Wat kan jij in een bepaalde tijd doen? In welk soort werk je ook doet, zo goed mogelijk werken is voor iedereen belangrijk. Jij wilt natuurlijk ook je taken kunnen doen binnen de uren dat je werkt. Zo hoeven je collega’s niet jouw werk te doen en kunnen dingen goed blijven gaan.

Productiviteit voor flexwerkers: waarom is het belangrijk?

Voor eigenlijk alle bedrijven en organisaties is goed werken dus belangrijk. Werknemers spelen namelijk een belangrijke rol in het werk. Dit geldt voor elk werk, of het nu fabriekswerk of administratief werk is. Als flexwerker werk je misschien wel anders dan anderen. Jij werkt bijvoorbeeld wanneer het nodig is of voor projecten. Daardoor ziet jouw dag er misschien anders uit dan die van je vrienden of familie.

Wil je graag langer blijven werken bij je baas?

Dan moet de kwaliteit van jouw werk natuurlijk goed zijn. Jouw werk wil je ook op tijd af hebben. En als je beter werkt, heb je meer tijd voor dingen die je leuk vindt en die ontspanning brengen. Dus, goed werken is belangrijk! Gelukkig zijn er een paar dingen die jij elke dag kan doen om beter te worden in je werk. Wij zetten er een paar op een rijtje.

Je productiviteit verhogen: zo pak je dat aan

Best belangrijk dus, die productiviteit! Gelukkig zijn er een aantal dingen die jij elke dag kan doen om je productiviteit te verhogen. Wij zetten er een aantal op een rijtje.

  1. Duidelijke doelen stellen: Als jij begint met werken, kan het helpen om meteen doelen te bedenken. Wat wil je vandaag bereiken? Welke taken moeten als eerste gedaan worden? Schrijf ze op en vink ze af. Door goed te weten wat je wil doen, kan je beter werken en krijgt je dag meer structuur. Het afvinken geeft ook een goed gevoel.
  2. Taken prioriteren: Sommige taken zijn belangrijker dan andere. Als jij weet welke taken belangrijk zijn, kan je makkelijker bedenken welke eerst moeten gebeuren. Zet je taken van belangrijk naar minder belangrijk. Begin dan bovenaan je lijstje. Dat helpt je om je tijd beter te gebruiken.
  3. Technologie slim inzetten: In je app-winkel kan je apps vinden die je kunnen helpen tijdens je werk. Denk aan agenda-apps, takenlijsten en notitie-apps. Ze zijn handig en makkelijk te gebruiken.
  4. Werkblokken en pauzes nemen: Het is logisch dat je je werk snel wil doen. Maar te lang doorgaan kan juist slecht zijn. Wist je dat je door regelmatig pauze te nemen, je beter kan werken? Als je je werktijd in stukjes verdeelt, bijvoorbeeld 25 minuten werken en dan een pauze, blijf je geconcentreerd en voorkom je vermoeidheid. Sta even op, strek je benen, haal koffie of ga buiten even lopen. Zo kom je frisser terug.
  5. Een fijne werkplek: Waar je werkt, kan invloed hebben op hoe goed je werkt. Als je werkplek netjes en comfortabel is, werk je automatisch beter. Zorg dus voor frisse lucht en kijk of ergonomische hulpmiddelen je kunnen helpen met je houding.
  6. Zorg voor jezelf en zeg ‘nee’ als dat nodig is: Goed werken gaat niet alleen over hoe je werkt. Ook hoe je je voelt is belangrijk. Als jij lekker in je vel zit, kan je beter werken. Zorg dus voor genoeg slaap en rust voordat je begint met werken. Beweeg regelmatig en eet gezond. Dat geeft je energie en concentratie. Stress verminderen hoort hier ook bij: Kijk dus goed naar welke taken jou energie geven. Soms is het oké om nee te zeggen. Te veel werk kan op lange termijn zorgen voor stress en dat is niet goed voor je werk.
  7. Praat met anderen: Advies van anderen is waardevol. Vooral als je als flexwerker veel alleen werkt, is het belangrijk om te weten waar je goed en minder goed in bent. Door met andere mensen te praten, kan je blijven leren en groeien. Luister naar wat klanten en collega’s zeggen en gebruik dat om beter te worden i je werk.

Je productiviteit behouden als flexwerker 

Als flexwerker is goed werken net zo belangrijk voor succes als voor mensen met vaste banen. Duidelijke doelen stellen en taken op volgorde zetten kan helpen om beter te werken. Gebruik ook handige hulpmiddelen voor wat extra structuur. En vergeet niet om af en toe een pauze te nemen en goed voor jezelf te zorgen. Dat is ook goed voor de kwaliteit van je werk op de lange termijn. 

Deel dit artikel