Elsevier: Restart wil werk maken van duurzame inzetbaarheid

Werkgevers en werknemers moeten de angst voor vrijwillige mobiliteit laten varen

Wie langer doorwerken zegt, zegt duurzame inzetbaarheid. Daar wordt heel veel over gesproken, maar tot actie komt het nauwelijks. Werkgevers komen pas in actie bij hoog ziekteverzuim of bij een reorganisatie. Hoogste tijd om dat te veranderen, vinden ze bij Restart.

  

Ingeschakeld bij een negatieve prikkel

Daphine Jacobs weet waar ze het over heeft. Ze is algemeen directeur van Restart, onderdeel van het arbeidsbemiddelingsconcern USG People. Restart houdt zich bezig met zaken als (pre)mobiliteit, re-integratie, job coaching en outplacement. “Wij worden nu vooral ingeschakeld bij een negatieve prikkel. Bij een reorganisatie of bij hoog ziekteverzuim bijvoorbeeld. Maar het zou natuurlijk veel beter zijn als die bedrijven hun medewerkers altijd stimuleren in beweging te blijven en werk te maken van hun eigen ontwikkeling.”

  

De bankmedewerker omscholen tot vrachtwagenchauffeur

Voorkomen is beter dan pleisters plakken, wil Jacobs maar zeggen. Maar is dat wel realistisch in tijden waarin organisaties vooral bezig zijn vacatures te vervullen? “We hebben onlangs een medewerker van een financiële instelling van in de 50 omgeschoold tot vrachtwagenchauffeur. Hij kon niet tegen de continue dreiging van reorganisaties. Tijdens gesprekken bleek dat hij altijd al vrachtwagenchauffeur wilde worden. Er is een enorm tekort aan goed opgeleide chauffeurs. Dat wist hij niet. Hij rijdt nu tot zijn grote geluk op een vrachtwagen!”

“Inderdaad, dat scheelde salaris, maar wij hebben een objectief financiële scan laten maken. Daaruit bleek dat hij zijn levensstijl ook als vrachtwagenchauffeur gewoon kon voortzetten.  Waar veel mensen blijven stilzitten uit angst voor verandering, besloot deze man te handelen.”

  

Kennis is snel achterhaald

In Jacobs optiek gaat duurzame inzetbaarheid over mobiliteit, leren en ontwikkelen en vitaliteit. “Technologische ontwikkelingen hebben grote impact op ons werk. Kennis is steeds sneller achterhaald. Om aan het werk te blijven, moet je je blijven ontwikkelen. Maar mensen zijn van nature bang voor verandering. Uit zichzelf komen ze niet in beweging. Daarom is het zaak een cultuur te creëren waarin beweging en ontwikkeling wordt gestimuleerd.”

Belangrijke taak is weggelegd voor leidinggevenden. Die moeten volgens de Restart-directeur met hun mensen in gesprek. “Maar let op: niet de doelen van de afdeling of de organisatie zijn het uitgangspunt, maar de persoonlijke ambities van de betrokken medewerker. Dat is voor de meeste leidinggevenden een enorme ommezwaai.”

  

Positieve prikkel

Volgens de Restart-directeur is het nog te vroeg om medewerkers zelf volledig verantwoordelijk te maken voor hun duurzame inzetbaarheid. In de nabije toekomst ziet zij wel een arbeidsmarkt waarin iedere werkende Nederlander een persoonlijk budget heeft dat besteed kan worden aan persoonlijke ontwikkeling. “Nu krijgen mensen een transitievergoeding als ze na twee jaar of langer uit dienst treden. Draai dat om, maak er voor werkgevers een positieve prikkel van.”

“Ook werkgevers zouden duurzame inzetbaarheid moeten omarmen. Neem je het serieus, dan betaalt dat zich zeker terug. Medewerkers zijn minder snel ziek, blijven langer in dienst. In tijden waarin het lastig is goede mensen te vinden is dat pure winst.”

 

Dit artikel is verschenen in Elsevier in september 2017.