Bijna te mooi om waar te zijn

Kamar

Ik ben Kamar Kabakibi en ik kom uit Syrië. Daar heb ik sociologie gestudeerd en haalde ik mijn 
docentmasterdiploma. Vijf jaar geleden ben ik gevlucht uit mijn moederland vanwege de oorlog. Toen ik in Nederland kwam, ben ik direct begonnen met het leren van de Nederlandse taal en de cultuur. Dat is immers de basis voor de kans op een baan. 

Werken met mensen fascineert mij. Dus toen mijn contactpersoon bij de gemeente mij wees op de functie van woonbegeleider bij het COA dacht ik eerst: dit is te mooi om waar te zijn. Toen bleek dat ze ook nog het liefst iemand zochten die sociologie had gestudeerd, Arabisch spreekt én ervaring heeft met vluchtelingen, kwam een droom uit. Ik bezocht de voorlichtingsbijeenkomst van Start People ‘Werk in Zicht’ over werken bij het COA en op 1 januari kon ik aan de slag in mijn droombaan. Dat Start People statushouders een kans geeft op de arbeidsmarkt vind ik echt super.

Als woonbegeleider ben ik verantwoordelijk voor de eerste vier begeleidingsdagen van na-reizigers bij het COA in Ter Apel. Omdat ik zelf vluchteling ben geweest, weet ik welke vragen en zorgen er leven bij deze mensen op het moment dat ze hier aankomen. Ze zijn vaak heel bang en dan is de eerste indruk van een land belangrijk. Door een glimlach en aandacht te geven aan hun kinderen, kan ik ze zich welkom laten voelen. 

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat Nederlands een moeilijke taal is voor vluchtelingen. Maar als je de taal beheerst, voel je je hier sneller thuis en heb je eerder kans op werk. Ook leer je de cultuur beter kennen, de grapjes en de humor. Mijn talenknobbel helpt me hierbij maar soms levert het ook grappige situaties op. Arabisch is natuurlijk mijn moedertaal, maar ik probeerde laatst in het Engels iets uit te leggen aan Syrische mensen. Ze begrepen me niet helemaal, dus ik schakelde over op Arabisch. Vroegen ze me helemaal verbaasd: ‘Waar heb je dat geleerd?’


"Dat Start People statushouders een kans geeft op de arbeidsmarkt vind ik echt super."

Start People werkt voor jou! 

Bij Start People hebben we echte aandacht voor mensen. Oprechte, persoonlijke interesse. Voor jou als flexmedewerker of als klant. Wij zijn dé verbinder op de Nederlandse arbeidsmarkt. En wij zijn er voor iedereen. Letterlijk. Iedereen die een (andere) baan of flexibel werk zoekt. Omdat wij geloven dat werk belangrijk is. Werk is goed voor je. Leerzaam, leuk, gezellig en nuttig. Voor je persoonlijke ontwikkeling, voor je sociale leven, voor jouw plek binnen de maatschappij. Daarom zetten wij ons in voor jouw baan.

Wil je meer weten over Start People?

Ben je benieuwd naar onze werkwijze, en hoe wij je aan een baan kunnen helpen? Je leest hier alles over werken via Start People. Bekijk ook onze actuele vacatures! Op zoek naar flexibele en gemotiveerde flexmedewerkers? Wij hebben de juiste mensen voor u!