'Werk maakt zelfstandig. Dat geeft een goed gevoel.' De waarde van werk volgens Jelena. 

Jelena

Door de economische situatie was er in haar thuisland (Servië) weinig werk te vinden. Daar stonden ze dan: Jelena met haar afgeronde opleiding tot arts, en haar man als ICT-professional (gespecialiseerd in artificial intelligence). Dan maar genoegen nemen met een baan ver onder niveau? Nee, besloot het stel. De man van Jelena kreeg een baan in Nederland en dus vertrokken ze.  Dat was geen makkelijke beslissing. Jelena: “Het was een hele moeilijke tijd. Mijn man werkte veel, ik voelde me alleen. Terwijl ik nog aan alles moest wennen.

 

 

In 2009 kwam je samen met je man naar Nederland. Als expats. Hoe zag die beginperiode in Nederland eruit? 

“De eerste periode was rommelig. Mijn man werkte in Nederland en ik was tijdelijk met hem mee. Omdat het niet zeker was of zijn aanstelling verlengd zou worden, wisten we niet of onze toekomst hier zou zijn. En dat terwijl ik zwanger was! Ik ben in die periode een tijdje alleen teruggegaan naar Servië zodat ik daar wat kon werken. In 2011 werd het contract van mijn man verlengd en toen zijn we met het hele gezin in Nederland gaan wonen.”

Dan woon je opeens met je gezin in een ander land. Wat doe je dan?

“Ik ben meteen begonnen met het leren van de Nederlandse taal. Ik vond een taalcoach en daar heb ik veel aan gehad. We deden één keer per week samen boodschappen en gingen naar de markt; zo leerde ik door haar het leven in Nederland kennen. Maar natuurlijk miste ik het om een baan te hebben, met collega’s en een Nederlands netwerk…”

"Het is heerlijk om weer aan het werk te zijn. Het maakt me zelfstandig, en dat geeft een goed gevoel."
- Jelena, medisch adviseur bij Treve

Inmiddels heb je een leuke baan gevonden: je werkt als medisch adviseur via Start People bij Treve. Duurde jouw banenzoektocht lang?

“Het hele traject duurde zeven jaar. Dat komt omdat mijn opleiding tot arts in Nederland erkend moest worden. Daarvoor moest ik verschillende examens doen en een half jaar coschappen lopen. In de tussentijd kreeg ik ook mijn tweede kind… Het was echt een moeilijke tijd. Ik moest met twee kleine kinderen wennen aan een ander land, een andere taal en leren in de avonden. Ik moest echt doorzetten en heb me vaak alleen gevoeld. Dat is nu gelukkig veel minder, dankzij mijn werk.”

Vertel eens meer over jouw werk als medisch adviseur?

“Bij Treve geven we advies over sociaal-medische kwesties. Ik werk daar sinds juni 2018 als medisch adviseur. Het is heerlijk om weer aan het werk te zijn. Ten eerste door het contact met de mensen, zowel mijn cliënten als mijn collega’s. En ten tweede de zelfstandigheid. Dat is voor mij zo belangrijk. Ik draai nu zelf mijn spreekuren en reis daarvoor door het hele land. Die zelfstandigheid; dat geeft me een goed gevoel.” 

Werken bij Start People Arts en Specialist

Start People gelooft in de waarde van werk

Werk geeft waarde. Ontzettend veel waarde. Zoveel waarde dat het bijna niet in woorden te omschrijven is. Toch doen we een poging. We hebben onze flexmedewerkers en opdrachtgevers gevraagd naar wat werk voor hen zo waardevol maakt. Is het de band met collega’s? Een tweede kans krijgen? Een nieuwe collega die als een frisse wind door het kantoor waait? Je leest het in deze rubriek.

Wil je meer weten over Start People?

Ben je benieuwd naar onze werkwijze, en hoe wij je aan een baan kunnen helpen? Je leest hier alles over werken via Start People. Bekijk ook onze actuele vacatures ! Op zoek naar flexibele en gemotiveerde flexmedewerkers? Wij hebben de juiste mensen voor u !