< terug naar Operator worden

Procesoperator Henry van Linn investeert in zichzelf met een opleiding

Henry is 48 en werkte voorheen in de Rotterdamse haven. Sinds drie jaar is hij als flexmedewerker via Start People aan de slag bij FrieslandCampina in Leerdam. Daarnaast volgt hij in company een BBL-opleiding bij Zuivelopleidingen Nederland met ondersteuning van een mentor van Start People College.

“Dit geeft me veel voldoening, maar het komt niet aanwaaien”

In de haven heb ik diverse functies vervuld, ook als leidinggevende. Toen ik de overstap maakte naar FrieslandCampina begon ik dus eigenlijk aan een geheel nieuwe carrière. In een totaal andere wereld: ik ben van tonnen naar grammen gegaan zeg ik altijd. Van het grote werk in de haven naar kleiner en vooral ook enorm nauwkeurig werk. Je bent immers met voedsel bezig.”

Op zoek naar meer verdieping en verantwoordelijkheid

Ik ben hier in Leerdam begonnen op de inpakafdeling, met veel handwerk. Leuk hoor, maar ik wilde eigenlijk wel wat meer verantwoordelijkheid… daarnaast interesseert al die mooie techniek mij enorm. Ik beleef er plezier aan om me te verdiepen in dingen. Processen analyseren en verbeteren, dat ligt me wel.”

Doorgroeien naar een nieuwe functie

“Daarom ben ik blij dat ik kon doorgroeien naar mijn huidige functie en precies hiervoor volg ik ook de BBL-opleiding tot gediplomeerd Operator Inpak bij Zuivelopleidingen Nederland. Als Operator Inpak werk ik op dit moment aan een volautomatische lijn. Hotelblokken – stukken kaas van zo’n 3 kilogram – gaan daarbij van het magazijn de pallets op zonder dat er mensenhanden aan te pas komen.”

Een opleiding die je interesse aanwakkert

De opleiding gaat me goed af. Ik ben inmiddels geslaagd voor Nederlands en de Rekentoets op mbo-2-niveau: twee vereisten om een erkend diploma binnen de zuivelindustrie te behalen. Al moet ik er ook hard voor werken, ik zie deze opleiding nu al als een succes. Waarom? Door de docenten die vol passie voor de klas staan, maar ook door de perfecte begeleiding. Naast de begeleiding vanuit FrieslandCampina en de opleiding heb ik ook maandelijks voortgangsgesprekken met een mentor vanuit Start People. Al met al een manier van werken, die mijn interesse in de zuivelindustrie alleen maar verder aanwakkert.”

Je ziet alle cursisten groeien

“In de opleiding leer je de apparatuur te beheersen en hoe je storingen oplost of voorkomt. Maar óók hoe het werken bij FrieslandCampina eraan toegaat en hoe de processen verlopen, alles over een schone en veilige werkomgeving en natuurlijk kwaliteitszorg. Elke module kent natuurlijk huiswerk. Daarnaast wordt er verwacht dat je na afloop van een deel van de module een presentatie houdt, waar ook vertegenwoordigers van FrieslandCampina naar komen luisteren. Dat presenteren ligt me wel. Andere cursisten hadden daar aanvankelijk wat meer moeite mee, maar je ziet iedereen gewoon groeien. Iedereen wordt steeds beter en pakt de zaken grondiger aan.”

Een opleiding volgen is nuttig voor het bedrijf

“Mijn interesse in techniek blijft toenemen. En technologie wordt binnen FrieslandCampina steeds belangrijker. Daarom is deze opleiding óók nuttig voor het bedrijf. Ik weet immers van A tot Z hoe de lijn werkt, wat de gebreken kunnen zijn en hoe ik die tot op zekere hoogte kan oplossen. En ik weet hoe ik de technische dienst goed moet uitleggen wat er niet helemaal goed gaat. Zo lever ik mijn bijdrage aan het sneller oplossen van problemen: de lijn moet bij calamiteiten zo kort mogelijk stilstaan. 

Meer voldoening halen uit je werk

“Zelf haal ik nu ook veel meer voldoening uit mijn werk. Het doet je goed om exact te weten waar je over praat, dat waarderen anderen in het bedrijf ook. Daarnaast krijg ik straks een in de zuivelindustrie erkend diploma. Jezelf ontwikkelen door opleiding en werk te combineren, dat kan ik iedereen aanraden. Maar je moet wel bereid zijn om te investeren in jezelf. Het komt je niet aanwaaien!”

Ook werken en leren? 

De opleiding van Henry is door FrieslandCampina gefaciliteerd. Een mentor van Start People ondersteunt hem daarbij. Bij BBL-trajecten kan Start People College de complete regie voor haar rekening nemen: van het organiseren van opleidingen op maat tot en met de begeleiding op de werkvloer. Voor een BBL-opleiding, waarin een medewerker precies die kennis en vaardigheden opdoet die in zijn of haar functie nodig zijn: Start People College biedt je de mogelijkheid!

Bekijk ook onze andere opleidingen