Geld maakt niet gelukkig, persoonlijk contact wel

ALMERE, 11 juni 2015 – Geld maakt niet gelukkig, maar goed en persoonlijk contact met fijne collega’s wel. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Geluk op je werk’, van arbeidsbemiddelaar Start People in samenwerking met het multimediaplatform WENDY. Mensen die werkzaam zijn in het onderwijs en de gezondheids- en welzijnszorg en dus veel contact hebben met andere mensen, zijn de gelukkigste werknemers. 

“Voor Start People is het een belangrijk doel dat zoveel mogelijk mensen plezier in hun werk hebben”, zegt Rianne Koene, werkcoach bij Start People. “Iedereen is een groot deel van zijn werkzame leven met werk bezig, dan is het belangrijk dat je met plezier naar je werk gaat. Gelukkige werknemers presteren bovendien beter.”

Gemiddeld 7,5 voor werkgeluk

Aan het onderzoek deden 1.382 flexmedewerkers mee. 55 procent van de ondervraagden geeft aan erg gelukkig te zijn met zijn baan. Zij geven een 8 of hoger als rapportcijfer voor werkgeluk. Het gemiddelde rapportcijfer dat flexmedewerkers voor werkgeluk geven, is een 7,5. Wel vinden ze dat ze te weinig invloed hebben op het beleid van de organisatie. Ook maakt een groot deel zich zorgen over het behoud van zijn baan.

Verder blijkt uit het onderzoek dat werk, waarbij persoonlijk contact met mensen vaak voorkomt, zorgt voor een bovengemiddelde gelukservaring. Mensen die persoonlijk bezig zijn met klanten, leerlingen of patiënten geven hun werkgeluk het hoogste rapportcijfer.

Onderwijs en gezondheids- en welzijnszorg

Mensen in het onderwijs (7,7) en de gezondheids- en welzijnszorg (7,6) scoren ondanks de werkdruk hoge rapportcijfers. Ook mensen die veel onderweg zijn en zo veel persoonlijke contacten hebben, zijn dik tevreden. Hetzelfde geldt voor mensen die in hun werk veel ‘maken of repareren’. Zo scoren mensen werkzaam in de industrie een 7,5.

Onderwijspersoneel gelukkigste werknemers

Onderwijs en onderzoek 7,7
Gezondheids- en welzijnszorg 7,6
Industrie 7,5
Overheid 7,5
Transport en logistiek 7,5
Energie-, water- en afvalsector 7,3
Overige dienstverlening 7,2

“Veel mensen denken dat geld gelukkig maakt, maar dit onderzoek toont aan dat mensen vooral voldoening krijgen als ze goed kunnen samenwerken en door collega’s gewaardeerd worden”, verklaart Koene. “Ook krijgen mensen voldoening uit werkzaamheden die concreet resultaat leveren, zoals bijvoorbeeld een reparatie.”

Geluk komt met de jaren

Flexmedewerkers die veel achter de telefoon of computer zitten, voelen zich daarentegen minder gelukkig met hun baan. Die laatste groep bestaat vooral uit mensen die jonger zijn dan 35 jaar. Jongere mensen zijn over het algemeen minder gelukkig met hun werk dan oudere werknemers. Waar de jongste groep flexmedewerkers (t/m 34 jaar) hun werkgeluk als rapportcijfer een 7,2 geeft, zijn de 35-plussers met een gemiddeld cijfer van 7,7 beduidend gelukkiger.

Werknemers worden ook gelukkig van hun werk als ze interessant en uitdagend werk hebben en werk dat aansluit bij hun opleiding. Ze vinden het erg belangrijk dat zij zichzelf verder ontwikkelen, voldoende afwisseling hebben en gewaardeerd worden. Minder van belang blijkt de hoogte van het salaris, de reisafstand of de vrijheid om werk zelf te kunnen invullen.

Meer weten over werkgeluk? Lees onze inspiratieverhalen.