Start People helpt 50-plussers aan werk

ALMERE, 9 oktober 2015 - Deze week stond in het teken van 50-plussers. Dat begon afgelopen zaterdag, toen ik met een vriendin de film The Intern zag. Robert de Niro speelt daarin een zeventigjarige pensionado die na het overlijden van zijn vrouw een baan zoekt. Zo komt hij bij een online kledingbedrijf terecht dat in het kader van het maatschappelijk beleid oudere stagiaires een kans wil geven.U raadt het al: De Niro maakt zich snel onmisbaar, dankzij zijn ruime werk- en levenservaring. De boodschap: zet ouderen niet te snel op straat, we hebben ze hard nodig.

Allemaal leuk en aardig, maar het is en blijft een Hollywood-film. In werkelijkheid telt Nederland ruim 200.000 50-plussers met een ww-uitkering. Onder de langdurig werklozen is bijna de helft ouder dan 50 jaar. Vooral 50-plussers die in de crisisjaren hun baan hebben verloren, vallen in de categorie langdurig werkloos. Die krijgen geen kansen van hippe online bedrijven, ze worden nauwelijks uitgenodigd voor een gesprek. Anders dan The Intern doet geloven blijven ze aan de zijlijn staan, zelfs nu de economie aantrekt.

Bij Start People doen we ons best om deze mensen te helpen. Dat was ook de redactie van Nieuwsuur opgevallen. Dinsdag werd ik geïnterviewd door een verslaggeefster over wat Start People zoal doet voor oudere werklozen. U kunt de uitzending online terugkijken.

Actieplan minister Asscher

Met andere werkmaatschappijen van USG People steunen wij een door minister Asscher geïnitieerd actieplan om 50-plussers aan het werk te krijgen. Ik liet in de uitzending onder andere onze online 50-plus VIP Lounge zien. In de afgelopen maanden hebben zich al zo’n 500 50-plus kandidaten via deze lounge ingeschreven. Deze mensen worden direct gescreend – we kijken naar de mens achter de cv – en gekoppeld aan vacatures.

Inmiddels heeft Start People al 600 50-plussers aan werk geholpen (het werkelijke aantal is overigens hoger, maar niet iedereen voldoet aan de criteria die het ministerie heeft vastgesteld). Een mooi aantal, vind ik zelf, en we gaan er vol enthousiasme mee door.

Maar gezien de omvang van het probleem is het natuurlijk slechts een fractie. Het probleem is, zo merken wij in de praktijk en zo legde ik de verslaggeefster uit, dat wij tegen tal van vooroordelen aanlopen. 50-plussers zouden bijvoorbeeld niet vitaal en flexibel genoeg zijn, te duur ook.

De cijfers zeggen: neem een 50-plusser

We hebben het onderzocht: 80 procent van de 50-plussers die via Start People of USG People aan een baan is geholpen blijft na die eerste uitzendbaan werkzaam. Slechts 3 procent stroomde terug in de ww.

Al spreken die cijfers volgens mij voor zich, de vooroordelen blijven onveranderd staan. Werkgevers kiezen toch liever voor jongere werknemers. Daar lopen wij als arbeidsbemiddelaar voortdurend tegenaan. Naar aanleiding van de Nieuwsuur-uitzending schreven enkele honderden enthousiaste 50-plussers zich in via onze VIP Lounge. Daar zitten hele goede kandidaten tussen, hoorde ik van mijn collega’s. Misschien wel een Robert de Niro.

Michèl Schilders

Commercieel directeur Start People