Cristel Poortenaar van Restart over Banenafspraak: Inzetten op draagvlak bij opdrachtgevers

“Ook rond de Banenafspraak denken wij als uitzendsector vanuit de markt en dat is een grote toegevoegde waarde. Wij gaan voor draagvlak bij de opdrachtgevers; alleen zó zorg je uiteindelijk voor duurzaam werk voor mensen met een arbeidsbeperking.” Aldus Cristel Poortenaar, algemeen directeur van Restart, onderdeel van arbeidsbemiddelaar Start People. Ze roept de overheid op om het aanbod aan kandidaten zo snel mogelijk inzichtelijk te maken. “Daar ligt de grootste uitdaging.”

De rol van de uitzendsector is volgens Poortenaar een forse waar het de Banenafspraak betreft. De gezamenlijke uitzendsector zit bij bijna heel werkgevend Nederland binnen, zo legt ze uit. “Bij al die werkgevers zijn wij in beeld als arbeidsbemiddelaar. Zeker niet alleen voor piek- en ziekoplossingen, maar om hen breed te ontzorgen. Bedrijven vragen hoe wij kunnen helpen om de Banenafspraak in te vullen. Tegelijkertijd brengen wij het Banenplan proactief bij werkgevers onder de aandacht. Veel organisaties staan open voor arbeidskrachten met een beperking. Zeker als zij via ons werkgeversrisico’s kunnen vermijden.”

cristel-poortenaar

Opdrachtgevers vinden het lastig om zelf te onderscheiden welke taken binnen het bedrijf passend te maken zijn voor arbeidsbeperkten, merkt Poortenaar. Daarnaast weten ze niet waar ze kandidaten kunnen vinden. “Als arbeidsbemiddelaar kennen wij de wegen wel. Wij zoeken vanuit onze expertrol bij de leveranciers van kandidaten, zoals gemeenten. Er moet overigens absoluut meer transparantie komen in de doelgroep, zodat we snel de juiste mensen in beeld krijgen. Daar is iedereen enorm bij gebaat.”

Ze verwijst naar een succesvolle UWV-pilot op het vlak van transparantere bestanden en vult aan: “Als arbeidsbemiddelaar leveren we hier echte meerwaarde.  We helpen gemeenten om mensen ‘in de bakken’ van een goed profiel te voorzien, zodat we optimaal kunnen matchen.”

Voor de doelgroep zelf wil Poortenaar juist zorgen voor passende vacatures. Vaak hebben de kandidaten geen startkwalificaties en een licht verstandelijke beperking. “Je moet dan creatief worden en gaan denken aan bijvoorbeeld job carving en goede werkplek-analyses. Bij Restart hebben we ons in deze doelgroep gespecialiseerd. Juist dit type deskundigheid heb je nodig om de rol van arbeidsbemiddelaar, bij deze specifieke doelgroep, goed te kunnen vervullen.”

Werkgevers vinden het belangrijk dat kandidaten daadwerkelijk meerwaarde bieden. “Het klinkt misschien cru, maar bedrijven zijn geen sociale instelling”, zegt Poortenaar. “Die meerwaarde kunnen wij ook leveren, door het maken van de juiste match. Zo krijgt de supermarkt betrouwbare vakkenvullers en geeft direct invulling aan de Banenafspraak. Dat wordt extra gewaardeerd door klanten. Op ons hoofdkantoor hebben we een gastheer bij de koffieautomaat, die zorgt dat mensen zich welkom voelen. En het is fijn als iemand in een lean organisatie - waar veel randzaken zijn wegbezuinigd – de post haalt en het printerpapier bijvult.”

Zo’n 80-85% van de arbeidsbeperkten gaat momenteel aan de slag in het MKB. Omdat kleinere bedrijven vaak wat pragmatisch zijn, verklaart Poortenaar. “Hoe groter het bedrijf, hoe lastiger de inpassing van iemand met een afwijkend profiel. De overheid is een nog loggere machine, die ook qua Banenafspraak langzamer op gang komt. Het is mede aan ons als expert op dit domein om een helder beeld te geven van de mogelijkheden. Want ik weet zeker dat het niet ligt aan de bereidheid om mensen een kans te geven!”

https://www.abu.nl/over-de-branche/publicaties/uitzendwerk/2016-2/usg-restart-de-uitzendbranche-zit-bij-heel-werkgevend-nederland-binnen