Inspirerend verhaal: hoe de Hongaarse Jennifer van procesoperator in een fabriek doorgroeide naar recruiter bij Start People

Van procesoperator in een fabriek doorgroeien naar recruiter bij Start People

Met een passende baan voor iedere deelnemer op de arbeidsmarkt, wil Start People de persoonlijke ontwikkeling van mensen stimuleren. Leren, het beste uit jezelf halen en doorgroeien staat bij ons centraal. Of je nu een van onze flexmedewerkers of vaste medewerkers bent. Een mooi voorbeeld daarvan is het verhaal van de Hongaarse Jennifer Hernádi. Zij groeide van flexmedewerker door naar Werkverkenner (van het bekende FF/BNR-programma). En sinds juli dit jaar werkt ze als intercedent bij Start People. Haar droom? ‘Ik wil jongeren motiveren. En ze laten merken dat je met de juiste motivatie alles kunt doen en worden wat je maar wil.” Wat is haar verhaal?

JenniferZeven jaar geleden is het al, dat de Hongaarse Jennifer (toen 18 jaar) haar spullen pakte en haar familie en vrienden gedag zei. Ze had net haar gymnasiumdiploma gehaald en vertrok naar Nederland, met maar één doel: carrière maken. Want hoewel de scholen in Hongarije erg goed zijn, is het er moeilijk om een passende baan te vinden. En áls je dan een baan vindt, krijg je vaak slecht betaald en is het niet op jouw niveau. “Dat wilde ik niet”, vertelt Jennifer. “Ik had toen al een plaatje in mijn hoofd van hoe mijn leven eruit moest zien. Ik wilde werken, sparen en verder studeren. In Hongarije heb je geen goede kansen voor de toekomst.”

Van helemaal alleen in Nederland…
Zo kwam ze als 18-jarige in haar eentje in Tilburg terecht. Jennifer vond diverse baantjes via uitzendbureaus. Zo werkte ze via Start People als flexmedewerker bij Maître Paul. Later kon ze als procesoperator aan de slag bij Coveris. “Natuurlijk vond ik dat in het begin best moeilijk. Ik had helemaal geen technische achtergrond en moest nog Nederlands leren. Ik miste mijn familie en mijn vrienden in Hongarije. Ik was echt helemaal alleen. Maar ik werkte in een 3-ploegendienst en verdiende best goed. Ik kon sparen en daardoor kon ik op een gegeven moment beginnen met de hbo-opleiding Commerciële economie. Door de 3-ploegendienst was ik soms om drie uur ‘s middags al klaar en had ik dus genoeg tijd om te studeren.”

Naar een Nederlandse ‘pleegfamilie’
Zo bouwde Jennifer langzaam aan een nieuw leven. Een leven in Nederland. “Toen ik naar Nederland kwam maakte ik de keuze om hier niet om te gaan met Hongaren. Daardoor leerde ik al snel Nederlands, ik moést wel. Nu heb ik Nederlandse vriendinnen en Nederlandse collega’s. Ik heb zelfs een beetje een Nederlandse familie. Toen ik nog in Hongarije woonde en besloten had om naar Nederland te gaan, vroeg ik het Nederlandse koppel dat regelmatig in hun vakantiehuisje in mijn dorp was om hulp. Zij hebben zich over mij ontfermd en nu ben ik eigenlijk hun ‘derde dochter’ geworden.”

Doorgroeien: van procesoperator en werkverkenner…
In 2015 werd ze weer door Start People benaderd. Of ze betrokken wilde zijn bij het programma Werkverkenners? In dit programma, een samenwerking tussen USG People, Start People, het Financieel Dagblad en BNR Nieuwsradio, werden tien mensen (‘werkverkenners’) gevolgd tijdens hun ervaringen op de arbeidsmarkt. Jennifer: “We hadden iedere week een gesprek over een bepaald thema en we praatten over trends in de arbeidsmarkt. Ik vond het heel leuk om mijn ervaringen als ‘buitenlander’ op de Nederlandse arbeidsmarkt te delen. En het was natuurlijk superleuk om veel mensen te leren kennen.”

Tot intercedent bij Start People
En nu? Nu werkt ze als intercedent bij Start People in Breda. Ze is twee weken geleden begonnen. “Ik werd door iemand van Start People benaderd. Het is best bijzonder dat ik ben aangenomen, want ik heb mijn deeltijd hbo-opleiding nog niet afgerond. Maar ik kan door mijn ervaring goed met jonge mensen praten die op zoek zijn naar een baan en die niet precies weten wat ze willen. Dat merkte ik van de week nog toen ik met een jonge kandidaat praatte en hem aanraadde om na te denken over een 3 ploegendienst. Hij wilde het eerst niet van me aannemen en had zoiets van ‘wat weet jij daar nu van’? Maar toen hij hoorde dat ik 5 jaar als procesoperator heb gewerkt, nam hij me serieus.”

Wil jij ook doorgroeien bij Start People? Dit zijn de tips van Jennifer
“Motivatie is alles wat je nodig hebt om te komen waar je wilt. Het maakt niet uit of je uit het buitenland komt, of je opleiding (nog) niet hebt afgerond. Het gaat om het maken van keuzes, en vanuit daar de kansen pakken om door te groeien. Ik krijg deze kans nu bij Start People en heb nu eindelijk een baan waarin ik mijn kennis kan toepassen. Daar heb ik lang naartoe gewerkt, en eerst een paar stapjes voor terug moeten zetten. Dat hoort er soms bij!”.

Werken bij Start People

Wil jij ook aan de slag in de wereld van werk? Bekijk onze vacatures.