Sociaal contact drijfveer voor 65+’ers om te blijven werken

Achter de spreekwoordelijke geraniums zitten de meeste AOW’ers in ons land nog lang niet. Nederlandse 65+’ers zijn behoorlijk actief en draaien volop mee in de samenleving, blijkt uit onderzoek* van hr-dienstverlener USG People. Zo’n vier op de tien AOW’ers doet vrijwilligerswerk, bijna een kwart neemt mantelzorgtaken op zich en een zesde heeft nevenfuncties bij bijvoorbeeld het bestuur van een vereniging. Maar er is ook een flinke groep 65+’ers nog actief op de arbeidsmarkt. En de belangrijkste reden is niet financieel. Bijna de helft van de werkende 65+’ers doet dit voor de sociale contacten. 

De tweede reden om te werken na de pensioengerechtigde leeftijd heeft wel te maken met het verdienen van een extra zakcentje. Zo’n 45% van de 65+’ers beschouwt hun bijbaan als een manier om hun AOW aan te vullen. Daarnaast worden ook het niet stil kunnen zitten (39%) en het zich nuttig willen voelen (36%) regelmatig genoemd als redenen om te blijven werken. Functiegroepen waarin mensen na het pensioen het meest werkzaam zijn, zijn logistiek/transport (13%), gezondheidszorg (13%) en administratief/secretarieel (8%). Dit is lang niet altijd de achtergrond waarin mensen zelf al werkten. Tweederde van de pensioengerechtigden heeft een (bij)baan in een andere functie of sector dan waar ze voor opgeleid zijn (65%). 

Aanrader om te blijven werken
De extra inkomsten van bijbanen van ouderen zijn bescheiden: 64 procent verdient minder dan 500 Euro netto per maand. Toch werken de meeste ouderen die blijven werken na hun 65e met veel plezier. Een ruime meerderheid van de gepensioneerden met een (bij)baan is tevreden met de sociale contacten die de baan oplevert (82%), voelt zich van toegevoegde waarde bij hun opdrachtgever (69%) en/of krijgen door te werken het gevoel ergens bij te horen (59%). Meer dan zes op de tien werkende AOW’ers vindt doorwerken na de pensionering dan ook een aanrader voor andere 65+’ers.

Weinig ouderen zoeken online naar bijbaan
Bijna een kwart van de AOW’ers vindt zijn of haar weg naar een leuke bijbaan door hun sociale netwerk - vrienden, buren en kennissen - te raadplegen. Voor de helft van de gepensioneerden geldt dat zij een beroep doen op een uitzendbureau en 19 procent raadpleegt advertenties in de krant. Hoewel de meeste vacatures tegenwoordig online worden aangeboden, gaat slechts 15 procent via een vacaturesite op zoek naar een (bij)baan. Voor een grote groep gepensioneerden - vier op de 10 – geldt dat zij niet weten waar hun zoektocht naar een betaalde baan zou moeten beginnen. Er is dus nog veel ruimte voor advies over het vinden van een bijbaan binnen deze doelgroep.

Waardevol voor arbeidsmarkt
“We vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt bij USG People en onze merken, waaronder uitzendlabels Start People en Unique. Ongeacht geslacht, afkomst en leeftijd.”, aldus Simone Groeneboer, Directeur MKB van Start People. “Wij kijken altijd naar de match tussen kandidaat en werkgever en niet naar bijvoorbeeld de leeftijd. Het draait om de vaardigheden en competenties. Uit het onderzoek blijkt dat veel ouderen die nog wel zouden willen werken, niet weten waar ze een zoektocht naar een betaalde baan moeten beginnen. Ze zijn bij ons van harte welkom. We kijken graag samen met hen naar hun wensen en welke (bij)baan zou passen. Dit hoeft niet binnen het eigen vakgebied te zijn. Veel ouderen kiezen juist voor een bijverdienste in een andere sector. We adviseren mensen hier graag over.”