Een tweede sollicitatiegesprek binnen weten te halen? Dat kan best even spannend zijn! Een tweede gesprek is een nieuwe - en belangrijke - stap op weg naar die felbegeerde baan. Maar wat kan je precies verwachten van deze, en hoe bereid je je hier het beste op voor? Wij vertellen je in dit artikel meer over de ins en outs van een tweede sollicitatiegesprek, van wat je bespreekt tot hoe jij je het beste kan voorbereiden. Kan jij wel wat handvatten gebruiken voor je tweede sollicitatiegesprek? Lees dan snel verder!
Wat je bespreekt tijdens een tweede sollicitatiegesprek
Bij een eerste gesprek maak je meestal kennis en praat je over je cv en basisvragen. Een tweede gesprek gaat dieper in op jouw persoonlijkheid en vaardigheden. Ze willen weten over jouw groeimogelijkheden en wat je kan bijdragen aan het bedrijf. Het is de perfecte kans om meer te vertellen over je werkervaring en wat je hebt bereikt bij vorige banen.
Jouw potentie binnen het team
Het is slim om je vaardigheden en competenties te benadrukken. Ze kunnen vragen stellen over situaties waarin je deze hebt gebruikt om projecten succesvol af te ronden. Het bedrijf wil ook weten of je goed bij hun cultuur en team past. De vragen gaan vaak over waarden en werkstijlen. Het is belangrijk om goed bij het team te passen, want dat maakt werken leuker en productiever!
Werkspecifieke kwesties en salaris
Tijdens het tweede gesprek kunnen ze ook specifieke vragen stellen over de uitdagingen van de functie. Hoe ga jij om met problemen en wat is je reactievermogen? Het kan zelfs gaan over je salaris en voordelen. Niet alle bedrijven bespreken dit zo vroeg, maar het is goed om erop voorbereid te zijn.
De voorbereiding: niet vergeten voor je tweede gesprek
Best bepalend dus, zo’n tweede sollicitatiegesprek! Natuurlijk ligt het allemaal wat dieper, en verschilt het dan ook per werkgever wat er wordt besproken. Toch is voorbereiding voor het tweede gesprek, net als altijd, het halve werk. Wanneer jij goed je huiswerk hebt gedaan, verschijn je immers een stuk zelfverzekerder op het gesprek. De volgende maatregels kunnen je hierbij een handje helpen.
Jouw match met het bedrijf onder de loep
Begin met een grondige herziening van je eigen cv en de vacature waarop je solliciteert. Hierdoor word je weer even verplicht om na te denken over welke ervaringen en vaardigheden het meest relevant zijn voor de sollicitatie. Scan je cv en motivatie en noteer aspecten waarnaar je kan refereren tijdens het aankomende gesprek. Hierbij is het natuurlijk ook belangrijk dat je het bedrijf waar je solliciteert goed onder de loep hebt genomen. Waarschijnlijk heb je al een beetje onderzoek gedaan voor je eerste gesprek, maar bouw vooral verder op de kennis die je al hebt. Misschien zijn er relevante updates of recent nieuws die invloed kunnen hebben op het gesprek. Het laat bovendien zien dat je op de hoogte bent van wat er zoal in de organisatie speelt.
Het gesprek oefenen
Denk na over de vragen die tijdens het eerste gesprek voorbij zijn gekomen en denk na over hoe je deze in het aankomende gesprek diepgaander kan beantwoorden. Door hardop te oefenen, help je bovendien je gedachten te structureren. Het voelt misschien een beetje gek, maar een proefgesprek met een vriend of
Specifieke voorbeelden voorbereiden kan je helpen in het moment wat minder te hoeven graven in je geheugen. Welke situaties kan jij nog voor de geest halen waarin jij bijdroeg aan successen of professioneel omging met uitdagingen bij vorige werkgevers? Antwoorden op situatiegerichte vragen kan je structureren rondom de STAR-methode (situatie, taak, actie, resultaat). Denk ook na over vragen die jij terug kan stellen aan het bedrijf: niet alleen steek je hierdoor wat nieuwe kennis op, ook toont het je interesse en betrokkenheid. Vraag bijvoorbeeld naar de bedrijfscultuur of huidige en toekomstige projecten. Ook kan het geen kwaad om te vragen naar hun verwachtingen van jou in de rol. Luister aandachtig en koppel hiernaar terug met je ervaringen en vaardigheden.
In het moment
Het moment van de waarheid aangebroken? Zorg er dan voor dat jouw uitstraling voor zover mogelijk aansluit bij de bedrijfscultuur die je hebt onderzocht. Kleding en uiterlijke verzorging spelen een sleutelrol in de eerste indruk die je geeft. Verschijn dus altijd verzorgd en netjes, en kleed je passend voor het bedrijf. Zorg er daarnaast voor dat je op tijd voor de deur van het bedrijf staat. Je hoeft je echt niet een uur voor het gesprek te melden, maar liever ben je een beetje te vroeg dan te laat. Tijd is immers kostbaar, en een bedrijf waardeert jouw begrip daarvan waarschijnlijk enorm. Het laat zien dat er op jou gebouwd kan worden en dat je afspraken netjes nakomt.
Op weg naar die felbegeerde baan
En als laatste, denk eraan dat een goede instelling het verschil kan maken of je die gewilde baan krijgt of niet. Probeer kalm te blijven, maar wees zeker van jezelf. Heb vertrouwen in je eigen kunnen en wat je te bieden hebt. Een positieve houding laat zien dat je zelfverzekerd bent, en dat is makkelijker als je je huiswerk goed hebt gedaan. Onthoud dat dit gesprek een kans is om te zien of jij goed bij het bedrijf past, maar ook of het bedrijf bij jou past. Wees altijd jezelf en volg je eigen gevoel en impulsen. Veel succes!