Man aan het werk in de logistiek.
5 minuten leestijd

Je taalvaardigheid verbeteren: dit zijn de beste manieren

Iedere dag doen we van alles met taal, zoals op werk, een leuk boek lezen of luisteren naar toffe podcasts. Het is handig om een beetje taalkennis te hebben, zowel op je werk als thuis. Maar hoe kun je je taalvaardigheid beter maken? En hoe leer je snel een nieuwe taal? Wij gaan je dat allemaal vertellen!

Een goed gesprek met je beste vriend, een fijn boek lezen of luisteren naar je favoriete podcast: zonder dat we het doorhebben zijn we de hele dag door bezig met taal. Beschikken over een basis taalkennis helpt je in je dagelijkse leven op je werk én privé. Wanneer je voor die citytrip naar Barcelona gaat, kan het best schelen als je een klein woordje Spaans spreekt. Maar welke methodes kan je inzetten om deze vaardigheid te onderhouden - en zelfs te verbeteren? En wat kan je doen om een nieuwe taal binnen no-time onder de knie te krijgen? Wij vertellen je hier alles!

Over taalvaardigheid

Even terug naar de basis. Wat is taalvaardigheid eigenlijk? Gewoon gezegd, het betekent dat je de taal van het land waar je woont en werkt begrijpt. Dat is belangrijk om goed te kunnen functioneren. Je wilt je kunnen redden op straat en duidelijk praten met collega’s op je werk. Ook als je solliciteert of een zakelijke mail schrijft, is het handig als je goed met taal bent. Taal is overal, en als je er goed in bent, wordt het dagelijks leven - zowel thuis als op het werk - een stukje makkelijker.

Vanaf de basisschool leer je in Nederland gelukkig al hoe je beter met taal om kunt gaan. Je krijgt lessen over lezen en schrijven. Als je naar de middelbare school gaat, ga je dieper in op het vak Nederlands om je kennis en vaardigheden te verbeteren. Vaak komen er ook andere talen bij, zoals Engels. Soms mag je zelf kiezen tussen Frans, Duits of Spaans. Ook al verandert taal altijd, vooral nu met alle media, is het toch belangrijk om altijd aan je taalvaardigheid te blijven werken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dat te doen.

Lezen, lezen, lezen

Ja, dit is misschien al bekend, maar om goed met taal te blijven, is veel lezen belangrijk. Als je veel verschillende dingen leest, leer je nieuwe woorden en wordt je woordenschat groter. Ook begrijp je beter hoe woorden in verschillende situaties gebruikt kunnen worden, omdat je ze in andere verbanden tegenkomt. Zo kun je ze later op verschillende manieren gebruiken.

Boeken, kranten en media

Boeken lezen is een slimme manier om beter te worden in taal. Ben je nog niet zo goed met taal? Dan kunnen kinderboeken je helpen nieuwe woorden te leren. Omdat ze vaak plaatjes hebben, begrijp je sneller waar het over gaat. Als je in je eigen taal leest, zoek dan naar boeken die geschreven zijn op een manier die jij fijn vindt. De taal in een spannend verhaal is anders dan in een kort oud boek.

Als je niet zo van boeken houdt, kan je ook magazines, tijdschriften en kranten proberen. Als je leest over iets wat je interessant vindt, leer je sneller en blijf je langer gefocust. Ook dingen op sociale media kunnen helpen.

De wereld om je heen

Vergeet overigens niet dat lezen iets is wat je de hele dag door onbewust al doet. Taal is namelijk, zoals we al zeiden, overal. Verkeersborden, advertenties op bushokjes, verpakkingen, instructies van een kookboek: zonder dat we het weten zijn we de hele dag met taal bezig. Let dan ook goed op de wereld om je heen en zoek woorden op die je niet kent.

Dit wordt extra leuk als je bezig bent met een nieuwe taal leren. In de metro op weg naar je werk of op een plek vol toeristen in een ander land, kan je al veel nieuwe woorden oppikken. Eigenlijk leer je een nieuwe taal het best door er veel mee in aanraking te komen. Gewoon zijn in een andere cultuur zorgt er namelijk automatisch voor dat je ongemerkt dingen van de mensen om je heen oppikt. En taal is daar één van!

Het internet gebruiken

       

Over opzoeken gesproken: Google is je beste vriend wanneer je je taalvaardigheid wilt verbeteren. De makkelijkste manier om iets snel te weten te komen is je vraag aan het internet te stellen. Als je de betekenis van een woord niet weet, kan je die natuurlijk gewoon opzoeken. Wanneer je meteen wat synoniemen voor jezelf opschrijft, weet je precies in welke context je de bepaalde woorden kan gebruiken.

Bronnen als Taaladvies en het Taalloket geven je bovendien nieuwe inzichten op de taal die je spreekt en schrijft. Grammatica en uitdrukkingen zijn namelijk niet de makkelijkste onderdelen van een taal, maar geven je wel een extra dimensie om mee te spelen als je ze eenmaal onder de knie hebt.

Trainingen volgen

Het idee dat je je eigen plafond hebt bereikt? Dan kan het natuurlijk helpen om de training extern te gaan zoeken. Een taaltraining kan je vaak helemaal op maat volgen, zodat je precies op je eigen niveau de stof krijgt aangereikt. Mocht je een nieuwe taal willen leren, zijn er natuurlijk talloze (online) trainingen, waarbij geboren sprekers je niet alleen meenemen in de taal, maar vaak ook in de cultuur en gebruiken. Het voordeel van een training volgen is de stok achter de deur: omdat je elke week moet gaan (en soms ook betaald hebt), is het regelmatig beoefenen van de taal niet langer een grote moeite. En laat dat oefenen nou juist nét het verschil maken.

Luisteren is leren: zelf aan de bak

Wanneer je namelijk de basis van de taal hebt gelegd (in het geval van een nieuwe taal), is het vooral belangrijk te blijven doen. Met Nederlands als moedertaal is dit overigens niet anders. Nieuwsgierig blijven naar de betekenis van woorden, synoniemen zoeken, en vooral oplettend blijven naar de wereld om je heen zijn methodes om je taalvaardigheid op peil te houden. En vergeet vooral niet manieren te vinden die bij jou passen: waar de een namelijk liever een gedichtenbundel vol dure woorden openslaat, binget de ander liever de nieuwste Netflix-serie. En ja, ook daar leer je weer nieuwe woorden, zinnen en uitdrukkingen - je hoeft alleen maar goed te luisteren.

Deel dit artikel