• Informatie voor flexmedewerkers
3 minuten leestijd

Vakantiegeld: hoe zit dat ook alweer?

Mei is de maand van vakantiegeld! Altijd fijn, zo’n extraatje op je rekening. Maar op hoeveel vakantiegeld heb je recht? En hoeveel belasting wordt hierop belast? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Heb ik recht op vakantiegeld?

Iedereen die in loondienst werkt heeft recht op 8% vakantiegeld. Deze 8% wordt berekend op basis van jouw bruto inkomen van het afgelopen jaar. Werk je pas sinds zeven maanden bij een werkgever? Dan krijg je 8% van het loon wat je hebt verdiend in de afgelopen zeven maanden. Maak je overuren? Dan krijg je ook daar vakantietoeslag op.
Let op: winstuitkering, eindejaarsuitkeringen en commissies tellen niet mee voor het vakantiegeld. Maar ziekte-uren, ook wanneer je een langere periode uit de running bent (geweest), tellen wel mee. Er zijn uitzonderingen op de regel, bijvoorbeeld als in de geldende cao bij jouw werkgever staat dat je geen vakantiegeld krijgt. In dat geval moet de werkgever wel 8% meer uurloon uitkeren.

Wanneer krijg ik vakantiegeld?

De meeste bedrijven keren het vakantiegeld uit in mei, zodat je het geld ook echt kunt gebruiken in de zomerperiode. Maar er zijn ook bedrijven die dit iedere maand doen, in dat geval krijg je elke maand 8% bovenop je maandloon. Of bedrijven die het vakantiegeld bijvoorbeeld in december uitbetalen. Wanneer de uitbetaling plaatsvindt verschilt dus per bedrijf. Het maakt volgens de wet niet uit wanneer het vakantiegeld uitgekeerd wordt, zolang dit maar binnen het jaar waarin je de vakantietoeslag opgebouwd hebt gebeurd.

Hoeveel vakantiegeld krijg ik bruto?

Je hebt als werknemer recht op 8% vakantiegeld. Dit houdt in de basis in dat je 8% van je jaarloon kunt verwachten: is jouw maandsalaris € 2.200,-, dan heb je recht op € 2.112,- bruto vakantiegeld (€ 2.200 x 12/8%). Heb jij geen vast maandsalaris doordat je wisselende uren werkt, dan bereken je 8% van je uurloon keer het aantal uren dat je hebt gewerkt. Is je uurloon €12,50, dan krijg je per uur bruto €1,- vakantietoeslag (8% van €12,50) uitgekeerd.

Hoeveel vakantiegeld krijg ik netto?

Je netto vakantiegeld hangt af van je brutoloon. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. In tabel 1 hieronder zie je wat het belastingtarief en de heffingskorting per jaarinkomen is. In tabel 2 zie je een schatting van het netto vakantiegeld dat je ongeveer kunt verwachten. Let op: dit is een indicatie en kan afwijken van de werkelijkheid.

Krijg ik vakantiegeld als ik overuren maak?

Je krijgt vakantiegeld over al je gewerkte uren, dus ook over de overuren die je gemaakt hebt.
 

Krijg ik vakantiegeld over een uitkering?

Ook wanneer je een uitkering ontvangt, heb je ook recht op vakantiegeld. Dit geldt voor wajong, wettelijke werkloosheidsuitkering, wia-uitkering en de wao-uitkering. In deze gevallen heb je ook recht op 8% vakantietoeslag, die ook uitbetaald wordt in mei.

Digitale betalingsopties voor vakantiegeld

In een tijdperk waar bijna alles digitaal gaat, is het handig om te weten hoe je jouw vakantiegeld digitaal kunt ontvangen en beheren. Apps zoals tikkie of paypal kunnen worden gebruikt om betalingen snel en veilig te ontvangen. Voor degenen die hun financiën graag digitaal beheren, kan het gebruik van digitale bankdiensten zoals bunq of revolut een goede optie zijn.

Slim beheer van vakantiegeld

Voor gen z, die vaak beginnen met het opbouwen van hun financiële toekomst, is het belangrijk om te weten hoe je vakantiegeld slim kunt inzetten. Overweeg om een deel van het vakantiegeld te investeren in aandelen, cryptovaluta of een spaarrekening die hogere rentes biedt. Ook budgetteringsapps zoals ynab (you need a budget) of mint kunnen helpen om je vakantiegeld effectief te beheren.

Vakantiegeld en studieleningen

Veel jongeren hebben studieleningen. Vakantiegeld kan een goed moment zijn om een extra aflossing te doen op je studielening. Dit kan uiteindelijk leiden tot minder rentebetalingen over de totale looptijd van je lening.

Vakantiegeld in de gig-economie

Voor jongeren die freelancen of werken op contractbasis in de gig-economie, kan het concept van vakantiegeld iets anders zijn. Informeer bij je opdrachtgevers of vakantietoeslag deel uitmaakt van je contract en hoe dit wordt berekend op basis van de gewerkte uren.

Bron: Nationale Vacaturebank
Deel dit artikel