Als je geïnteresseerd bent in een vacature en gaat solliciteren, dan wil je natuurlijk zo goed mogelijk voor de dag komen! Dat begint ermee dat je je verdiept in de vacature en de organisatie, bijvoorbeeld door er met een contactpersoon van Start People over te praten. Maar daarna gaat het er natuurlijk om dat je jezelf op de beste manier presenteert. Hoe dan? We geven je een aantal tips die je wellicht een beetje verder kunnen helpen.
Je bent al een heel eind op weg als je weet wat je sterke punten zijn en waarom ze goed passen bij de vacature. De volgende stap is dat je dat helder op papier zet. Vind je dit moeilijk? Vraag dan hulp aan iemand die er ervaring mee heeft. Je kunt ook gebruik maken van de voorbeeldbrief.
Probeer je brief zo te
schrijven dat het voor je aanstaande werkgever overduidelijk is dat jij dé persoon bent voor de baan.
Soms denk je: ''Dit is het.. dit is mijn droombaan!'', maar sluit één van de functie-eisen niet helemaal aan op jouw kennis of ervaring. Haak dan niet meteen af, maar kijk of je dit wellicht kunt compenseren met een andere vaardigheid. Misschien voldoe je niet helemaal aan de opleidingseisen, maar heb je wel een vergelijkbare opleiding gedaan of een cursus gevolgd. Ervaring doe je niet alleen op in een baan, maar bijvoorbeeld ook door vrijwilligerswerk te doen. Mits ze een beetje relevant zijn, kun je het allemaal vermelden op je cv.
Deze is belangrijk. In je motivatie en je cv kun je je onderscheiden van andere kandidaten. Je motivatie bestaat uit twee delen. Ten eerste: wat maakt jou uniek en wat is jouw meerwaarde? Waarom moet het bedrijf voor jou kiezen? En ten tweede: door te vertellen waarom een vacature je aanspreekt. Zo krijgt de werkgever een goed beeld van jouw ambitie, wensen en enthousiasme.
Naast de gebruikelijke manier van solliciteren kun je ook gebruikmaken van sociale media. Bij sociale media moet je denken aan netwerksites op internet, zoals LinkedIn, Twitter of Facebook. Deze gebruik je misschien al privé, maar het is slim om ze ook in te zetten om je kansen op een nieuwe baan te vergroten. De netwerker wint immers, meestal, altijd. Werkgevers kunnen jou dan ook vinden en enthousiast over je worden. Wist je bijvoorbeeld dat 92 procent van de recruiters het profiel checkt van de kandidaten die hij of zij op gesprek laat komen?
Maar hoe zet ik mijn social media zo optimaal mogelijk in?
Je begint met het aanmaken (of aanpassen) van een persoonlijk profiel op één of meer netwerksites.
Een profiel op een netwerksite is eigenlijk een soort visitekaartje. Het bereik is echter vele malen groter dan bij de papieren variant,
dus dat is iets om rekening mee te houden. In een goed profiel staat wie je bent, wat je werkervaring is en (eventueel) wat je hobby’s zijn. Ook kun je relevante foto’s en video’s toevoegen. Hier zijn vijf tips bij het maken van
een profiel: