dame aan het werk
 • Blog
4 minuten leestijd

Top 5 redenen om te werken als vrachtwagenchauffeur

Vrijheid, reizen en veel kansen om door te groeien? Dat is jouw leven als vrachtwagenchauffeur! In Nederland rijden er tegenwoordig zo’n 100.000 chauffeurs, die dagelijks nationale en internationale wegen trotseren om goederen te vervoeren. En sinds de vraag naar goede chauffeurs de komende jaren alleen maar toeneemt, is werkgelegenheid geen probleem. Wil jij meer weten over de voordelen van een baan als vrachtwagenchauffeur? Lees dan snel verder!

1. De vrijheid van de weg

Wat is het eerste waar je aan denkt bij het beroep “vrachtwagenchauffeur”? Juist! De weg. De open ruimte van de weg is één van de grootste redenen om voor een beroep als vrachtwagenchauffeur te gaan. Het opgesloten gevoel van een kantoorpand is hier niet van toepassing. Jij zit in je eigen wagen en draagt je eigen verantwoordelijkheid. Die vrijheid heeft dus niet alleen maar betrekking op je tijden en route.

Daarover gesproken, kan je deze soms ook naar eigen ritme invullen. Jij voelt immers zelf het beste aan wanneer je tijd nodig hebt om te rusten en wanneer je klaar bent om door te rijden. Hoewel je soms wel met een vast schema en een vaste route moet werken, kunnen de soorten routes wel verschillen. Hierbij is de keuze wederom aan jou: als je kortere routes wil rijden, omdat je ‘s avonds thuis wilt zijn, kan dat gewoon. Maar zie je het wel zitten om wat dagen door Europa te trekken? Dan zijn daar natuurlijk ook gewoon heel veel mogelijkheden toe!

Start binnenkort als vrachtwagenchauffeur in jouw regio. Bekijk alle vacatures hier.

2. Je komt op plekken

En dat klinkt best aantrekkelijk, toch? De kansen om wat van de wereld te zien, worden je als vrachtwagenchauffeur in je schoot geworpen. Langeafstandsroutes zijn niet voor iedereen, maar misschien wel de uitgelezen kans om die bucketlist bestemmingen af te tikken. Binnen Europa is er namelijk enorm veel te zien! En als vrachtwagenchauffeur krijg jij de kans om binnen het comfort van je eigen cabine deze plekken te bezoeken. Bijkomend voordeel: onderweg ontmoet je veel andere chauffeurs en lokale mensen.

Mochten de langeafstandsroutes niks voor jou zijn, is er natuurlijk binnen onze eigen landsgrenzen genoeg te zien. Het mag duidelijk zijn: als vrachtwagenchauffeur kom je nog eens ergens!

3. Veel variatie

Het is dan ook belangrijk om als vrachtwagenchauffeur van een beetje avontuur te houden. Je laptop thuis openklappen of inloggen op de desktop op kantoor is niet aan jou besteed. Jij houdt van variatie! De weg is jouw werkplek. En in principe maak je hetzelfde kletspraatje bij het koffiezetapparaat - alleen doe je het nu bij verschillende leveranciers of rustplaatsen, met mensen uit het hele land.

Bovendien is geen dag hetzelfde als je werkt als vrachtwagenchauffeur. Omdat tijden kunnen verschillen, begin je de ene dag wat vroeger, en de andere wat later. Jij zit dus ook niet vast aan het 9 tot 5 werkschema, en houdt daarom nog wat tijd over voor je hobby’s of familie.

Wist jij dat Noord-Brabant staat te springen om vrachtwagenchauffeurs? Bekijk alle transportvacatures in Noord-Brabant hier.

4. Werkzekerheid

Als vrachtwagenchauffeur ben je een enorm belangrijk onderdeel van onze beroepsbevolking. Zonder jou namelijk geen (internationaal) transport! Tegenwoordig telt ons land zo’n 100.000 vrachtwagenchauffeurs. Een aantal dat blijft groeien! Jij bent zowel nu als in de toekomst dus verzekerd van een stabiele baan. En daarbij hoort natuurlijk ook een fijn salaris. Afhankelijk van je ervaring, de lading en de routes, kan je uurloon aardig oplopen. In sommige gevallen kun je zelfs toeslagen krijgen, dat is niet mis!

5. Tijd om te leren

Aan baangarantie dus geen gebrek. En wat nog mooier is, is dat veel bedrijven interne opleidingen aanbieden. Ook bij Start People kan jij een complete opleiding tot chauffeur C/CE volgen. Hierbij krijg je zowel praktijk- als theorielessen, en helpen we je vervolgens aan een prettige baan. Omdat er veel werkgelegenheid is, krijg jij bovendien altijd de mogelijkheid om te groeien. Zo kan je op termijn gaan werken in andere functies binnen een vrachtwagenbedrijf, of voor nieuwe aantekeningen op je rijbewijs gaan. Hiermee kan je andere routes kan gaan rijden of werken naar een beter betaalde baan.

Klinkt de opleiding tot chauffeur C/CE als iets voor jou? Hier lees je meer over de opleiding.

En vergeet de uren die je op de weg zit niet. Deze spendeer je niet alleen maar gefocust op de route die voor je ligt, zoals veel mensen denken. Als vrachtwagenchauffeur heb jij in deze uren namelijk mooi de tijd om nieuwe dingen te leren. En dat hoeft niet eens per se met je rijvaardigheid te maken te hebben: veel chauffeurs luisteren naar boeken of volgen cursussen op band. Natuurlijk kan je er ook gewoon voor kiezen om naar je favoriete muziek te luisteren. Of simpelweg naar de stilte van de weg, want die is en blijft onbetaalbaar.

Lijkt het je heerlijk om dagelijks de weg op te gaan en op tal van verschillende plekken te komen? En wil je aan de slag in een sector waar je veel baanzekerheid hebt? Dan is een baan als vrachtwagenchauffeur voor jou weggelegd! Bij Start People helpen we jou graag aan een baan bij een transportbedrijf. Bekijk nu alle vacatures in de transport.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

 • Dame aan het werk op kantoor met een lach aan de administratie
  Blog

  Slim solliciteren met ChatGPT: Zo maak je een top-cv!

  Lees meer
 • Man aan het werk via Start People.
  Blog

  5 tips om op te vallen als uitzendkracht

  Lees meer
 • Man aan het werk voor Start People met clipbord
  Blog

  Wat houdt het in om uitzendkracht te zijn?

  Lees meer