Man aan het werk
 • Blog
3 minuten leestijd

Wat doe je aan voor een sollicitatiegesprek? Lees onze tips!

Zelfverzekerd gekleed op sollicitatiegesprek? In dit artikel ontdek je tips om jezelf zelfverzekerd en succesvol voor een sollicitatie te kleden.

Inhoudsopgave

Kies voor gepaste kleding

Als je op sollicitatiegesprek gaat draait het om professionele plaatsing, dus kleed je volgens de branche waarin je wilt werken. Voor een kantoorbaan is formele kleding zoals een nette blouse, een colbert of een jurk geschikt. Als je solliciteert voor een baan in de horeca, kun je iets informeler gekleed gaan, maar houd het nog steeds netjes.

Comfort is belangrijk

Je kleding moet niet alleen goed passen bij de gelegenheid, maar ook comfortabel zijn. Zorg ervoor dat je je gemakkelijk kunt bewegen in wat je draagt, zodat je je kunt concentreren op het gesprek in plaats van op ongemak.

Vermijd overdreven accessoires

Een paar subtiele accessoires kunnen je outfit opfleuren, maar overdrijf niet. Te veel sieraden of opvallende accessoires kunnen afleiden en zelfs een verkeerde indruk wekken.

Kom schoon en verzorgd voor de dag

Ongeacht de functie waarvoor je solliciteert, zorg ervoor dat je kleding schoon en gestreken is. Besteed ook aandacht aan je persoonlijke verzorging: verzorgde nagels, gewassen haar en een frisse uitstraling zijn essentieel.

Ken de bedrijfscultuur

Probeer te achterhalen wat de gebruikelijke dresscode is bij de organisatie waar je solliciteert. Dit kan je een idee geven van hoe formeel of informeel je je moet kleden. Als je twijfelt, is het altijd beter om te kiezen voor een iets formelere outfit dan te informeel te zijn.

Pas je aan, maar blijf jezelf

Als het bedrijf een meer conservatieve dresscode heeft, probeer je daar dan aan aan te passen zonder je eigen stijl te verliezen. Kies bijvoorbeeld voor een nette chino in plaats van een spijkerbroek met rafels, of draag een nette blouse in plaats van een oversized fit T-shirt.

Let op details

Kleine details kunnen een groot verschil maken. Zorg ervoor dat je kleding geen vlekken of scheuren heeft en dat je schoenen schoon zijn. Het zijn vaak deze kleine dingen die opgemerkt worden en een indruk achterlaten.

Kleed je vol zelfvertrouwen

Het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt in wat je draagt. Als je je zelfverzekerd voelt, straal je dat ook uit. Dit kan een enorme invloed hebben op hoe je overkomt tijdens het gesprek.

Sollicitatie outfit don’ts

Er zijn outfits die geschikt zijn voor de ene sollicitatie, maar voor de andere totaal ongeschikt. Er zijn een aantal sollicitatiekleding don’ts die we je zoveel mogelijk af raden aan te trekken tijdens je volgende sollicitatiegesprek.

 1. Ongestreken en gekreukelde kleding
 2. De kleding is vies of kapot
 3. Kleding dat niet past
 4. Te informele kleding (doorschijnende kleding, spijkerbroek met scheuren en rafels, een te korte rok/jurk)
 5. Ongepaste accessoires: pet, grappige stropdas, headphones in je oren
 6. Een ongeschikte kleurencombinatie
 7. Kleding dat te veel huid laat zien
 8. Slippers, sandalen of hakken waar je niet goed op kan lopen
 9. Sportkleding
 10. Kleding dat zo ver van jouw persoonlijke stijl afstaat dat je niet meer jezelf bent

Dress to impress!

Een goede eerste indruk maken begint met hoe je je kleedt. Kies kleding die past bij de functie waarvoor je solliciteert en die tegelijkertijd past bij jouw persoonlijkheid. Het is altijd beter om iets te formeel gekleed te zijn dan te casual, maar onthoud dat zelfvertrouwen en een positieve houding uiteindelijk het verschil maken.

Dus, de volgende keer dat je je voorbereidt op een sollicitatiegesprek, denk aan onze simpele tips. Kies de juiste outfit, straal zelfvertrouwen uit en laat je toekomstige werkgever zien dat je niet alleen de gevraagde skills in huis hebt, maar ook de juiste uitstraling hebt voor de baan. Veel succes!

Deel dit artikel