• Blog
2 minuten leestijd

Zo kom je gezond en vitaal je thuiswerkdag door

In wat hopelijk de laatste “thuiswerk” loodjes zijn, geven wij onze tien beste tips voor het thuiswerken. Niet iedereen heeft thuis dezelfde middelen tot zijn beschikking als op kantoor. De een heeft een ingerichte home office, de ander een gezellig maar ook minder comfortabele eethoek. Onderstaande tips zorgen ervoor dat je ook thuis zo veel mogelijk een ergonomische houding aanneemt.
 1. Neem om het kwartier minibreaks van 20 seconden. Doe tijdens deze minibreaks wat rek- en strekoefeningen of haal wat te drinken. 
 2. Als je veel moet bellen, gebruik dan bij voorkeur oortjes/koptelefoon of de speakerfunctie zodat je je handen vrij hebt. Daarnaast raad ik aan om rond te lopen tijdens het bellen. 
 3. Ga bij voorkeur op een plek zitten met het raam aan de zijkant of achter je. Het is extra vermoeiend om richting het daglicht te kijken. 
 4. Heb je thuis een kantoorwerkplek? Gebruik deze dan zoals je dit op kantoor ook gewend bent. 
 5. Heb je een kantoorstoel bij een eettafel staan?
  • Stel de armsteunen van de stoel dan in voor een goede, ontspannen steun van de armen.
  • Plaats de stoelzitting vervolgens hoger, zodat de armsteunen op dezelfde hoogte staan als het tafelblad.
  • Zet iets onder je voeten zodat de bovenbenen horizontaal gesteund worden op de stoel. 
 6. Heb je geen bureaustoel?
  • Probeer dan de stoel eventueel wat te verhogen. Op deze manier hoef je je schouders niet te veel op te trekken als je armen op tafel liggen.
  • Steun je armen goed op tafel met het toetsenbord iets verder weg. Houd je rug recht en voorkom vooroverhangen.
  • Gebruik, indien mogelijk, aan tafel een apart toetsenbord en plaats je laptop op een verhoging (bijvoorbeeld een stapel boeken), zodat de bovenrand van het scherm iets onder ooghoogte komt.
  • Als je een aparte monitor gebruikt, stel deze in op bovengenoemde hoogte. Zet de monitor op ongeveer een armlengte afstand.
 7. Wees bij het werken op de laptop, zonder apart toetsenbord, extra alert om het ontspannen van je schouder- en nekspieren en beweeg extra, zodat de spieren goed doorbloed blijven.
 8. Wissel het zitten aan de tafel ieder half uur af met rondlopen, bewegen of doen van oefeningen.
 9. Eventjes op de bank hangen of een onderuitgezakte houding aannemen is niet zo erg, maar doe het niet te lang en leg eventueel een kussen onder je ellebogen als steun.
 10. Zet bij voorkeur elk uur je laptop op een kastje, zodat je even staand kunt werken. Doe dit niet langer dan een kwartiertje aaneengesloten.

En speciaal voor onze uitzendkrachten nog een extra tip:

 1. Op GoodHabitz staan een heleboel trainingen die interessant kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de trainingen grip op je leven, mindfulness en mentale kracht. Voor vragen hierover kun je contact opnemen met jouw vestiging.
Deel dit artikel