Man aan het werk
 • Blog
4 minuten leestijd

Fit blijven met nachtdiensten: zo doe je dat!

Tweede sollicitatiegesprek spannend? Bespreek dieper: wie je bent, wat je kan, en ervaringen. De match met het bedrijf is belangrijk, dus oefen vragen en bereid je voor!

Werken in nachtdiensten kan uitdagend zijn, maar het behouden van een gezonde levensstijl is misschien nog wel lastiger. Het vereist wat aanpassingen, maar met de juiste strategieën kun je fit blijven en je welzijn bevorderen, zelfs tijdens de nachtelijke uren. Hier zijn eenvoudige tips om je te helpen stralen tijdens je nachtdiensten.

Inhoud van de blog

 1. Waarom fit blijven?
 2. Gezonde eetgewoonten
 3. Drink genoeg water
 4. Slaappatroon optimaliseren
 5. Bewegen is belangrijk
 6. Bewegen op je werkplek
 7. Pauze houden op een gezonde manier
 8. Let op je mentale gezondheid
 9. Stressniveau beheersen
 10. Planning
 11. Zorg voor voldoende rust na nachtdiensten

Waarom fit blijven?

Werken in nachtdiensten kan aanzienlijk veel invloed hebben op je lichamelijke en mentale gezondheid. Het verstoren van je natuurlijke slaap-waakcyclus kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en zelfs gezondheidsrisico's op de lange termijn. Fit blijven tijdens nachtdiensten is niet alleen gunstig voor je gezondheid op korte termijn, maar het draagt ook bij aan je welzijn op de lange termijn. Door bewuste keuzes te maken met betrekking tot voeding, hydratatie, slaap en lichaamsbeweging, kun je de uitdagingen van nachtarbeid effectief aanpakken en stralend je werk doen

Gezonde eetgewoonten

Een goed uitgebalanceerd dieet is essentieel. Probeer kleine, voedzame maaltijden te eten in plaats van grote porties. Kies voor vezelrijk voedsel en vermijd overmatig cafeïnegebruik. Het helpt je energie op peil te houden zonder dat je in een energiedip terechtkomt. Kies voor gezonde snacks in plaats van suikerrijke opties. Noten, fruit en groenten zijn goede keuzes om je energieniveau stabiel te houden.

Drink genoeg water

Drink voldoende water gedurende je nachtelijke shift. Hydratatie is cruciaal voor alertheid en helpt vermoeidheid tegen te gaan. Beperk het gebruik van suikerhoudende dranken en kies in plaats daarvan voor water, kruidenthee of verdund vruchtensap.

Slaappatroon optimaliseren

Probeer een consistent slaappatroon aan te houden, zelfs op vrije dagen. Creëer een donkere, stille slaapomgeving en overweeg het gebruik van oordopjes of een slaapmasker. Zorg voor voldoende rusttijd om je lichaam te laten herstellen. Het verschilt per persoon hoeveel slaap je nodig hebt.

Bewegen is belangrijk

Probeer waar het kan te bewegen gedurende de dag, maak een korte wandeling of doe stretchoefeningen tijdens je pauzes. Fysieke activiteit verbetert de bloedcirculatie en voorkomt stijfheid. Overweeg ook om een sportmaatje te vinden om elkaar te motiveren.

Bewegen op je werkplek

Ondanks het zittende karakter van sommige nachtdiensten, zijn er manieren om beweging op de werkplek te integreren. Overweeg lichte oefeningen zoals zittend strekken, beenbewegingen of zelfs een korte work-out om spierspanning te verminderen en je energieniveau te verhogen.

Lees ook eens: 7 tips voor een gezonde work-life balance

Pauze houden op een gezonde manier

Gebruik je pauzes verstandig en maak een korte wandeling, doe wat ontspanningsoefeningen of eet een gezonde snack. Pauzes zijn een kans om je op te frissen en energie op te doen voor de rest van je dienst.

Let op je mentale gezondheid

Geef aandacht aan je mentale welzijn. Zorg voor een goede work-life balans. Nachtdiensten kunnen een tol eisen op je gemoedstoestand. Zoek professionele hulp als je merkt dat nachtarbeid een negatieve invloed heeft op je mentale gezondheid.

Stressniveau beheersen

Nachtdiensten kunnen extra stress met zich meebrengen, wat invloed kan hebben op je algehele welzijn. Implementeer effectieve stressbeheersingstechnieken, zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of korte pauzes om te ontspannen. Door op een gezonde manier met stress om te gaan, kun je niet alleen je fysieke gezondheid bevorderen, maar ook je mentale veerkracht vergroten. Zo blijf je beter in staat om de uitdagingen van nachtarbeid aan te gaan en behoud je een positieve mindset.

Planning

Probeer je nachtdiensten zo veel mogelijk op een vast schema te houden (indien dat mogelijk is). Hierdoor kan je lichaam wennen aan het ritme, wat het gemakkelijker maakt om je aan te passen en een gezonde levensstijl te behouden. Vraag aan je werkgever bijvoorbeeld of ze je op vaste dagen en/of tijden inroosteren.

Zorg voor voldoende rust na nachtdiensten

Plan voldoende rust in na je nachtdiensten. Zorg ervoor dat je een ononderbroken slaapperiode hebt en vermijd activiteiten die je wakker kunnen houden.

Met deze eenvoudige tips kun je jouw gezondheid bevorderen, zelfs tijdens nachtdiensten. Luister naar je lichaam, maak bewuste keuzes en ontdek wat voor jou het beste werkt. Fit blijven tijdens nachtdiensten is mogelijk, en met deze strategieën kun je stralend je werk doen.

Op zoek naar een baan met nachtdiensten? Die vind je via Start People, bekijk hier onze vacatures per vakgebied en vind zo werk met nachtdiensten.

Deel dit artikel